GREEN

ΠρασινίΖουμε: Η «Πράσινη» Εικονική Επιχείρηση ενός Ειδικού Σχολείου


21 Ιανουαρίου 2022

ΠρασινίΖουμε: Η «Πράσινη» Εικονική Επιχείρηση ενός Ειδικού Σχολείου
Οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Ν. Ηρακλείου Αττικής ανακυκλώνουν το χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο για την παραγωγή Βιοντίζελ.

«Και τώρα κύριε τι κάνουμε αυτό το λάδι;», «το ρίχνουμε στον νεροχύτη;», αναρωτιούνται οι μαθητές των τμημάτων Μαγειρικής-Αρτοζαχαροπλαστικής του ΕΕΕΕΚ Νέου Ηρακλείου Αττικής κάθε φορά που μένει στο τηγάνι το λάδι από τις τηγανιτές πατάτες, τους λουκουμάδες ή και τα κεφτεδάκια.

Αυτό ήταν η αφορμή να ανακαλύψουν ότι το λάδι αυτό μπορεί να ανακυκλωθεί και μάλιστα να ωφελήσει σημαντικά το περιβάλλον. Έτσι μετά τις επιτυχημένες εικονικές επιχειρήσεις “Special Sticks” και “Healthy Bites” οι μαθητές στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα “Εικονική Επιχείρηση 2022” του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχεδίασαν και ανέπτυξαν την επιχείριση «ΠρασινίΖουμε».

Jenny.Gr

Η απόρριψη των τηγανέλαιων στο περιβάλλον είναι καταστροφική. Προκαλεί προβλήματα στις αποφράξεις του σπιτιού μας και συγκεντρώνει «βουνά λίπους» στους υπονόμους των πόλεων, προκαλώντας προβλήματα στον βιολογικό καθαρισμό.
Το τηγανέλαιο αυτό μπορεί να μετατραπεί σε ένα βιολογικό καύσιμο, το Βιοντίζελ που υποστηρίζεται θερμά από την Ευρωπαϊκή Ένωση μιας και είναι το καθαρότερο καύσιμο με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (μείωση αερίων του θερμοκηπίου κατά 90%).

Έτσι λοιπόν οι μαθητές συγκεντρώνουν το χρησιμοποιούμενο τηγανέλαιο σε πράσινα βαρέλια και σε συνεργασία με την εταιρία «Πράσινο Λάδι» το μετατρέπουν σε αυτό το βιολογικό καύσιμο.

Μάλιστα κινητοποιούν τους συμμαθητές, γονείς και καθηγητές τους να τους φέρουν το λάδι αυτό από το σπίτι τους στο σχολείο.

Jenny.Gr

«Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις έναν μαθητή με αυτισμό να φέρνει το μπουκαλάκι με το τηγανέλαιο από το σπίτι και με χαρά να το απορρίπτει στον πράσινο κάδο», επισημαίνει ο υπεύθυνος καθηγητής της επιχείρησης Γιώργος Ευγενειάδης–Τεχνολόγος Τροφίμων. «Οι μαθητές πλέον παρακινούν τους γονείς τους στο σπίτι να ανακυκλώσουν το τηγανέλαιο, την γιαγιά, την μαμά, την θεία που μπορεί μέχρι τώρα να έριχνε το λάδι στον νεροχύτη ή στα σκουπίδια».

Με τα έσοδα της επιχείρησης τους οι μαθητές θα εξοπλίσουν δυο εργαστήρια μαγειρικής του σχολείου τους.

Μότο τους:

«ΠρασινίΖουμε το Περιβάλλον και βοηθάμε το σχολείο μας»

Jenny.Gr

Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα «ΠρασινίΖουμε» στο Facebook
https://www.facebook.com/prasinizoume

Υπεύθυνοι καθηγητές:

Γιώργος Ευγενειαδης – Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος Τροφίμων, MSc, MEd.
Dr Μαρία Μουσουλή - Εκπαιδευτικός Ειδικής Φυσικής Αγωγής
Αγγελική Καρατάσιου- Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος Τροφίμων

Εθελοντές

Γιώργος Κυριακόπουλος - Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Πράσινο Λάδι
Γιώργος Σβολίμης - Διευθυντής Οικιακού Τηγανελαίου της εταιρίας Πράσινο Λάδι

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.