UPDATE #NOW

Σοκαριστικές φωτογραφίες πουλιών που φτιάχνουν τις φωλιές τους με σκουπίδια (μας)


JTeam

4 Αυγούστου 2022

Γλάρος με πλαστική σακούλα
Unsplash
Σκοπός του πρότζεκτ των επιστημόνων που συγκέντρωσαν τις φωτογραφίες, είναι να αποτυπωθεί ο αντίκτυπος των σκουπιδιών -και ιδιαίτερα των πλαστικών- στα πτηνά

Ένα ψηφιακό πρότζεκτ με επικεφαλής την Justine Ammendolia από το Dalhousie University στον Καναδά έκανε crowdsource φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται πουλιά και απορρίμματα. Η επιστημονική ομάδα που επεξεργάστηκε τις φωτογραφίες του πρότζεκτ, το οποίο έχει τίτλο Birds and Debris, είδε πουλιά να είναι μπλεγμένα ή να έχουν φτιάξει τις φωλιές τους σε κάθε μορφή πλαστικού, από σχοινιά και πετονιές, μέχρι κορδέλες και σαγιονάρες.

«Βασικά αν ένα πουλί χτίσει τη φωλιά του χρησιμοποιώντας ένα μακρύ ινώδες υλικό, όπως τα φύκια, τα κλαδιά και τα χόρτα, είναι πολύ πιθανό ότι κάπου θα έχουν μπλεχτεί και ανθρώπινα απορρίμματα που θα καταλήξουν στη φωλιά του» λέει ο Δρ. Alex Bond, που δουλεύει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και είναι ένας από τους ερευνητές που συμμετέχουν στο πρότζεκτ. «Όταν ξεκινάς να ασχολείσαι, αρχίζεις να το βλέπεις παντού. Και το πρότζεκτ έχει δείξει τη γεωγραφική έκταση του προβλήματος. Είχαμε αναφορές από την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Σρι Λάνκα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Αμερική- είναι πραγματικά ένα παγκόσμιο φαινόμενο».

Σε μια πρόσφατη ανάλυση των φωτογραφιών, οι ερευνητές ασχολήθηκαν με το πόσες φωτογραφίες απεικονίζουν εξοπλισμό προστασίας από την περίοδο της πανδημίας. Περίπου το ένα τέταρτο των φωτογραφιών περιείχε κάποιου είδους αντικείμενο, με τα περισσότερα να είναι χειρουργικές μάσκες. «Αν σκεφτείς από πόσα διαφορετικά υλικά είναι φτιαγμένη μία μάσκα -το λαστιχάκι μπλέκεται στα πόδια των πουλιών, προσπαθούν να φάνε το συνθετικό ύφασμα ή το πλαστικό που τη στερεώνει στη μύτη. Οπότε λέμε “πλαστικό” αλλά εννοούμε πολλά διαφορετικά πολυμερή και οι μάσκες είναι ένα καλό παράδειγμα που αντιπροσωπεύει την κατάσταση» πρόσθεσε ο Bond.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, πρόκειται πλέον για συστημικό πρόβλημα. Η Justine Ammendolia μίλησε στο BBC News και χαρακτήρισε τον αντίκτυπο σε οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμος «δραματικό». «Τον Απρίλιο του 2020 είδαμε το πρώτο πουλί που κρεμόταν από μία μάσκα στον Καναδά και τα περιστατικά από τότε συνέχισαν να αυξάνονται» είπε. «Το φαινόμενο δείχνει την καταστροφή που οι άνθρωποι επιβάλλουν στο περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο σε ένα μικρό χρονικό διάστημα».

Η επιστημονική ομάδα τόνισε επίσης πως, ακόμα κι αν αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε πάνινες τσάντες για το σούπερ μάρκετ ή οδοντόβουρτσες από μπαμπού δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά, όσο η παραγωγή πλαστικού συνεχίζεται με τους ίδιους ρυθμούς. «Πρέπει να εφαρμοστούν νέες πολιτικές αλλά και πίεση από εμάς προς τα πάνω αν θέλουμε να πούμε “ως εδώ”», σύμφωνα με τον Bond.

Μπορείτε να δείτε το ψηφιακό πρότζεκτ ή να αποστείλετε τη δική σας φωτογραφία εδώ.