ΓΑΜΟΣ

Οικολογικός γάμος: Γιόρτασε την αγάπη κάνοντας έναν eco-friendly γάμο


JTeam

12 Απριλίου 2024

Οικολογικός γάμος: Γιόρτασε την αγάπη κάνοντας έναν eco-friendly γάμο
Unsplash
Σου παρουσιάζουμε μερικά tips για έναν υπέροχο και eco-friendly γάμο

O γάμος είναι ένας υπέροχος τρόπος για να γιορτάσεις την αγάπη και τη δέσμευσή σου απέναντι στον σύντροφό σου. Μπορείς, βέβαια, να το κάνεις δείχνοντας παράλληλα την αγάπη σου και το σεβασμό σου στο περιβάλλον. Το χαρτί για τα προσκλητήρια, η λάθος επιλογή λουλουδιών για τη διακόσμηση ή η σπατάλη φαγητού, επιβαρύνουν τον πλανήτη περισσότερο από ό,τι νομίζεις.

Προφανώς, σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να παραλείψεις τις λεπτομέρειες που θα κάνουν αυτή την ημέρα πιο ξεχωριστή, αλλά μπορείς πάντα να εξετάσεις το ενδεχόμενο να διοργανώσεις έναν οικολογικό (πράσινο) γάμο. Ακόμα και η πιο μικρή προσπάθεια να μειώσεις το οικολογικό σου αποτύπωμα, θα κάνει τη διαφορά.

Σε αυτό το άρθρο θα βρεις μερικά tips για έναν υπέροχο και eco-friendly γάμο.

Αγόρασε eco-friendly ή vintage νυφικό

Γιατί να μην πεις το «I do», φορώντας ένα σύγχρονο eco-friendly νυφικό; Για αρχή, θα μπορούσες να προτιμήσεις ένα second hand νυφικό (ίσως και της μαμάς σου) ή εάν ένα τέλειο vintage κομμάτι. Μπορείς, ακόμη, να νοικιάσεις το νυφικό σου, αντί να το αγοράσεις, μειώνοντας έτσι τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Στην περίπτωση που θέλεις κατά παραγγελία το νυφικό σου, κάνε μια έρευνα αγοράς για σχεδιαστές που χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον υφάσματα – όπως οργανικό βαμβάκι ή ανακυκλωμένα κλωστοϋφαντουργικά υλικά, φημίζονται για τη zero-waste προσέγγισή τους και υιοθετούν ηθικές μεθόδους παραγωγής.

Κάνε τη διαφορά με digital προσκλητήρια γάμου

Η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, οπότε γιατί να μη δημιουργήσεις digital προσκλητήρια γάμου; Ξέρουμε, ίσως δεν σου φαίνεται η πιο «κομψή» επιλογή, αλλά πραγματικά είναι μια σύγχρονη και οικολογική λύση. Πληθώρα διαδικτυακών ιστοσελίδων σου δίνουν τη δυνατότητα, μόνο με μερικά clicks, να δημιουργήσεις από την αρχή και με κάθε λεπτομέρεια το προσκλητήριο του γάμου σου, ακριβώς όπως το έχεις ονειρευτεί. Έτσι, και δεν πρόκειται να το χάσει κανείς, και θα έχεις γλιτώσει τον πλανήτη από την άσκοπη κατανάλωση χαρτιού -μιας και το 90% των καλεσμένων θα το πετάξει.

Πες «ναι» σε οικολογικές επιλογές διακόσμησης

Αποξηραμένα ή φρέσκα φύλλα λουλουδιών, λεβάντα ή βότανα, είναι εκπληκτικές εναλλακτικές λύσεις για τα κομφετί.

