Κυριακή σημαίνει εκδρομή, χαλάρωση και επαφή με τη φύση. Σημαίνει, όμως, και γιορτή, νέες εμπειρίες, γέλια και φυσικά καλή παρέα. Κι αν είσαι λάτρης του κρασιού, αυτήν την Κυριακή μπορείς να συμπυκνώσεις όλα τα παραπάνω κάνοντας μια μικρή ή μεγάλη γευστική απόδραση στα οινοποιεία της Ελλάδας.
Κάθε δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου γιορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού» με πολλά κτήματα σε κάθε άκρη της χώρας, να μας προσκαλούν να γνωρίσουμε από κοντά τα κρασιά τους και να βυθιστούμε σε μια αξέχαστη οινική εμπειρία. Η σημερινή Κυριακή, όμως, δεν είναι η μοναδική Κυριακή ιδανική για εξόρμηση. Γιατί η Ελλάδα είναι γεμάτη με υπέροχα οινοποιεία/κτήματα που χαρίζουν αυθεντική επαφή με το κρασί.
Περιήγηση στους αμπελώνες, γνωριμία με το κρασί και τη γαστρονομία κάθε περιοχής και ιδιαίτερες δραστηριότητες, είναι λίγα από τα πράγματα που μπορείς να κάνεις σε μία μόνο επίσκεψη στα οινοποιεία της χώρας μας. Εμείς, επιλέξαμε 8 και στα παρουσιάζουμε.
Κτήμα Μάτσα, Λεοντάριο
Μόλις λίγη ώρα μακριά από την Αθήνα, βρίσκεται και το Κτήμα Μάτσα, όπου μπορείς να χαρίσεις στον εαυτό σου μερικές ώρες γευσιγνωσίας, απόλαυση της νοστιμιάς της ελληνικής κουζίνας και ένα μικρό «ταξίδι» πολιτισμού. Κάθε επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τον αμπελώνα, τους κήπους του και την παραγωγή κρασιού κάτω από τον γαλάζιο ουρανό της Αττικής. Η ξενάγηση στον αμπελώνα του κτήματος, με επίκεντρο την ιστορία του (1878), είναι μια χαλαρωτική απόδραση στον 19ο αιώνα. Εκτός από γευσιγνωσία, έχεις τη δυνατότητα να κάνεις και πικνίκ, απολαμβάνοντας εκλεκτά κρασιά.
Κτήμα Σεμέλη, Νεμέα
Με μια ιστορία που ξεκινάει από το 1979, το Κτήμα Σεμέλη αποτελεί σήμερα ένα από τα κορυφαία οινοποιεία στην Ελλάδα. Καθημερινά, από τη Δευτέρα έως την Κυριακή (εκτός της Τρίτης) και κατόπιν κράτησης, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα γευσιγνωσίας, τα οποία περιλαμβάνουν οργανωμένες ξεναγήσεις στους χώρους παραγωγής, συλλογής, οινοποίησης και εμφιάλωσης, καθώς και στο εντυπωσιακό κελάρι. Η οινογευσία δεν είναι, όμως, το μοναδικό πράγμα που έχει την ευκαιρία να απολαύσει κάποιος στο Κτήμα Σεμέλη, καθώς, μεταξύ άλλων, υπάρχουν και ειδικά προγράμματα σε όσους θέλουν να συμμετέχουν στις εργασίες του αμπελώνα ή του οινοποιείου.
Κτήμα Σκούρας, Άργος
Το 1986 ήταν η χρονιά κατά την οποία ο Γιώργος Σκούρας άρχισε να υλοποιεί το όραμά του: Να δημιουργήσει το δικό του κτήμα. Σήμερα, μερικά χρόνια αργότερα το Κτήμα Σκούρα μαγεύει οινόφιλους και μη, γι΄αυτό και μια επίσκεψη εκεί δεν χρειάζεται καμία αφορμή. Απλώς, εάν αγαπάς το καλό κρασί, επιβάλλεται να κάνεις δώρο στον εαυτό σου μια γευστική εκδρομή στο Κτήμα Σκούρα λίγο έξω από το Ναύπλιο, στην Πελοπόννησο. Γιατί; Γιατί θα σου δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσεις τα λευκά του κρασιά, να μαγευτείς από τις ροζέ δημιουργίες, να εξερευνήσεις διάφορες ετικέτες και να κάνεις μια αξέχαστη περιήγηση στο κελάρι, στους χώρους εμφιάλωσης, οινοποίησης και αποθήκευσης του κρασιού. Όλα αυτά, πάντα κατόπιν κράτησης.
