GALLERY

15/4/19: Η μέρα που ο κόσμος πλημμύρισε οδύνη για την φλεγόμενη Παναγία των Παρισίων


The Jennettes

16 Απριλίου 2019

abaca_679071_010.jpg

Η Γαλλία ζει μία από τις πιο σκοτεινές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της.

Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων έχει προκαλέσει θρήνο σε όλο τον κόσμο. Η πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώθηκε πάνω από το κτίριο. Οι φλόγες πεταγόντουσαν πολλά μέτρα στον ουρανό, όπως φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αστυνομικοί και πυροσβέστες προσπάθησαν να μεταφέρουν έγκαιρα έξω από την Παναγία των Παρισίων τα έργα τέχνης τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της γαλλικής και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Παραλλήλως, πλήθος κόσμου ήταν συγκεντρωμένο έξω από τον ναό, απαθανατίζοντας την καταστροφή. Οι φωτογραφίες είναι συγκλονιστικές. Το συγκεντρωμένο πλήθος έκλαιγε, προσευχόταν και τραγουδούσε το Ave Maria, ενώ τα social media γέμισαν με τις εικόνες του φλεγόμενου μνημείου. Ο κόσμος έχει γεμίσει θλίψη και οδύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γαλλική πυροσβεστική υπηρεσία, πιθανότατα η φωτιά ξεκίνησε σε σημείο που διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου, το οποίο κινδύνευε να καταρρεύσει λόγω κακής συντήρησης. Το θετικό είναι πάντως ότι το κύριο μέρος του κτιρίου και δύο πύργοι έχουν διασωθεί, ενώ αρκετά από τα έργα τέχνης έχουν πλέον μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.