
Η Galette Bretonne είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Βρετάνης στη Γαλλία. Πρόκειται για κρέπες από αλεύρι φαγόπυρου (χωρίς γλουτένη), με αλμυρή γεύση και τραγανή υφή, ιδανικές για brunch ή ένα ελαφρύ και νόστιμο δείπνο. Η κλασική εκδοχή είναι η Galette Complète, με τυρί (γραβιέρα ή ένταμ), ζαμπόν και αυγό στο κέντρο.
Η διαφορά με τις κρέπες είναι ότι οι galettes γίνονται με αλεύρι φαγόπυρου και νερό, ενώ οι κρέπες με αλεύρι λευκό και γάλα και είναι γλυκές και πιο μαλακές. Η παραδοσιακή galette δεν περιέχει αυγά, αλλά η σύγχρονη συνταγή προσθέτει ένα αυγό για να είναι πιο εύκολη στη χρήση.
Μυστικά για τέλειες Galettes Bretonnes:
- Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά ώστε να ενσωματωθεί ο αέρας και να δημιουργηθούν μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια της ζύμης.
- Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες για να “ωριμάσει” και να αναδειχθούν οι γεύσεις.
- Χρησιμοποιείτε λίγο μείγμα στη θερμή και καλά λαδωμένη τηγανίτα και ψήνετε σε μέτρια-υψηλή φωτιά μέχρι να γίνουν τραγανές στις άκρες και μαλακές στο κέντρο.
Υλικά
Για τη ζύμη
125 γρ. αλεύρι φαγόπυρου
1 αυγό
250 ml κρύο νερό
2 γρ. χοντρό αλάτι
Για τη γέμιση
100 γρ. ζαμπόν ψητό σε φέτες ή λωρίδες
4 αυγά
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή ένταμ

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι φαγόπυρου, το αυγό και το αλάτι. Ανακατεύουμε προσθέτοντας σιγά-σιγά 200 ml από το νερό, ανακατεύοντας με ένα μίξερ, μέχρι να πάρουμε έναν ομοιογενή και ελαφρώς αφρώδη χυλό με μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια. Ύστερα προσθέτουμε απαλά τα υπόλοιπα 50 ml νερού πάνω από το μείγμα χωρίς να ανακατέψουμε. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Όταν περάσει η ώρα βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, ανακατεύουμε απαλά για να ενσωματωθεί το νερό. Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και το αλείφουμε με λίγο βούτυρο ή λάδι. Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα μικρό κουτάλι ζύμης και την απλώνουμε γρήγορα σε όλη την επιφάνεια σε λεπτό στρώμα. Ψήνουμε τη galette σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα από τη μια πλευρά, γυρίζουμε και την ψήνουμε για ακόμα 30 δευτερόλεπτα.
Για τη γέμιση: Βάζουμε τη galette σε βουτυρωμένο τηγάνι, σπάμε 1 αυγό στο κέντρο και απλώστε το ασπράδι στην επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με 25 γρ. τυρί γύρω από τον κρόκο και απλώνουμε το ζαμπόν σε λωρίδες επίσης γύρω από το αυγό. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθεί το ασπράδι, διπλώνουμε τις άκρες προς το κέντρο αφήνοντας τον κρόκο ορατό. Αφήνουμε να ψηθεί για ακόμα 40 δευτερόλεπτα για να γίνει ελαφρώς τραγανή η βάση. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι και σερβίρουμε. Καλή απόλαυση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.