
Το να ξέρουμε πότε τα μπαχαρικά έχουν λήξει μπορεί να είναι δύσκολο, καθώς τεχνικά δεν μπορούν να αλλοιωθούν με τον τρόπο που αλλοιώνονται άλλα είδη τροφίμων. Γενικά όμως μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε παλιά μπαχαρικά, ακόμα κι αν έχει περάσει ένας χρόνος. Όπως και στο παρελθόν, το μαγείρεμα με παλιά μπαχαρικά ή αποξηραμένα βότανα δεν θα σας βλάψει. Αλλά, ίσως θέλετε να τα αντικαταστήσετε για άλλους λόγους. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε.
Τα μπαχαρικά έχουν ημερομηνία λήξης;
Επισήμως, όχι. Τα αποξηραμένα βότανα και τα μπαχαρικά μπορούν σχεδόν να διατηρηθούν επ’ αόριστον χωρίς να χαλάσουν. Αλλά μπορεί να μην είναι τόσο εύγεστα μετά από πολύ καιρό στο ντουλάπι σας. Τα μπαχαρικά δεν λήγουν όσον αφορά την ασφάλεια, αλλά χάνουν σταδιακά τη γεύση τους μετά την αποικοδόμηση των πτητικών ενώσεων. Οι πτητικές ενώσεις είναι χημικές ενώσεις που βρίσκονται στα μπαχαρικά και τους δίνουν τα ξεχωριστά αρώματα και γεύσεις.
Με απλά λόγια μπορείτε συνεχίσετε να τα χρησιμοποιείτε, απλά μάλλον δεν θα δώσουν στο φαγητό σας την επιπλέον γεύση ή άρωμα που αναζητάτε. Έτσι, αν δείτε μια ημερομηνία στο βάζο είναι στην πραγματικότητα απλώς ένας δείκτης για το πόσο καιρό το μπαχαρικό θα διατηρήσει τη δραστικότητά του.
Υπάρχουν κίνδυνοι από τη χρήση ληγμένων μπαχαρικών;
Τα αποξηραμένα βότανα και τα μπαχαρικά έχουν εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, επομένως δεν υποστηρίζουν συνήθως την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες όπως η σαλμονέλα ή η E. coli. Το κύριο μειονέκτημα των ληγμένων μπαχαρικών είναι, όπως αναφέραμε πιο πάνω η απώλεια γεύσης και αρώματος. Κάθε φορά που ανοίγετε ένα βάζο μπαχαρικών, οι πτητικές ενώσεις που είναι υπεύθυνες για τη γεύση και το άρωμα φεύγουν. Μετά από μερικά χρόνια επανάληψης αυτής της διαδικασίας, όλα τα καλά έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

Πότε πρέπει να πετάξετε τα μπαχαρικά;
Η απάντηση σε αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν μιλάμε για ολόκληρα ή αλεσμένα μπαχαρικά. Εδώ είναι ο βασικός εμπειρικός κανόνας και για τα δύο:
Τα ολόκληρα μπαχαρικά πρέπει να πετιούνται μετά από δύο έως τέσσερα χρόνια , σύμφωνα με το USDA. Και αυτό γιατί τα ολόκληρα τα μπαχαρικά, όπως οι κόκκοι πιπεριού, τα ξυλάκια κανέλας, το γαρύφαλλο, το κάρδαμο και ο αστεροειδής γλυκάνισος, διατηρούν τα πτητικά έλαια και τις γευστικές τους ενώσεις περισσότερο, επειδή το εξωτερικό τους κέλυφος τα προστατεύει.
Τα αλεσμένα μπαχαρικά θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε δύο έως τρία χρόνια, σημειώνει το USDA. Και αυτό γιατί τα αλεσμένα όπως το κύμινο, η πάπρικα, η σκόνη σκόρδου, η σκόνη κρεμμυδιού και οι νιφάδες κόκκινου τσίλι αποδομούνται πιο γρήγορα. Η αυξημένη επιφάνεια στα αλεσμένα μπαχαρικά οδηγεί σε ταχύτερη οξείδωση, προκαλώντας απώλεια γεύσης. Το ίδιο ισχύει και για τα μείγματα αλεσμένων μπαχαρικών όπως σκόνη κάρυ, μασάλα.
Επειδή αυτά είναι αρκετά μεγάλα χρονοδιαγράμματα, είναι επίσης καλή ιδέα να ελέγχετε απλώς πώς μυρίζουν και το πώς φαίνονται για να δείτε αν είναι ακόμα φρέσκα. Έχουν θαμπό χρώμα και μηδενική μυρωδιά όταν τα μυρίζετε; Μάλλον ήρθε η ώρα να τα πετάξετε. Εξακολουθούν να φαίνονται ζωντανά και να έχουν έντονο άρωμα; Μη διστάσετε να τα κρατήσετε.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης των μπαχαρικών
Η μέθοδος αποθήκευσης των μπαχαρικών μπορεί σίγουρα να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής τους. Για να βεβαιωθείτε ότι τα μπαχαρικά σας εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή γεύση για όσο το δυνατόν περισσότερο, ακολουθήστε τα παρακάτω:
- Αγοράστε μια μικρή ποσότητα τη φορά. Η αγορά μικρότερων ποσοτήτων ενός μπαχαρικού αυξάνει τις πιθανότητες να το χρησιμοποιήσετε πριν χάσει τη γεύση του.
- Χρησιμοποιήστε τα σωστά βάζα. Τα γυάλινα βάζα είναι καλύτερη επιλογή από τα πλαστικά δοχεία στα οποία συνήθως μπαίνουν. Το γυαλί δεν απορροφά τις οσμές ούτε αντιδρά με τα αιθέρια έλαια των μπαχαρικών. Βεβαιωθείτε ότι έχουν επίσης ένα καπάκι που εφαρμόζει σφιχτά, το οποίο εμποδίζει αυτές τις αρωματικές νότες να φύγουν.
- Αποθηκεύστε τα μπαχαρικά σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Σκεφτείτε: Ένα ντουλάπι ή ένα συρτάρι. Η έκθεση στη ζεστασιά και το φως κάνει τα μπαχαρικά να χάνουν τη γεύση και το άρωμα τους πιο γρήγορα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.