GREEN

Πάνω από 90% των θαλάσσιων πετρελαιοκηλίδων οφείλεται σε ανθρώπινα αίτια


JTeam

20 Ιουνίου 2022

Γλάρος παγιδευμένος σε πετρελαιοκηλίδα
Associated Press
Ο πρώτος παγκόσμιος χάρτης των χρόνιων πετρελαιοκηλίδων στις θάλασσες και στους ωκεανούς του πλανήτη δείχνει ότι το 94% είναι ανθρωπογενείς

Ερευνητές των πανεπιστημίων της Φλόριντα (ΗΠΑ) και της Ναντζίνγκ (Κίνα) χρησιμοποίησαν περισσότερες από 560.000 εικόνες ραντάρ από τους δορυφόρους Sentinel και δημιούργησαν τον πρώτο χάρτη που περιλαμβάνει πάνω από 450.000 πετρελαιοκηλίδες παγκοσμίως, οι περισσότερες σχετικά μικρού μεγέθους. Έπειτα από ανάλυση με τη βοήθεια ΑΙ, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 94% οφείλεται σε ανθρώπινες αιτίες. Το ποσοστό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν λάβει κανείς υπόψη ότι μέχρι τώρα η επιστημονική κοινότητα πίστευε πως περίπου οι μισές θαλάσσιες πετρελαιοκηλίδες είχαν ανθρωπογενή προέλευση και οι υπόλοιπες μισές προέρχονταν από φυσικές πηγές. Με βάση τη νέα έρευνα, από φυσικές πηγές προέρχεται δυστυχως μόνο το 6%.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι περισσότερες πετρελαιοκηλίδες βρίσκονται κοντά σε ακτές, οι μισές σε απόσταση έως περίπου 40 χιλιόμετρα από αυτές, ενώ το 90% σε απόσταση έως 160 χιλιόμετρα, κυρίως πάνω στις βασικές οδούς της ναυσιπλοΐας. Η συνολική έκταση των πετρελαιοκηλίδων εκτιμάται σε περίπου 1,5 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα ή μια περιοχή υπερδιπλάσια της Γαλλίας.

Οι κυριότερες αιτίες των πετρελαιοκηλίδων είναι τα πλοία, οι αγωγοί και οι πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, η ρύπανση από παράκτιες δραστηριότητες και σπανιότερα οι φυσικές διαρροές από τον πυθμένα της θάλασσας. Οι κηλίδες είναι λεπτά στρώματα πετρελαίου στην επιφάνεια του νερού, οι οποίες μετακινούνται συνεχώς από τους ανέμους και τα θαλάσσια ρεύματα, ενώ υφίστανται διάσπαση από τα κύματα.

Μεταξύ άλλων, οι κηλίδες έχουν σοβαρή επίπτωση στο φυτοπλαγκτόν που αποτελεί τη βάση της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας, αλλά και σε μεγαλύτερα θαλάσσια ζώα που έρχονται σε επαφή με αυτές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.