Κτήμα Παπαγιαννάκος, Μαρκόπουλο
Ένα από τα οινοποιεία για τα οποία μιλούν όλοι, για πολλούς λόγους. Βρίσκεται στα Μεσόγεια, στην καρδιά του Aττικού αμπελώνα που εκτείνεται σε 65.385 στρέμματα. Στον αμπελώνα του Κτήματος Παπαγιαννάκου, η έμφαση δίνεται στο Σαββατιανό, από ξερικά αμπέλια μέχρι και 70 ετών. Μερικά χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, σε μια κατάφυτη έκταση 25 στρεμμάτων, μπορείς να μυηθείς στον οινοτουρισμό, κάνοντας (μεταξύ άλλων) ξενάγηση και γευσιγνωσία στο οινοποιείο ή απολαμβάνοντας μεσημεριανό/δείπνο με τη συνοδεία εκλεκτών κρασιών. Εάν θέλεις να χαλαρώσεις λίγο παραπάνω, έχεις την επιλογή να κάνεις και μια βόλτα στον αμπελώνα του Κτήματος Παπαγιαννάκου ή ακόμα και ξενάγηση με ποδήλατο.
Κτήμα Κοκοτού, Σταμάτα
Γευσιγνωσία σε ένα κτήμα του οποίου η ιστορία ξεκινάει από το 1970; Τι καλύτερο από αυτό; Στο υψηλότερο σημείο του Κτήματος Κοκοτού, με πανοραμική θέα την Πεντέλη, την Πάρνηθα και την Εύβοια, στο επισκέψιμο οινοποιείο, έχεις την ευκαιρία (μετά από κράτηση) να δοκιμάσεις ποικιλία κρασιών στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά και να μάθεις περισσότερα για το κρασί. Γύρω από τα μοναστηριακά τραπέζια του κτήματος, δίπλα στο τζάκι, θα περάσεις μερικές απολαυστικές ώρες γευστικής δοκιμής, συνοδεία γαστρονομικών απολαύσεων.
Κτήμα Αβαντίς, Χαλκίδα
Το πρώτο μπουκάλι Αβαντίς εμφιαλώθηκε από τον Απόστολο Μούντριχα στις 5 Μαρτίου 1994. Η ιστορία του Κτήματος, όμως, ξεκινάει πολύ νωρίτερα, από τα παιδικά χρόνια του Απόστολου, στο χωριό όπου μεγάλωσε. Σήμερα, μερικά χρόνια αργότερα, κάθε οινόφιλος έχει την ευκαιρία να το επισκεφτεί και να απολαύσει ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές καθώς και σταφυλοθεραπεία. Σε απόσταση «αναπνοής» από την Αθήνα, στο Κτήμα Αβαντίς μπορείς να μυηθείς στην ιστορία και τη διαδικασία παραγωγής των κρασιών και να έρθεις σε ελεύθερη επαφή με τη μαγεία της φύσης.
Κτήμα Παυλίδη, Δράμα
Μια ανεκμετάλλευτη περιοχή στη Δράμα, μετατράπηκε το 1998 σε ένα από τα πιο όμορφα οινοποιεία της χώρας μας. Στο Κτήμα Παυλίδη, η φιλοσοφία που κυριαρχεί είναι ότι η προσωπικότητα ενός κρασιού γεννιέται στο αμπέλι. Το οινοποιείο του κτήματος, που εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Χατζήνας, αποτελεί μια πρωτοποριακή δημιουργία όπου οι μοντέρνες πινελιές συνδυάζονται αρμονικά με τη λειτουργικότητα. Ανοιχτό για επισκέψεις έξι ημέρες την εβδομάδα, στο Κτήμα Παυλίδη έχεις την ευκαιρία να «γνωρίσεις» ξανά το κρασί.
Κτήμα Στροφιλιά, Ανάβυσσος
Στην Ανάβυσσο φιλοξενείται ένα από τα οινοποιεία της Ελλάδας που ξεχωρίζουν για πολλούς λόγους. Η συγκεκριμένη περιοχή, φιλοξενεί την έδρα της εταιρείας και λειτουργεί ως κέντρο εμφιάλωσης και αποθήκευσης όλων των κρασιών της Στροφιλιάς. Εκεί έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις γευστικές δοκιμές, καθώς και να εξερευνήσεις τον ελληνικό αμπελώνα μέσω γηγενών και διεθνών ποικιλιών. Κατόπιν κράτησης, μπορεί να χαρίσεις στον εαυτό σου μια ιδιαίτερη εκδρομή και να περπατήσεις ανάμεσα στους αμπελώνες του Σαββατιανού και της Μαλαγουζιάς, να δοκιμάσεις ιδιαίτερα κρασιά στον τόπο παραγωγής τους και να μυηθείς στην ιστορία της Στροφιλιάς.