Το μαρινάρισμα είναι μια πολύ αποτελεσματική και απλή τεχνική που χρησιμοποιείται στην κουζίνα και έχει σκοπό να κάνει τα ωμά φαγητά πιο νόστιμα και πιο τρυφερά. Η τεχνική συνίσταται στο να αφήνουμε τα συστατικά να ξεκουραστούν σε ένα υγρό μείγμα που περιέχει διαφορετικές αρωματικές ουσίες και το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις ή το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ποιος είναι ο σκοπός του μαριναρίσματος των τροφίμων
Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά για να καρυκεύσιυμε τα τρόφιμα χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουμε σε πρόσθετα λιπαρά, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα κατάλληλη για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή ακολουθούν συγκεκριμένες δίαιτες. Το μαρινάρισμα είναι επίσης αποτελεσματικό για τον μετριασμό των έντονων γεύσεων ορισμένων τροφίμων.
Ένας άλλος βασικός σκοπός του μαριναρίσματος είναι να μαλακώσει τα τρόφιμα. Με την επεξεργασία τους σε μια μαρινάδα με βάση το οξύ, οι πρωτεΐνες μετουσιώνονται, με αποτέλεσμα το κρέας (ή άλλο φαγητό) να γίνει πιο τρυφερό και έτοιμο να απορροφήσει τις γεύσεις των αρωμάτων που επιλέγονται για την ίδια τη μαρινάδα.
Ποια τρόφιμα μπορούν να μαριναριστούν
Το μαρινάρισμα είναι μια ευέλικτη μέθοδος, που εφαρμόζεται σε μια μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών, όπως κρέας , ψάρι και λαχανικά. Γενικά το μαρινάρισμα είναι μια τεχνική κατάλληλη για όλους τους τύπους ψαριών και κρεάτων.
Για τα λαχανικά, εξίσου το μαρινάρισμα προσαρμόζεται πολύ εύκολα. Ωστόσο, μερικά από τα λαχανικά είναι ταιριάζουν περισσότερο με μια μαρινάδα και αυτά είναι τα κολοκυθάκια, αγγούρια, καρότα, ντομάτες και μάραθο, καθώς η δομή και η γεύση τους δένουν άψογα με τις μυρωδιές και τα αρώματα του τραπεζιού.
Πώς ετοιμάζεται η μαρινάδα
Τα υλικά
Για να μαρινάρετε ένα τρόφιμο, χρειάζονται κυρίως τρία είδη στοιχείων: Όξινα συστατικά, έλαια και αρώματα . Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο λάδι είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, εκτός εάν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε σύμφωνα με ορισμένες συγκεκριμένες συνταγές.
Όσον αφορά το όξινο συστατικό, μπορείτε να παίξετε με διάφορες επιλογές: Ξύδι, κρασί, μπύρα ή χυμοί εσπεριδοειδών όπως το λεμόνι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δώσουν μια πιο περίπλοκη γευστική διάσταση.
Τα πιθανά αρώματα που μπορούν να ενσωματωθούν είναι αμέτρητα και προσφέρουν χώρο για δημιουργικές προσαρμογές: Μπορείτε να επιλέξετε φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα (δεντρολίβανο, φασκόμηλο, μαϊντανός, μέντα), ποικιλία μπαχαρικών (πιπέρι, κανέλα, πάπρικα, κουρκουμάς, πιπεριά τσίλι, κάρυ) ή να συμπεριλάβετε συστατικά όπως σκόρδο, κρεμμύδι, σέλινο και καρότα. Επίσης μπορείτε να εμπλουτίσετε το γευστικό προφίλ της μαρινάδας, χρησιμοποιώντας γιαούρτι, σάλτσα σόγιας, σάλτσα μπάρμπεκιου ή σάλτσα Worcestershire.
Διαδικασία
Ξεκινήστε την προετοιμασία της μαρινάδας προετοιμάζοντας τα υλικά που απαιτεί η συνταγή. Αν χρειάζεται, καθαρίστε, πλύνετε και ψιλοκόψτε τα στερεά στοιχεία. Τοποθετούμε τα υγρά σε ένα κατάλληλα μεγάλο δοχείο, προσθέστε στη συνέχεια τα στερεά υλικά και ανακατέψτε ώστε να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
Στη συνέχεια, αν υποδεικνύεται από τη συνταγή, προχωρήστε στον καθαρισμό και το κόψιμο των τροφίμων που θέλετε να μαρινάρετε. Τοποθετήστε τα στο δοχείο και καλύψτε τα ομοιόμορφα με τη μαρινάδα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής για να απλώσετε ή χρησιμοποιώντας τα χέρια σας για πιο άμεση επαφή.
