
Οι φράουλες είναι ένα από τα πιο όμορφα και νόστιμα φρούτα της άνοιξης. Μπορούμε να τις βάλουμε τόσο σε γλυκές συνταγές όσο και σε smoothies και λικέρ. Και φυσικά να τις απολαύσουμε σκέτες. Όμως όταν θέλουμε να τις φάμε ή να τις χρησιμοποιήσουμε σε μια συνταγή, πρέπει πρώτα να τις καθαρίσουμε: Πώς να πλένουμε τις φράουλες , λοιπόν;
Γιατί είναι σημαντικό να πλένουμε καλά τις φράουλες
Όταν βλέπουμε τις φράουλες, με αυτή την ελκυστική εμφάνιση, θα ήταν φυσικό να τις τσιμπήσουμε χωρίς να το σκεφτούμε πολύ. Όμως δεν πρέπει να το κάνουμε προτού τις πλύνουμε προσεκτικά . Και το ίδιο ισχύει όταν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσουμε για να ετοιμάσουμε κάποια συνταγή.
Το να πλένουμε καλά τις φράουλες είναι ένα θεμελιώδες βήμα, γιατί μας επιτρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο μόλυνσης. Να θυμάστε ότι αναπτύσσονται απευθείας στο έδαφος και δεν έχουν φλούδα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εξαλειφθούν όλα τα ίχνη του εδάφους, των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων ή των παρασίτων.
Ένα πολύ σημαντικό πράγμα: Μην αφαιρέσετε το κοτσάνι πριν τις πλύνετε. Αν αφαιρέσετε το κοτσάνι είναι λάθος, γιατί με αυτόν τον τρόπο αφαιρούμε ένα είδος «βύσματος». Ως αποτέλεσμα, τόσο το νερό όσο και οι ουσίες που υπάρχουν στην επιφάνεια του καρπού καταλήγουν στο εσωτερικό.
Πώς να πλύνετε τις φράουλες με ξύδι για να αφαιρέσετε τα φυτοφάρμακα
Ένα αποτελεσματικό φυσικό απορρυπαντικό για να πλύνουμε τις φράουλες είναι το ξύδι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε ξύδι από κρασί είτε μηλόξυδ. Βάζουμε τις φράουλες σε ένα μπολ με νερό και 2 κουταλιές της σούπας ξύδι, τις αφήνουμε να μουλιάσουν για λίγα λεπτά και μετά τις στεγνώνουμε. Με αυτή τη μέθοδο δεν χρειάζεται καν να τις ξεπλύνετε.

Πώς να πλύνετε τις φράουλες με μαγειρική σόδα
Μία από τις πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς μεθόδους είναι η χρήση διττανθρακικών, που είναι επίσης μια εξαιρετική λύση για την πρόληψη του μαυρίσματος των φρούτων. Απλά πρέπει να αφήσουμε τις φράουλες να μουλιάσουν σε ένα μπολ με νερό και διττανθρακικά . Πρέπει να τα μουλιάσουν για λίγα λεπτά, διαφορετικά απορροφούν το νερό και ακόμη και τη γεύση της μαγειρικής σόδας. Μόλις τελειώσει αυτό το βήμα, τις ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό.
Αφού τις πλύνουμε, πρέπει να τις στεγνώσουμε. Όμως οι φράουλες είναι πολύ ευαίσθητες, οπότε απαιτείται λίγη προσοχή σε αυτό το βήμα. Πρέπει να στεγνώνουν αμέσως, για να μην απορροφήσουν νερό. Χρησιμοποιήστε απορροφητικό χαρτί ή μια πετσέτα. Αν δεν τις καταναλώσετε αμέσως, μπορείτε να τις αποθηκεύσετε με ασφάλεια χωρίς να τις πλύνετε, σε ένα δοχείο. Οι φράουλες διατηρούνται στο ψυγείο για 2-3 μέρες. Τέλος μπορείτε να τις βάλετε και στην κατάψυξη, αλλά πρέπει πρώτα να τις πλύνετε και να τις στεγνώσετε. Οι κατεψυγμένες φράουλες διαρκούν 8-12 μήνες .
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.