
Σήμερα λοιπόν αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε ένα πραγματικά νόστιμο και πρωτότυπο ορεκτικό: Τυλίξαμε τα σπαράγγια ένα προς ένα με φύλλο κανταΐφι και μεταμορφώσαμε αυτά τα λαχανικά σε τραγανιστά, χρυσαφένια μπαστουνάκια. Κι επειδή δεν μπορούσαμε να τα σερβίρω σκέτα, σκεφτήκαμε και δύο υπέροχες vegan σάλτσες, έτοιμες σε λίγα λεπτά, χωρίς αυγά, αλλά γεμάτες γεύση και χρώμα.
Διαλέξτε πώς θα τα σερβίρετε: Σαν μικρά μεζεδάκια για κάθε καλεσμένο, σαν λαχταριστό ορεκτικό ή – γιατί όχι; – σε μεγαλύτερη ποσότητα, συνοδευμένα με λίγο ψωμί και μια δροσερή σαλάτα, σαν ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο. Εμείς σας αφήνουμε παρακάτω τη συνταγή.
Υλικά
Για τα σπαράγγια
240 γρ. σπαράγγια
240 γρ. φύλλο κανταΐφι
6 φέτες μπέικον
Αλάτι, κατά βούληση
Για τη μαγιονέζα παντζαριού
80 γρ. γάλα σόγιας
160 γρ. ηλιέλαιο ή αραχιδέλαιο
50 γρ. βρασμένο παντζάρι: 50 γρ.
15 γρ. χυμός λεμονιού
1 πρέζα αλάτι
Για τη σος γιαουρτιού
250 γρ. γιαούρτι
½ σκελίδα σκόρδο
10 κλωναράκια φρέσκο σχοινόπρασο
30 γρ. ελαιόλαδο
15 γρ. ξύδι λευκού κρασιού
Αλάτι και πιπέρι
Για το τηγάνισμα
1 λίτρο αραχιδέλαιο

Εκτέλεση
Καθάρισμα σπαραγγιών: Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα σπαράγγια. Αφαιρούμε τα σκληρά κάτω άκρα (περίπου 3–4 εκ.) και, με έναν αποφλοιωτή, καθάρίζομυε την εξωτερική ίνα από τη μέση του κοτσανιού και κάτω.
Προετοιμασία: Τυλίγουμε 6 σπαράγγια με μια φέτα μπέικον το καθένα. Τα άλλα 6 τα αφήνουμε σκέτα. Ανοίγουμε προσεκτικά το φύλλο κανταΐφι και το χωρίζουμε σε μερίδες περίπου 20 γρ. Τυλίγουμε κάθε σπαράγγι (με ή χωρίς μπέικον) με το φύλλο, αφήνοντας την κορυφή εκτεθειμένη.
Τηγάνισμα: Ζεστάνουμε το λάδι στους 175°C (ελέγξτε με θερμόμετρο κουζίνας). Τηγανίζουμε 3 σπαράγγια τη φορά για περίπου 2 λεπτά, γυρίζοντάς τα μόνο μία φορά ώστε να μη σπάσει το κανταΐφι. Το φύλλο πρέπει να γίνει χρυσαφένιο. Ύστερα τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και πασπαλίζουμε με αλάτι.
Για τη σος γιαουρτιού: Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και το ξύδι. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το προσθέτουμε στο μίγμα. Χτυπάμε όλα τα υλικά με το μπλέντερ για να ενσωματωθεί για να γίνει ένα αφράτο μίγμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και π το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και η σος είναι έτοιμη.
Για τη μαγιονέζα παντζαριού: Κόβουμε το παντζάρι σε μικρά κυβάκια και το βάζουμε με όλα τα υλικά σε ένα μπολ (Λάδι, γάλα σόγιας, αλάτι, λεμόνι). Χτυπάμε καλά με το μπλέντερ μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία, βελούδινη μαγιονέζα με έντονο, φωτεινό χρώμα.
Σερβίρισμα: Τοποθετούμε τα σπαράγγια σε μια πιατέλα και τα σερβίρουμε μαζί με τις δύο σάλτσες. Απόλαυσέ τα όσο είναι ακόμα ζεστά και τραγανά.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.