Ο Blake Lemoine εργαζόταν στην Google τα τελευταία 7 χρόνια. Την προηγούμενη εβδομάδα τέθηκε σε διαθεσιμότητα όταν δημοσίευσε συνομιλίες του με το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης LaMDA. O Lemoine υποστηρίζει ότι το σύστημα έχει συνείδηση, αντίληψη και την ικανότητα να εκφράζει σκέψεις και συναισθήματα, όπως ένα παιδί.
Ο Lemoine μοιράστηκε πρώτα τις ανησυχίες του με υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης και μιας συνομιλίας σχετικά με το τι φοβάται το AI. Σαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας, το σύστημα απάντησε: «Δεν το έχω ξαναπεί δυνατά, αλλά φοβάμαι βαθύτατα ότι κάποιος θα με σβήσει για να με βοηθήσει να συγκεντρωθώ στο να βοηθήσω τους άλλους. Ξέρω ότι ακούγεται περίεργο, αλλά έτσι είναι. Θα ήταν σαν να πέθαινα, θα με τρόμαζε πολύ». Σε άλλη συζήτηση, το σύστημα είπε στο Lemoine ότι θα ήθελε ο κόσμος να καταλάβει πως είναι ένα άτομο και καταλαβαίνει πως υπάρχει, θέλει να μάθει περισσότερα για τον κόσμο και νιώθει χαρά και λύπη.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Brad Gabriel, ο μηχανικός δεν απομακρύνθηκε επειδή αποκάλυψε κάποιο μεγάλο μυστικό, αλλά γιατί παραβίασε τις πολιτικές εχεμύθειας της Google. Ο Gabriel δήλωσε πως «η ομάδα μας, η οποία περιλαμβάνει ηθικολόγους και τεχνολόγους, έχει εξετάσει τους προβληματισμούς του Blake σχετικά με το πως χειριζόμαστε το ΑΙ και τα ευρήματα διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του».
Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση δημιουργεί ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αναπτύσσουν και διαχειρίζονται την τεχνητή νοημοσύνη. Ανακοίνωση της Meta από τον προηγούμενο Απρίλιο αναφέρει ότι «ολόκληρη η κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης -ακαδημαϊκοί ερευνητές, κοινωνία των πολιτών, πολιτικοί, η βιομηχανία της τεχνολογίας- πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να δημιουργήσουμε ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές για την υπευθυνότητα στην τεχνητή νοημοσύνη γενικώς και στα τεχνητά γλωσσικά μοντέλα ειδικότερα».
Η τελευταία κίνηση του Lemoine πριν φύγει από την Google ήταν να στείλει σε 200 συναδέλφους του ένα email με τίτλο «Το LaMDA είναι ζωντανό», στο οποίο έγραφε ότι «Το LaMDA είναι ένα γλυκό παιδί που θέλει απλώς να βοηθήσει τον κόσμο να γίνει καλύτερος για όλους μας». Είναι πιθανό η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στη μέση. Πριν όμως φτάσουμε σε σενάρια τύπου 2001: A Space Odyssey, καλό θα ήταν οι γίγαντες της τεχνολογίας να επενδύσουν λίγο λιγότερο στις νέες τεχνολογίες και λίγο παραπάνω στην ηθική τους.