GREEN

Γνώριζες πως κάθε φορά που κάνεις ντους, μολύνεις τον αέρα;


JTeam

20 Δεκεμβρίου 2021

Γνώριζες πως κάθε φορά που κάνεις ντους, μολύνεις τον αέρα;
Τα χημικά που απελευθερώνονται από είδη προσωπικής υγιεινής είναι ανάμεσα στους ρύπους που παράγουν υψηλά επίπεδα όζοντος μεταξύ άλλων, στο καλοκαιρινό νέφος.

Όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα, τόσο περισσότερο το μυαλό στρέφεται σε αγορές και δώρα που θέλουμε να κάνουμε στον εαυτό μας αλλά και στους αγαπημένους μας. Πολλά από τα χριστουγεννιάτικα δώρα που έχουμε ξεκινήσει να ψάχνουμε ήδη, είναι μεταξύ άλλων, σαπούνια, προϊόντα περιποίησης, αρώματα και ό,τι άλλο λατρεύουμε να μυρίζουμε κατά τη διάρκεια της πιο ξεχωριστής εποχής του χρόνου.

Παρόλο που οι περισσότεροι ενοχοποιούν τα κεριά όταν ψάχνουν τις αιτίες πίσω από τη ρύπανση του αέρα εσωτερικών χώρων, είναι σημαντικό να μάθουμε μερικές ακόμη πολύ σημαντικές επιπτώσεις κάποιων προϊόντων που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο σπίτι μας.

Τα χημικά που απελευθερώνονται από μελάνια εκτύπωσης, κόλλες, υφάσματα παλτών, καθαριστικά προϊόντα είναι ανάμεσα στους κυρίαρχους ρύπους που παράγουν όζον στο νέφος τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, αλλά και η βασική αιτία κι άλλων ειδών ρύπανσης, υπερβαίνοντας ακόμη και την επίδραση των εκπομπών από την κίνηση.

Η Amber Yeoman που κάνει το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο του York επάνω στο τεράστιο ζήτημα, μελετάει παράλληλα την ατμοσφαιρική ρύπανση που παράγεται όταν κάνουμε ντους. Η ίδια και η ομάδα της έφτιαξαν μια ντουζιέρα μες στο εργαστήριο με σκοπό τη διευκόλυνση της μελέτης και τα όσα διαπιστώθηκαν, προκαλούν πράγματι ανησυχία για το οικολογικό μας αποτύπωμα.

Ομάδα εθελοντών κλήθηκε να κάνει εκεί ντους, χρησιμοποιώντας προϊόντα από σούπερ μάρκετ, σαν αυτά που οι περισσότεροι επιλέγουμε για την καθημερινή μας υγιεινή. Ξεκινώντας από το πλύσιμο του προσώπου και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας σαμπουάν, conditioner, ενυδατική κρέμα και στο τέλος αποσμητικό, παρατηρήθηκαν τα εξής: Το λεμονέλιο, που είναι μια εξαιρετικα αντιδραστικη υγρή οργανική χημική ένωση, παρατηρήθηκε να απλευθερώνεται από τα εσπεριδοειδή- βασικά συστατικά του σαμπουάν, η βενζυλική αλκοόλη από το conditioner και η αιθανόλη από το αποσμητικό.

Οι εκπομπές ήταν διαφορετικές για κάθε άτομο ενώ παρατηρήθηκαν και άλλα χημικά που απελευθερώνονταν από την πετσέτα του κάθε εθελοντή που είχε πλύνει νωρίτερα. Η επίδραση των εκπομπών αυτών που απευθερώνονται μες στο σπίτι μας είναι τεράστια και μέχρι σήμερα σχετικά άγνωστη. Δρουν επιβαρυντικά στο περιβάλλον και προκαλούν τη ρύπανση του αέρα εσωτερικών χώρων χωρίς να το γνωρίζουμε αλλά φυσικά ο έλεγχος των προϊόντων που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, δεν πρόκειται να είναι απλή διαδικασία.

Η πιο απλή αλλαγή θα ήταν η παραγωγή προϊόντων χωρίς σωματίδια αερολύματος και φυσικά η ενημέρωση για όλα τα παραπάνω, τα οποία δυστυχώς οι περισσότεροι μέχρι σήμερα αγνοούσαμε.

Δείτε ακόμη:

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.