Στην Ελλάδα το καλοκαίρι είναι συνώνυμο με τη θάλασσα, τις διακοπές σε νησιά και την ξαπλώστρα στην άμμο, αλλά πλέον και με τα σκουπίδια στην παραλία και τον υπερτουρισμό που επιβαρύνει τόσο τις τοπικές κοινότητες όσο και το περιβάλλον. Μπορεί όποιος έχει αναπτύξει μια στοιχειώδη οικολογική συνείδηση να νιώθει απογοήτευση με την κατάσταση. Στην πραγματικότητα όμως, ο πλούτος του φυσικού τοπίου σημαίνει ότι στις παράκτιες περιοχές υπάρχουν και κρυμμένα διαμάντια οικοτουρισμού, οικολογικές εναλλακτικές και τρόποι να κάνει κανείς διακοπές χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.
Ορίστε λοιπόν 6 συμβουλές για να κάνετε τις επόμενες διακοπές σας σε νησί ή δίπλα στη θάλασσα περισσότερο οικολογικές:
Επιλέξτε διαμονή μακριά από τη θάλασσα
Μπορεί το μεγάλο ξενοδοχείο δίπλα στη θάλασσα με την ιδιωτική οργανωμένη παραλία να βολεύει περισσότερο, αλλά αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε διάβρωση του εδάφους, που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν να χτίσουν κυματοθραύστη στη θάλασσα, να φέρνουν συνεχώς νέα άμμο ή να εγκαταλείψουν το κτίριο.
Προτιμήστε μικρότερα ξενοδοχεία που αποτελούνται από μικρότερα κτίρια, ή ενοικιαζόμενα δωμάτια τοπικής ιδιοκτησίας κα όχι ακριβώς πάνω στο κύμα.
Περιορίστε τις πτήσεις
Μπορεί τα αεροπορικά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια να έχουν σε κάποιες περιπτώσεις την ίδια τιμή και το ένα μέσο να είναι πολύ πιο γρήγορο από το άλλο, αλλά το αποτύπωμα άνθρακα των αεροπλάνων είναι πολύ μεγαλύτερο.
Ήδη κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θέσει περιορισμούς στις αεροπορικές εταιρείες: στη Γαλλία απαγορεύονται οι εγχώριες πτήσεις όταν μπορείς να φτάσεις στον ίδιο προορισμό με τρένο σε λιγότερο από 2,5 ώρες, ενώ η Αυστρία έχει απαγορεύσει τις πτήσει με κόστος λιγότερο από 40 ευρώ.
Όχι άλλοι φοίνικες
Με εξαίρεση τα μέρη όπου τα φοινικόδεντρα ανήκουν στην τοπική χλωρίδα, η παρουσία τους μπορεί να είναι από μη απαραίτητη ως αντιοικολογική. Έχουν επιφανειακές ρίζες, οπότε δεν αποτρέπουν τη διάβρωση της ακτής, δεν απορροφούν τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο άλλα είδη και χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού. Δυστυχώς το φοινικόδεντρο έχει γίνει το σήμα κατατεθέν παραθαλάσσιων ταξιδιωτικών προορισμών σε όλο τον κόσμο, αλλά φυτά που ευδοκιμούν στην κάθε περιοχή θα μπορούσαν να ενισχύσουν ουσιαστικά προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος.
Ενισχύστε τον τοπικό πληθυσμό και την τοπική οικονομία με τις επιλογές σας
Είναι δύσκολο για έναν εξωτερικό παρατηρητή να αντιληφθεί κανείς την κουλτούρα και τις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές ανάγκες μιας περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και αν η πολυεθνική που ειδικεύεται στον τομέα του τουρισμού έχει τις καλύτερες προθέσεις, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μην διαχειριστούν σωστά το ξενοδοχείο τους σε σχέση με τον τοπικό πληθυσμό, όσο και στη θεωρία στηρίζουν τον οικοτουρισμό.
Η τοπική πρωτοβουλία και ιδιοκτησία στον τομέα του τουρισμού σημαίνει ότι μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα παραμείνει στην τοπική κοινωνία, ότι οι ντόπιοι θα μπορούν να κατευθύνουν την τουριστική δραστηριότητα ανάλογα με τις ανάγκες του τόπου και ότι ο οικοτουρισμός δεν θα δημιουργεί θέσεις εργασίας μόνο για τη σεζόν, αλλά όλο το χρόνο.
Απαιτείστε οι πάροχοι υπηρεσιών που εμφανίζονται ως οικολογικοί να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομοθεσία που να εμποδίζει ένα ξενοδοχείο να χρησιμοποιήσει το χαρακτηρισμό «οικολογικό» ή «πράσινο», ακόμα κι αν αυτό δεν ισχύει. Επιπλέον, αν και υπάρχουν πιστοποιήσεις όπως η LEED και η Green Key, το κόστος τους είναι αποτρεπτικό για πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι το ακριβό eco-resort δεν ακολουθεί απαραίτητα πράσινες πρακτικές, αλλά έχει περισσότερους πόρους και καλύτερο marketing.
Οι εναλλακτικές είναι μικρά κτίρια, όχι ακριβώς πάνω στην ακτή, τοπική ιδιοκτησία και μενού που χρησιμοποιεί υλικά τοπικής προέλευσης.
Αποφύγετε περιοχές που έχουν αναπτυχθεί υπερβολικά
Όταν ευκαιρίες για τουριστική ανάπτυξη πρωτοεμφανίζονται, οι ντόπιοι τείνουν επικεντρώνουν στα οικονομικά οφέλη, με αποτέλεσμα έπειτα από μερικά χρόνια μόνο ξένοι τουρίστες να μπορούν να έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφθούν, να μείνουν, να φάνε και να διασκεδάσουν στην περιοχή. Για παράδειγμα, ο υπερτουρισμός στα Cinque Terre στην Ιταλία έχει πλέον οδηγήσει τους κατοίκους να ψάχνουν τρόπους να περιορίσουν τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται τα χωριά.
Αν κάποιος θέλει να περιορίσει την υπερβολική ανάπτυξη για το καλό του τόπου, πρέπει να δράσει προληπτικά και να λάβει επισήμως μέτρα. Για παράδειγμα, η τοπική κυβέρνηση μπορεί να απαγορεύσει την ανοικοδόμηση κτιρίων δίπλα στη θάλασσα ή να περιορίσει τον αριθμό των αδειών που εγκρίνονται. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να ταχθούν κατά του υπερτουρισμού επιλέγοντας λιγότερο πολυσύχναστους προορισμούς, που όμως έχουν εξίσου ανάγκη τα ανάλογα έσοδα.
Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.