COOL GREECE

Ταξίδι στο Νυμφαίο: Ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας


JTeam

23 Νοεμβρίου 2023

Ταξίδι στο Νυμφαίο: Ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας
Μακεδονίτικη αρχοντιά, εντυπωσιακά αρχοντικά, λιθόστρωτα σοκάκια και δάση οξιάς συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό στο Νυμφαίο Φλώρινας. Ένα από τα ωραιότερα χωριά της ορεινής Ελλάδας σάς περιμένει στις πλαγιές του όρους Βίτσι

Με επιβλητικά πέτρινα αρχοντικά και λιθόστρωτα μονοπάτια που περιβάλλονται από ένα παραμυθένιο δάσος οξιάς, το Νυμφαίο Φλώρινας μοιάζει βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής. Χτισμένο στα 1.350 μέτρα στις πλαγιές του όρους Βίτσι, λίγη ώρα μακριά από την πόλη της Φλώρινας, είναι ένα από τα ορεινότερα αλλά και ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Μάλιστα, το Νυμφαίο έχει χαρακτηριστεί ένα από τα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.

Το Νυμφαίο (που αρχικά λεγόταν Νιβεάστα και αργότερα Νέβεσκα) πρωτοκατοικήθηκε το 1385 και από τότε κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία του τόπου, με κορύφωση τη μεγάλη οικονομική του άνθηση από τον 18ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ού, όταν οι Νεβεσκιώτες έμποροι εξαπλώθηκαν σε Δύση και Ανατολή και το χωριό αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας των Βαλκανίων. Και μπορεί κάποια εποχή οι κάτοικοί του να το εγκατέλειψαν και να στράφηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα, όμως από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 το χωριό αναγεννήθηκε και ζωντάνεψε με τη συμβολή σημαντικών ατόμων που κατάγονται από εκεί.

Διαβάστε τη συνέχεια στο travelgo.gr