Κλείστε το δοχείο με μεμβράνη ή καπάκι και τοποθετήστε το στο ψυγείο για την ώρα που προτείνει η συνταγή ή με βάση το είδος του φαγητού που μαρινάρετε. Μετά την απαραίτητη περίοδο ανάπαυσης στο ψυγείο, αφαιρέστε την περίσσεια μαρινάδας από το φαγητό (εκτός αν η συνταγή ορίζει διαφορετικά) και συνεχίστε με τον επιλεγμένο τρόπο μαγειρέματος ή καταναλώστε το φαγητό απευθείας, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των μαριναρισμένων λαχανικών ή ψαριών.
Οι χρόνοι που χρειάζονται για το μαρινάρισμα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με το είδος του φαγητού που θέλετε να μαρινάρετε, καθώς και το μέγεθος του κομματιού και τα συγκεκριμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται στη μαρινάδα. Παρακάτω είναι ένας πολύ χρήσιμος ενδεικτικός οδηγός για τον προσδιορισμό της βέλτιστης διάρκειας για το μαρινάρισμα:
- Λευκά κρέατα : 2 έως 4 ώρες
- Κόκκινα κρέατα : 4 έως 6 ώρες
- Χοιρινό : 2 έως 4 ώρες
- Ολόκληρο ψάρι : 1 έως 2 ώρες
- Φέτες ψαριού : από 30 λεπτά έως 1 ώρα
- Λαχανικά : 30 λεπτά έως 1 ώρα
Ο σεβασμός αυτών των χρονικών ορίων επιτρέπει στα συστατικά να απορροφήσουν τις γεύσεις της μαρινάδας, βελτιώνοντας τόσο την υφή όσο και τη γεύση του πιάτου.
Συμβουλές και κόλπα
Για να δημιουργήσετε μια τέλεια μαρινάδα, υπάρχουν μερικές συμβουλές και κόλπα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Δείτε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη διαδικασία μαριναρίσματος, χωρίς να κάνετε λάθη:
Επιλέξτε το σωστό δοχείο: Αποφύγετε την προετοιμασία της μαρινάδας σε πλαστικά ή μεταλλικά δοχεία που, μακροπρόθεσμα, θα μπορούσαν να απελευθερώσουν επιβλαβείς ουσίες. Επιλέξτε γυάλινα, κεραμικά, πορσελάνινα ή Pyrex δοχεία που είναι ασφαλή και δεν αντιδρούν με όξινα συστατικά.
Αποθήκευση: Η μαρινάδα πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο για να μην αλλοιωθούν τα συστατικά.
Καλύψτε το δοχείο: Όταν ξεκουράζεται η μαρινάδα στο ψυγείο, φροντίστε να σκεπάζετε το δοχείο για να μην απορροφούν τα συστατικά εξωτερικές οσμές.
Προσοχή στη θερμοκρασία: Βγάλτε το δοχείο από το ψυγείο μόνο όταν είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε.
Προσοχή στους χρόνους: Μην παρατείνετε υπερβολικά την περίοδο μαριναρίσματος, γιατί μπορεί να χαλάσει η συνοχή του φαγητού.
Καλά καλυμμένα τα τρόφιμα: Βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα είναι εντελώς βυθισμένα στη μαρινάδα.
Χειρισμός κατεψυγμένων τροφίμων: Εάν σκοπεύετε να μαρινάρετε κατεψυγμένα τρόφιμα, καλό είναι να τα ξεπαγώσετε λίγο πριν τα μαρινάρετε.
Αποφύγετε το μαγείρεμα στη μαρινάδα: Αν δεν το λέει η συνταγή, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε τη μαρινάδα ως μαγειρικό υγρό. Αφαιρέστε προσεκτικά το υγρό μαριναρίσματος από το φαγητό και, εάν χρειάζεται, πλύνετε με τρεχούμενο νερό πριν προχωρήσετε στο μαγείρεμα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.