COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Λαχανικά στον φούρνο: 6 μυστικά για να τα ψήσεις τέλεια


JTeam

11 Νοεμβρίου 2024

Λαχανικά στον φούρνο: 6 μυστικά για να τα ψήσεις τέλεια
pexels
Με αυτές τις συμβουλές θα έχετε τα πιο νόστιμα ψητά λαχανικά.

Το ψήσιμο λαχανικών είναι εύκολο, σωστά; Τα ψιλοκόβουμε, τα λαδώνουμε και τα αλατοπιπερώνουμε. Ύστερα τα βάζουμε στον φούρνο και έχουμε τρυφερές μπουκιές έτοιμες για να συνοδεύσουμε οποιοδήποτε γεύμα από ψητό κοτόπουλο μέχρι μακαρόνια. Παρόλα αυτά το να πετύχετε νόστιμα λαχανικά στον φούρνο δεν είναι και τόσο εύκολο. Από τη θερμοκρασία του φούρνου και το μέγεθος του ταψιού μέχρι το πόσο μεγάλα ή μικρα κόβετε τα λαχανικά, υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που καθορίζουν το πώς θα γίνουν. Έχουμε συγκεντρώσει μερικές απλές συμβουλές που πρέπει να ακολουθείτε για τα καλύτερα ψητά λαχανικά. Μην ανησυχείτε, είναι ακόμα εξαιρετικά εύκολο.

Αυτή είναι η μόνη θερμοκρασία φούρνου που πρέπει να χρησιμοποιείτε

Ο στόχος του ψησίματος των λαχανικών είναι το εξωτερικό να καραμελώσει και να γίνει τραγανό προτού το εσωτερικό γίνει μαλακό. Η ιδανική θερμοκρασία για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι 218 .

Χρησιμοποιήστε ένα ταψί σωστού μεγέθους

Τα λαχανικά σας χρειάζονται χώρο για ψήσιμο. Αν στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο, θα αχνιστούν και θα γίνουν λαστιχένια ή ακόμα χειρότερα θα χυλώσουν. Πώς καταλαβαίνετε αν τα λαχανικά σας έχουν αρκετό χώρο; Εάν δεν μπορείτε να τα απλώσετε σε ομοιόμορφη στρώση χωρίς να ακουμπήσουν, ήρθε η ώρα να πάρετε ένα μεγαλύτερο ταψί.

Προθερμάνετε το ταψί

Ακριβώς όπως προθερμαίνετε ένα τηγάνι όταν μαγειρεύετε στην εστία, έτσι θα πρέπει να προθερμαίνετε το ταψί σας όταν ψήνετε τα λαχανικά. Το βάζετε στον φούρνο όσο ζεσταίνεται και ετοιμάζετε τα λαχανικά σας. Κάνοντας αυτή τη διαδικασία βοηθάτε τα λαχανικά να ροδίσουν πιο γρήγορα και ομοιόμορφα.

Jenny.Gr
unsplash

Κόψτε τα λαχανικά στο ίδιο μέγεθος

Ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμάσετε τα λαχανικά για ψήσιμο είναι να τα κόψετε ομοιόμορφα. Έτσι θα ψηθούν ομοιόμορφα και περίπου με τον ίδιο ρυθμό. Για τα περισσότερα λαχανικά, σκεφτείτε να τα κόψετε σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς. Τα μικρότερα κομμάτια θα ψηθούν πιο γρήγορα και τα μεγαλύτερα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ψηθούν. Η πυκνότητα του λαχανικού έχει επίσης σημασία. Τα πιο πυκνά τρόφιμα όπως τα λαχανικά με ρίζα - καρότα, παντζάρια - θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτούν, οπότε κόψτε τα σε μικρότερα κομμάτια.

Αναποδογυρίστε τα καθώς ψήνονται

Για να διασφαλίσετε ότι τα λαχανικά σας ροδίζουν ομοιόμορφα, θα πρέπει να τα αναποδογυρίσετε κατά το μαγείρεμα. Χρησιμοποιήστε ένα γάντι φούρνου και ένα σκεύος με μακριά λαβή, όπως μια σπάτουλα σιλικόνης ή ένα ξύλινο κουτάλι για να τα αναποδογυρίσετε πιο εύκολα.

Χρόνος μαγειρέματος

Ο χρόνος που χρειάζεται για να ψήσετε τα λαχανικά σας εξαρτάται από το πόσο μεγάλα τα κόβετε και πόσο πυκνά είναι. Για μικρότερα κομμάτια και πιο μαλακά λαχανικά, όπως το μπρόκολο και τα μανιτάρια, ξεκινήστε να ελέγχετε μετά από10 λεπτά. Εάν δεν είναι έτοιμα, ελέγχετε κάθε πέντε λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά. Για μεγαλύτερα και πιο πυκνά, όπως παντζάρια, ξεκινήστε να ελέγχετε μετά από 30 λεπτά. Αν χρειάζονται περισσότερο χρόνο, βάλτε τα ξανά στον φούρνο και ελέγξτε ξανά σε μετά από πέντε λεπτά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.