Όταν φτάνει ο κρύος καιρός, η σούπα γλυκοπατάτας είναι από τα αγαπημένα μας πιάτα. Οι γλυκοπατάτες είναι ένα πολύ ευέλικτο υλικό και η ιδιαιτερότητά τους που είναι η γλυκιά γεύση τους, είναι πολύ ενδιαφέρουσα σε επιδόρπια αλλά και σε αλμυρά και πικάντικα πιάτα. Αν δεν τις έχετε δοκιμάσει ακόμα, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε με τη σημερινή σούπα, που γίνεται ακόμα πιο ακαταμάχητη από το τραγανό καπνιστό μπέικον. Θα την ερωτευτείτε κι εσείς, είμαστε σίγουροι.
Υλικά
1 κιλό γλυκοπατάτες
240 γρ. πράσα
3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
2 κλωνάρια φρέσκια μαντζουράνα
½ κουταλάκι καπνιστή πάπρικα σε σκόνη
50 γρ ελαιόλαδο
20 γρ. βούτυρο
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
70 γρ. φρέσκια κρέμα γάλακτος
Αλάτι για γεύση
Για γαρνίρισμα
4 φέτες καπνιστό μπέικον
8 φέτες ψωμί
Ρίγανη
½ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα σε σκόνη
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ξεκινάμε και αφαιρούμε την άκρη του πράσου (εκεί που είναι οι ρίζες) και το άλλο μέρος, το πιο σκληρό πράσινο μέρος το κόβουμε σε λεπτές φέτες διαγώνια και το σοτάρουμε περίπου 15-20 λεπτά στο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά μαζί με το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Εν τω μεταξύ, πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες. Ύστερα τις κόβουμε σε κύβους, τις προσθέτουμε στα πράσα και ανακατεύουμε για ένα λεπτό. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό λαχανικών και αλάτι. Αφήνουμε να μαγειρευτεί με το καπάκι μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, περίπου 20 λεπτά.
Προσθέτουμε τα φύλλα θυμαριού και μαντζουράνας. Όταν μαλακώσουν οι πατάτες, τις αδειάζουμε σε ένα μπολ: η τελική σύσταση πρέπει να είναι κρεμώδης και πυκνή. Επομένως, εάν αντιληφθείτε ότι υπάρχει πολύς ζωμός, αφαιρέστε τον με μια κουτάλα και κρατήστε τον στην άκρη για να αποφύγετε να έχετε μια σούπα που είναι πολύ υγρή. Χτυπάμε τα πάντα με ένα μπλέντερ μέχρι να αποκτήσουμε μια πολύ λεία κρέμα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος (αν θέλετε μπορείτε να αποφύγετε αυτό το βήμα) και ολοκληρώνουμε με την καπνιστή πάπρικα.
Για το γαρνίρισμα κόβουμε 8 φέτες ψωμί, τις τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ρίγανη) και ψήνουμε στους 250 βαθμούς για περίπου 5 λεπτά (ή μέχρι να ψηθεί το ψωμί ). Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ένα λεπτό στρώμα νερού και τις φέτες μπέικον. Αφήνουμε το νερό να εξατμιστεί και να λιώσει το λίπος (το νερό θα λιώσει το λίπος αποφεύγοντας τον καπνό). Γυρίζουμε τις φέτες μπέικον και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να γίνουν χρυσαφένιες και τραγανές και μετά τις τοποθετούμε σε πιατέλα και τις κρατάμε στην άκρη. Σε αυτό το σημείο βάζουμε τη σούπα σε ένα μπολ πασπαλίζουμε με λίγη καπνιστή πάπρικα, τοποθετούμε μια φέτα τραγανό μπέικον και μερικά φύλλα θυμάρι στο κέντρο του πιάτου. Συνοδεύουμε κάθε σούπα με μερικές φέτες τραγανό ψωμί.
Σημειώσεις
Η πυκνότητα της σούπας εξαρτάται από τα γούστα σας: Επομένως, όταν ανακατεύετε τις πατάτες, θα πρέπει να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο ζωμό και μετά να τον προσθέσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας αφού ανακατευτεί και αποκτήσει την επιθυμητή συνοχή. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε καπνιστή πάπρικα, μπορείτε να επιλέξετε γλυκιά ή πιο πικάντικη, αν προτιμάτε μια έκρηξη γεύσης.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.