Αυτή η μέθοδος παρασκευής διατηρεί τη φυσική γεύση των λαχανικών, ενώ η τραγανότητα του au gratin προσθέτει χαρακτήρα στη συνταγή. Τα λαχανικά au gratin είναι ένας συνδυασμός γεύσης και υγιεινής διατροφής και μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος να φάτε τα λαχανικά εάν δεν είναι και το αγαπημένο σας φαγητό.
Η προετοιμασία των λαχανικών au gratin με τον κλασικό τρόπο, ωστόσο, είναι αρκετά απαιτητική χρονικά και γι' αυτό σήμερα θα τα ετοιμάσουμε με έναν τρόπο που διατηρεί την τυπική τους γεύση, αλλά μειώνει τους χρόνους προετοιμασίας.
Το μυστικό είναι να κόψετε τα λαχανικά σε κύβους, να ετοιμάσετε ξεχωριστά τη φρυγανιά και μετά να τη ρίξετε από πάνω, ανακατεύοντας καλά ώστε να κολλήσει. Και με αυτό τον τρόπο χρειάζεται πολύ λιγότερος χρόνος, από το να χωρίσετε τα λαχανικά στη μέση και να γεμίσετε το καθένα με φρυγανιά και στη συνέχεια να τα τοποθετήσετε τακτικά στο τηγάνι κ.λπ...Το κόψιμο των λαχανικών σε κύβους μειώνει επίσης τον χρόνο μαγειρέματος. Ας δούμε μαζί πώς θα ετοιμάσετε.
Υλικά
2 μεγάλες πιπεριές, 1 κίτρινη και 1 κόκκινη
3 κολοκυθάκια
2 κρεμμύδια
1 μεγάλη μελιτζάνα
150 γρ τριμμένη φρυγανιά
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 χούφτα μαϊντανό
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά και μετά κόβουμε το κάθε λαχανικό σε κύβους περίπου 3 cm. Στη συνέχεια βάζουμε τα κομμένα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ. Ξεχωριστά, πλένουμε τον μαϊντανό και τον ψιλοκόβουμε. Τον αφήνουμε στην άκρη, μετά ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες σκόρδου και τις ψιλοκόβουμε κι αυτές. Ρίχνουμε τη φρυγανιά σε ένα άλλο μπολ, προσθέτουμε τον μαϊντανό και το σκόρδο και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα.
Σε αυτό το σημείο, ρίχνουμε στα λαχανικά ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας για να μοιραστεί το λάδι παντού. Έτσι η φρυγανιά θα κολλήσει καλύτερα. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τη φρυγανιά στα λαχανικά, ρίχνουμε αλάτι και ανακατεύουμε καλά από κάτω προς τα πάνω, προσπαθώντας να καλύψουμε όλα τα κομμάτια. Τοποθετούμε χαρτί ψησίματος σε δύο ταψιά και απλώνουμε τα λαχανικά σε μία στρώση χωρίς να επικαλύπτονται. Τώρα ρίχνουμε μια γενναιόδωρη ποσότητα λαδιού.
Σημείωση: Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και λίγη παρμεζάνα στην τριμμένη φρυγανιά και ντομάτα στα λαχανικά
Τοποθετούμε τα δύο ταψιά με τα λαχανικά, ένα στο πρώτο και ένα στο τρίτο ράφι από κάτω του φούρνου και ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα για μια ώρα. Μετά από μισή ώρα, αντιστρέφουμε τη θέση των ταψιών. Μετά από μια ώρα, βάζουμε τον φούρνο στο γκριλ και ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα για άλλα 15-30 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο σας. Σε αυτή την τελευταία φάση ψησίματος, ελέγχουμε τα λαχανικά και αντιστρέφουμε ξανά τα ταψιά μετά από λίγα λεπτά γιατί το γκριλ ζεσταίνει μόνο από πάνω. Όταν τα ψημένα λαχανικά au gratin είναι έτοιμα και η τριμμένη φρυγανιά ψηθεί καλά, σβήνουμε τον φούρνο και απολαμβάνουμε.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.