Τα λαζάνια λαχανικών είναι ένα πιάτο που ευχαριστεί όλους, χορτοφάγους και μη. Είναι μια συνταγή που μοιάζει με τα παραδοσιακά λαζάνια, ένα σπουδαίο κλασικό της ιταλικής κουζίνας διάσημο σε όλο τον κόσμο, στο οποίο υπάρχουν λαχανικά αντί για τη σάλτσα με κρέας. Ας δούμε μαζί τη συνταγή.
Υλικά
Για τα ζυμαρικά
200 γρ. αλεύρι
2 αυγά
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Για το ραγού λαχανικών
350 γρ. κολοκυθάκι
200 γρ. καρότ
200 γρ. σέλινο
200 γρ. μανιτάρια
200 γρ. ζωμό λαχανικών
150 γρ. κρεμμύδι
150 γρ. πράσο
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Βούτυρο
Για τη μπεσαμέλ
500 γρ. γάλα
120 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
40 γρ. αλεύρι
40 γρ. βούτυρο
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα τα ζυμαρικά: Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, κάνουμε μια λακκούβα και βάζουμε στο κέντρο τα αυγά, μια κουταλιά λάδι και μια πρέζα αλάτι. Δουλεύουμε πρώτα με το πιρούνι και μετά, για πολλή ώρα, με τα χέρια μας, μέχρι η ζύμη να είναι στεγνή, σφιχτή και ελαστική. Στη συνέχεια σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το ραγού λαχανικών: Καθαρίζουμε και κόβουμε το πράσο, το σέλινο, τα καρότα και το κρεμμύδι. Τοποθετούμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και το σοτάρουμε σε 3 κουταλιές της σούπας λάδι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές φέτες. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά προσθέτοντας τον ζεστό ζωμό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε στη φωτιά για περίπου 15 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ: Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτά και προσθέτουμε το αλεύρι με το βούτυρο. Ανακατεύομε και αραιώνουμε το ρου με το ζεστό γάλα και μετά αφήνουμε τη σάλτσα να ζεσταθεί. Αρωματίζουμε με μια πρέζα μοσχοκάρυδο και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτά φύλλα και τα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό. Στραγγίζουμε τα φύλλα και τα απλώνουμε να στεγνώσουν σε ένα πολύ καθαρό πανί. (Αν δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα λαζάνια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα.)
Ετοιμάζετε τα λαζάνια: Βουτυρώνουμε ένα ταψί και βάζουμε στον πάτο μια κουταλιά μπεσαμέλ και στη συνέχεια προσθέτουμε μερικά λαζάνια. Ανακατεύουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ με το ραγού λαχανικών και μοιράζουμε μερικές κουταλιές στη βάση των ζυμαρικών. Πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα και συνεχίζουμε σε στρώσεις, με το μείγμα λαχανικών, τα λαζάνια και την παρμεζάνα, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Η τελευταία στρώση θα είναι λαχανικά, μπόλικη παρμεζάνα και βούτυρο. Τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο και μαγειρεύουμε στους 250 βαθμούς για 15 λεπτά, μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς και ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα για άλλα 25 λεπτά περίπου. Καλή απόλαυση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.