Mykonos Villas: Εκεί που η μοντέρνα αρχιτεκτονική συναντά την παραδοσιακή
29 Ιουλίου 2013
Στην έκδοση “Mykonos Villas” συναντάμε πολυτελείς κατοικίες που συνδυάζουν την μοντέρνα αρχιτεκτονική με αυτή των Κυκλάδων. Με το λευκό και τα γαλάζιο να πρωταγωνιστούν και την πέτρα να δεσπόζει αριστοκρατικά πάνω σε λεπτομέρειες, βλέπουμε διαφορετικές κατοικίες που μπορούν να κάνουν την παραμονή σας στο νησί ακόμα πιο ειδυλλιακή. Συνδυάζουν την παράδοση, την μοντέρνα αρχιτεκτονική, την πολυτέλεια, το μινιμαλισμό και την χαλάρωση με χρώματα και υλικά της φύσης που δημιουργούν ένα ευχάριστο και αρμονικό περιβάλλον. Ο αρχιτέκτονας, Θανάσης Χατζηλάκος θα σας ξεναγήσει καλύτερα:
ΜΥΚΟΝΟΣ…η αυθεντική
Μύκονος η λαμπερή , Μύκονος η συννεφιασμένη, Μύκονος η νεόπλουτη, Μύκονος η μετρημένη, Μύκονος η αισθησιακή, Μύκονος η ασπρισμένη, Μύκονος η φιλόξενη, Μύκονος η ξιπασμένη, Μύκονος η μεθυστική, Μύκονος η μεθυσμένη, Μύκονος η μεταμεσονύχτια Μύκονος η αγουροξυπνημένη, Μύκονος η προκλητική, Μύκονος η προικισμένη, Μύκονος η παραδοσιακή, Μύκονος η εξεζητημένη, Μύκονος η ερωτική, Μύκονος η προδομένη, Μύκονος η αυθεντική, Μύκονος η παραποιημένη… Η Μύκονος είναι όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμη.
Αν περίγραφε κανείς τις Κυκλάδες σαν ένα ψηφιδωτό νησιών στη καρδιά του Αιγαίου, τότε η Μύκονος σίγουρα είναι η πιο αντιπροσωπευτική ψηφίδα. Η σχεδόν παντελής έλλειψη βλάστησης αποκαλύπτει μία αρχέγονη τοπογραφία η οποία έχει μία Ομηρική μεγαλοπρέπεια, πλασμένη τόσο από τις δυνάμεις της φύσης, όσο και από την ανθρώπινη παρέμβαση. Από την Λίθινη εποχή ο άνθρωπος προσπάθησε να δαμάσει αυτή τη αφιλόξενη και χέρσα γη για να επιβιώσει.
Μία πανοραμική ματιά από το ψηλότερο σημείο της, τον Προφήτη Ηλία ξεδιπλώνεται σαν ένα ταξίδι “Από εδώ στην την Αιωνιότητα”. Προς τον Βορά, ο ορίζοντας παραμένει ανενόχλητος μέχρι τα στενά των Δαρδανελίων. Προς την Δύση ο ήλιος κρύβεται πίσω από το καμπαναριό της Μεγαλόχαρης και η Γυάρος με την Σύρο παρατάσσονται σαν φυσικοί σηματοδότες της πορεία προς το άλλο ιερό κέντρο του Ελληνισμού, τη Δήλο. Δίπλα της, στέκεται, αιώνια σύντροφος, η αδελφή της Ρήνεια. Στον Νότο, την θέα προς την Ίο και τη Θήρα διακόπτουν οι βουνοκορφές της Πάρου και της Νάξου. Και όταν, τα φώτα της χώρας της Μυκόνου αρχίζουν και λαμπιρίζουν και η Σελήνη κάνει την εμφάνισή της από την Ανατολή, πάνω από την ράχη του Προφήτη Ηλία, μοναχικός φύλακας και ξεναγός της διαδρομής, αναλαμβάνει ο Αρμενιστής, ο Φάρος του Αιγαίου.
