GREEN

Κλιματική αλλαγή: Ο «Παγετώνας της Αποκάλυψης» στην Αναρκτική μπορεί να καταρρεύσει σε 5 χρόνια


JTeam

16 Δεκεμβρίου 2021

Κλιματική αλλαγή: Ο «Παγετώνας της Αποκάλυψης» στην Αναρκτική μπορεί να καταρρεύσει σε 5 χρόνια
66 north on Unsplash
Ο γιγάντιος παγετώνας καταρρέει και ο πλανήτης εκπέμπει SOS

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS και ο Παγετώνας Thwaites στην Ανταρκτική μας υπενθυμίζει το μέγεθος του προβλήματος. Ίσως, μάλιστα, τον γνωρίζουμε και ως «Παγετώνα της Αποκάλυψης» - όχι άδικα, καθώς έχει τη δύναμη να ανεβάσει σημαντικά τη στάθμη της θάλασσας, εάν λιώσει. Οι επιστήμονες μας προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να καταρρεύσει πλήρως σε τρία χρόνια.

Πρόκειται για ένα γιγάντιο κομμάτι πάγου, με έκταση περίπου ίση μ’ εκείνη της Florida. Η «Ανατολική Παγονησίδα του Thwaites» είναι η περιοχή που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία κι αποτελεί το 33%, περίπου, ολόκληρου του παγετώνα. Η ερευνήτρια Erin Pettit δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως «λειτουργεί σαν ένα φράγμα» και είναι ο μοναδικός λόγος που καθυστερεί η κατάρρευση. Όμως, φαίνεται πως «χαλαρώνει» το κομμάτι της που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο Ted Scambos, ερευνητής του Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences (CIRES), εξήγησε ότι η θερμοκρασία του νερού έχει αυξηθεί και, ουσιαστικά, «τρώει» το παγόβουνο.

Στοιχεία δείχνουν ότι σε πέντε χρόνια από τώρα, ο Παγετώνας μάλλον θα έχει καταρρεύσει. Αν συμβεί αυτό, θα επηρεαστούν όλοι οι παγετώνες της δυτικής Ανταρκτικής. Ο Thwaites είναι γιγάντιος – μάλιστα, είναι κομμάτι του Δυτικού Παγετώνα της Ανταρκτικής, η έκταση του οποίου είναι περίπου ίση με της Ινδίας. Στην περίπτωση που λιώσει εκείνος, η επιφάνεια της θάλασσας θα ανέβει τρία μέτρα ψηλότερα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Κι ολόκληρες κατοικήσιμες, σήμερα, περιοχές, θα χαθούν.

Μόλις πέρσι, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ζεστό νερό είχε συγκεντρωθεί σ’ ένα «ζωτικό σημείο» του παγετώνα. Τότε, προειδοποίησαν πως αυτή η μάζα πάγου «ίσως ξεκινά να υποχωρεί ασταμάτητα και αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες για την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας».

Ο Scambos τόνισε ότι περιμένει μία «δραματική αλλαγή».

«Βλέπουμε έναν κόσμο που κάνει πράγματα που δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε τη Δευτέρα. «Ο πάγος αντιδρά με τρόπους που μας εκπλήσσουν γιατί πιέζουμε εξαιρετικά γρήγορα το κλίμα με εκπομπές CO2 και αερίων του θερμοκηπίου», πρόσθεσε.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.