COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Τι να κάνεις με τη μπεσαμέλ που περίσσεψε


JTeam

23 Απριλίου 2025

Τι να κάνεις με τη μπεσαμέλ που περίσσεψε
Freepik
Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μπεσαμέλ που περίσσεψε.

Απλή, νόστιμη και ευέλικτη: Η μπεσαμέλ είναι ένας από τους αδιαμφισβήτητους ακρογωνιαίους λίθους της κουζίνας. Φέρνει αμέσως στο μυαλό μας τα λαζάνια, αλλά στην πραγματικότητα συγκαταλέγεται στα κύρια συστατικά πολλών άλλων συνταγών. Για παράδειγμα, ζυμαρικά φούρνου, γκρατιναρισμένα λαχανικά, πολλές χωριάτικες πίτες. Όμως μερικές φορές μπορεί να ετοιμάσετε μεγαλύτερη ποσότητη από όση χρειάζεται και τότε το δίλημμα είναι αναπόφευκτο: Τι να κάνεις με την μπεσαμέλ που περίσσεψε; Εκμεταλλευτείτε το. Γιατί είναι σαν να έχετε ένα άλλο νόστιμο πιάτο σχεδόν έτοιμο.

Πώς να αποθηκεύσετε τη μπεσαμέλ

Πριν μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τη μπεσαμέλ που έχει απομείνει, ας δούμε μαζί πώς να τη συντηρήσετε. Πρέπει να κρυώσει τελείως, στη συνέχεια να καλυφθεί με μεμβράνη ή να μεταφερθεί σε αεροστεγές δοχείο. Μετά τη βάζετε στο ψυγείο και κρατάει το πολύ τρεις μέρες .

Αν ξέρουμε ήδη ότι δεν θα την καταναλώσουμε σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, μπορούμε να την καταψύξουμε. Το σημαντικό είναι να επιλέξετε δοχεία κατάλληλα για την κατάψυξη. Στην περίπτωση αυτή, η διάρκεια εκτείνεται έως και δύο μήνες περίπου. Όταν έρθει η ώρα να τη χρησιμοποιήσετε πρέπει να περιμένετε να ξεπαγώσει σταδιακά στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν είναι απίθανο να χάσει λίγη από τη σύστασή της, αλλά αρκεί να τη ξαναβάλουμε στη φωτιά και να την πήξετε με μια μικρή προσθήκη αλευριού.

Ορεκτικά με τη μπεσαμέλ που περίσσεψε

Με τη μπεσαμέλ που περίσσεψε μπορείτε να ετοιμάσετε ακαταμάχητα ορεκτικά, για αρχή: Γεμιστές πατάτες φούρνου με ζαμπόν και τυρί. Είναι πολύ πιο εύκολο πιάτο και από ό,τι φαίνεται αρέσει πολύ σε όλους. Ή μια ωραία πίτα με πατάτες και σολομό και θα κάνετε εξαιρετική εντύπωση, εγγυημένα.

Jenny.Gr
Freepik

Ζυμαρικά με τη μπεσαμέλ που περίσσεψε

Μια έξυπνη και πολύ ικανοποιητική επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε τη μπεσαμέλ που έχει απομείνει για να την προσθέσετε στα ζυμαρικά . Δεν αναφερόμαστε μόνο στα ζυμαρικά φούρνου, αλλά και σε κάτι πολύ πιο απλό και γρήγορο. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά που σας αρέσουν περισσότερο, ύστερα βάλτε τα σε ένα μπολ και προσθέσετε τη μπεσαμέλ. Στη συνέχεια προσθέστε επίσης ζαμπόν και ψιλοκομμένη μοτσαρέλα . Ανακατέψτε, βάλτε τα πάντα σε ένα τηγάνι και τελειώστε με ένα γενναιόδωρο πασπάλισμα τριμμένου τυριού. Σκεπάστε με ένα καπάκι και τοποθετήστε το σκεύος στο μάτι της κουζίνας, διατηρώντας τη φωτιά χαμηλή. Σε δέκα λεπτά η μοτσαρέλα θα λιώσει και το κρεμώδες πιάτο θα είναι έτοιμο.

Κεφτεδάκια με τη μπεσαμέλ που περίσσεψε

Η μπεσαμέλ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να γεμίσετε κρέπες, μια πολύ κλασική ιδέα. Και μετά υπάρχει μια από τις γρήγορες συνταγές με τη μπεσαμέλ που έχει απομείνει που είναι λιγότερο γνωστή, αλλά πιο νόστιμη: Κεφτεδάκια. Η σάλτσα μας, για την ακρίβεια, σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται για να κάνουμε τα κεφτεδάκια ογκρατέν. Απλά πρέπει να ετοιμάσετε τους κλασικούς κεφτέδες , με ή χωρίς πατάτες, και να τους βγάλετε από τον φούρνο περίπου δέκα λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα. Απλώνουμε στην επιφάνεια τους τη μπεσαμέλ και τους ξαναβάζουμε στον φούρνο και το αποτέλεσμα θα είναι πεντανόστιμο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.