Jenny.Gr
Unsplash

Επίλεξε εποχιακά λουλούδια

Πώς μπορεί κάποιος να κάνεις «πράσινη» διακόσμηση; Ο κανόνας που χρειάζεται να ακολουθήσεις είναι ο εξής: Οτιδήποτε πλαστικό και οτιδήποτε που θα χρησιμοποιήσεις μία φορά στη διακόσμησή σου και μετά θα καταλήξει στον κάδο σκουπιδιών, είναι ένα μεγάλο «όχι». Υπό αυτό το πρίσμα, μπορείς να αντικαταστήσεις τα πλαστικά μπαλόνια στην εκκλησία ή τη γαμήλια δεξίωση με βιοδιασπώμενες επιλογές, όπως χάρτινα φανάρια ή γιρλάντες με λουλούδια, για μια ρουστίκ αίσθηση. Για τη διακόσμηση του γαμήλιου τραπεζιού μπορείς να χρησιμοποιήσεις γυάλινα μπουκάλια ή/και κουτιά, και να τα γεμίσεις με αποξηραμένα πέταλα λουλουδιών.

Επίλεξε βιοδιασπώμενα κομφετί

Εκτός από το ότι τα χάρτινα κομφετί μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβή για το περιβάλλον, υπάρχει η πιθανότητα σε πολλούς χώρους για δεξιώσεις γάμου να απαγορεύονται. Γι’ αυτό, μπορείς να τα παραλείψεις ή επικεντρωθείς σε φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές. Κομφετί με βιοδιασπώμενα υλικά όπως ρυζόχαρτο, αποξηραμένα ή φρέσκα φύλλα λουλουδιών, λεβάντα ή βότανα, είναι εκπληκτικές εναλλακτικές λύσεις για τα κομφετί.

Jenny.Gr
Unsplash

Επίλεξε εποχιακά λουλούδια

Η οικολογική επιλογή λουλουδιών για τη γαμήλια τελετή και δεξίωση είναι ένα κρίσιμο βήμα για να ενισχύσεις την όμορφη ατμόσφαιρα, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αρχικά, μια «έξυπνη» λύση είναι να στραφείς στα εποχιακά λουλούδια, καθώς όχι μόνο θα μειώσεις το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά θα δημιουργήσεις και ένα σύγχρονο σκηνικό που θα συμβαδίζει με την εποχή/περίοδο που σκοπεύεις να παντρευτείς. Επίσης, μπορείς να εξετάσεις τα αποξηραμένα λουλούδια ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στα φρέσκα άνθη. Η προετοιμασία τους μπορεί να γίνει αρκετά πριν το γάμο, ελαχιστοποιώντας τα απορρίμματα της τελευταίας στιγμής, ενώ έχεις τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσεις σε ανθοδέσμες για διάφορες άλλες περιστάσεις.

Ελαχιστοποίησε τη σπατάλη τροφίμων

Καμία γαμήλια γιορτή δεν είναι πλήρης χωρίς το φαγητό – αυτό δε σημαίνει , όμως, ότι χρειάζονται υπερβολές που θα οδηγήσουν σε σπατάλη τροφίμων. Αρχικά, καλό θα είναι οι ποσότητες των προϊόντων που θα παραγγείλεις να βασίζονται σε RSVP και το γαμήλιο μενού να διαμορφωθεί ανάλογα με την εποχικότητα των υλικών. Ιδανικά, μπορείς να στηρίξεις ντόπιους παραγωγούς, να προτιμήσεις βιολογικά προϊόντα ή και να τολμήσεις ένα vegan μενού. Όσο για το φαγητό που θα περισσέψει, μπορείς να το μοιράσεις είτε στους καλεσμένους είτε σε δομές.

Jenny.Gr
Unsplash

Χάρισε οικολογικές μπομπονιέρες

Για να κάνεις τη διαφορά, μπορείς να χαρίσεις στους καλεσμένους οικολογικές μπομπονιέρες; Μία ωραία επιλογή είναι η μπομπονιέρα – γλαστράκι, καθώς οι προσκεκλημένοι μπορούν μόλις φύγουν από τον γάμο να το μεταφυτέψουν στον κήπο τους. Δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο από το να μπορεί να αξιοποιήσει κάποιος το αναμνηστικό που του προσφέρεις -και με το συγκεκριμένο θα θυμούνται το γάμο σου κάθε φορά που το βλέπουν στον κήπο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και βρείτε όλη την έμπνευση και τις λύσεις που χρειάζεστε για να οργανώσετε τον γάμο των ονείρων σας.