COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά τον κιμά και πόσο καιρό μπορεί να μείνει στο ψυγείο


JTeam

27 Δεκεμβρίου 2024

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά τον κιμά και πόσο καιρό μπορεί να μείνει στο ψυγείο
Freepik
Μάθετε πόσες ημέρες μπορεί να διατηρηθεί ο κιμάς στο ψυγείο. Επιπλέον, λάβετε συμβουλές για το πώς να τον αποθηκεύετε σωστά .

Ο κιμάς υπάρχει σχεδόν σε όλες τις κουζίνες, ωστόσο έχει μικρή διάρκεια ζωής στο ψυγείο, επομένως είναι καλύτερο να έχετε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για να τον καταναλώσετε ώστε να μην πάει χαμένος. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πόσο καιρό μπορεί να μείνει ο κιμάς στο ψυγείο. Επιπλέον, λάβετε συμβουλές για το πώς να τον αποθηκεύετε με τον σωστό τρόπο.

Πόσο καιρό μπορεί να μείνει ο κιμάς στο ψυγείο;

Μια συσκευασία μοσχαρίσιου κιμά μπορεί να μείνει στο ψυγείο για έως και δύο ημέρες από την ημερομηνία αγοράς. Μέχρι τη δεύτερη μέρα, είναι καλύτερο είτε να μαγειρέψετε τον κιμά είτε να τον καταψύξετε. Η κατάψυξη είναι μια εξαιρετική μακροπρόθεσμη λύση, καθώς μπορεί να μείνει στην κατάψυξη για μήνες.

Ενώ το USDA συνιστά να έχετε καταναλώσει τον κιμά που βρίσκεται στο ψυγείο εντός δύο ημερών, ενδέχεται να υπάρχουν κάποια περιθώρια ανάλογα με την ημερομηνία στη συσκευασία. Όπως εξηγεί το USDA , που αναγράφεται στη συσκευασία είναι η τελευταία ημερομηνία που συνιστάται για τη χρήση του προϊόντος ενώ βρίσκεται σε κορυφαία ποιότητα. Έτσι, για παράδειγμα, εάν αγοράσετε ένα πακέτο μοσχαρίσιου κιμά τέσσερις ημέρες πριν από την ημερομηνία λήξης του, μπορεί να είναι εντάξει να τον χρησιμοποιήσετε μετά τις δύο ημέρες.

Jenny.Gr
pexels

Γιατί ο κιμάς έχει μικρή διάρκεια ζωής στο ψυγείο;

Όπως κάθε άλλο τρόφιμο, έτσι και ο κιμάς είναι ευαίσθητος στην ανάπτυξη βακτηρίων. Όπως εξηγεί το USDA, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα σε θερμοκρασίες μεταξύ 4 °C και 60°C, επομένως είναι σημαντικόνα χρησιμοποιείτετον κιμά το συντομότεροδυνατό για να αποτρέψετε την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίωνόπως το E. coli. Η E. coli σκοτώνεταιμε το σχολαστικό μαγείρεμα, οπότε βεβαιωθείτε ότι ο κιμάςσας φτάνει σε θερμοκρασία 71°C όταν ψήνεται. Η σωστήαποθήκευση είναιεπίσης ζωτικήςσημασίας για τη διατήρηση της φρεσκάδας και την επιβράδυνση της ανάπτυξης βακτηρίων.

Τρόπος αποθήκευσης του κιμά

Όταν αποθηκεύετε κιμά στο ψυγείο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου. Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία στο ψυγείο είναι κατάλληλη. Τα ψυγεία πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία 4 °C ή χαμηλότερη, σύμφωνα με το USDA . Η θερμοκρασία του ψυγείου είναι σημαντικήγια τη διατήρηση φρέσκων τροφίμων και την επιβράδυνση της ανάπτυξης βακτηρίων.

Εκτός από τη θερμοκρασία, όπου φυλάσσεται o κιμάς έχει επίσης σημασία να τον αποθηκεύσετε στο κάτω ράφι του ψυγείου (η ίδια συμβουλή ισχύει και για άλλα ωμά κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά). Ο κιμάς βοδινού έχει συχνά χυμούς, οι οποίοι περιέχουν βακτήρια, και εάν έρθει σε επαφή με άλλα ωμά ή μαγειρεμένα τρόφιμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε διασταυρούμενη μόλυνση. Όταν αποθηκευτεί σωστά, ο κιμάς μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για έως και δύο ημέρες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.