Σπάνια ένα τόπος τόσο μικρός, αποκτά ένα τόσο μεγάλο αποτύπωμα στο συλλογικό θυμικό, τόσο το ελληνικό όσο και το παγκόσμιο. Και αν η Μύκονος είναι ένα τοπωνύμιο αναγνωρίσιμο σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης, αυτό ίσως οφείλεται, σ’ ένα μεγάλο βαθμό, στο ότι η μικρή αυτή ψηφίδα του Αιγαίου, είναι μία εμβληματική εικόνα του πολιτισμού μας, και αντικατοπτρίζεται σ’ αυτήν ο ίδιος μας ο εαυτός, με τα θετικά και τα αρνητικά του.
Η σύγχρονη Αρχιτεκτονική, στην κακή της εκδοχή, έχει δημιουργήσει το δομημένο μόρφωμα για το οποίο όλοι μας γκρινιάζουμε, ειδικοί και μη. Στη καλή της όμως εκδοχή μπορεί – και ίσως πρέπει – να είναι γλυπτική σε μεγάλη κλίμακα. Η Αιγαιοπελαγίτικη Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική αυτό ακριβώς έκανε πάντα, και στη Μύκονο ακόμη και σήμερα, υπάρχουν από τα πιο γοητευτικά δείγματα αυτής της προσπάθειας.
Στη Χώρα της Μυκόνου, όπως και στο παραδοσιακό Μυκονιάτικο “χωριό” (παραδοσιακό αγροτόσπιτο στην τοπική διάλεκτο) της ενδοχώρας, ο αυτοδίδακτος μάστορας, άθελά του, έβαλε τις βάσεις της Μοντέρνα Αρχιτεκτονικής. Δεν είναι απλή φιλοφρόνηση χωρίς νόημα, όταν ο Charles-Edouard Jeanneret-Gris, κατά κόσμον Le Corbusier, μετά την επίσκεψή του στη Μύκονο το 1933, στα πλαίσια ενός ταξιδίου στο Αιγαίο, είχε πει: “ότι είχε να πει Αρχιτεκτονική, το είπε εδώ” και αυτό από τον άνθρωπο που, αν και ποτέ δεν ισχυρίστηκε πως είχε δημιουργήσει από μόνος του την μοντέρνα αρχιτεκτονική, υπήρξε εντούτοις η συνείδηση της, και το έργο του καθόρισαν σ’ ένα μεγάλο βαθμό την πορεία και εξέλιξη της.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που το “Μύκονος Σπίτια” μετονομάζεται “Mykonos Villas” και επισκέπτονται τη Μύκονο για τέταρτη φορά, παρουσιάζοντας κατοικίες, δείγματα της προσπάθειας του σύγχρονου αρχιτέκτονα να προσεγγίσει και να συναγωνιστεί, στα πλαίσια σύγχρονων απαιτήσεων διαβίωσης, εκείνον τον Μυκονιάτη πρωτομάστορα.
Τέσσερα, κατά σειρά λοιπόν, τα τεύχη της ειδικής έκδοσης “Mykonos Villas”, και αφού αυτή είναι δίγλωσση, ας μη μας διαφύγει το γεγονός πως στα αγγλικά “tessera” σημαίνει ψηφίδα και πως η Μύκονος παραμένει η πιο πολύτιμη ψηφίδα σ’ αυτό το αστραφτερό ψηφιδωτό που λέγεται Αιγαίο Πέλαγος.
Θανάσης Χατζηλάκος, Αρχιτέκτονας.
Ταξιδέψτε στις σελίδες του MYKONOS Villas εδώ.
To MykonosVillas -µία δίγλωσση µονογραφία όπου η κυκλαδίτικη πλαστικότητα παρουσιάζεται µε σύγχρονες αρχιτεκτονικές µορφές, µέσα από 14 επιλεγµένες µυκονιάτικες κατοικίες- είναι διαθέσιμο σε όλα τα περιπτέρα και στα βιβλιοπωλεία, Ελευθερουδάκης, Παπασωτηρείου, Ιανός, Πολιτεία Ευριπίδης και Libro, ενώ εκτός από Ελλάδα και Κύπρο το MyconosVillasθα κυκλοφορήσει στην Αγγλία, στο Dubai, στο Abu Dhabi, στο Qatar και στο Bahrain.
[gallery-218432]