Τα αλουμινένια κουτάκια των αναψυκτικών είναι από τα πιο εύκολα ανακυκλώσιμα αντικείμενα: είναι εύκολο να ξεδιαλεχτούν, δεν έχουν καπάκια από διαφορετικό υλικό και συνήθως χρειάζονται μόνο ένα γρήγορο ξέπλυμα για να καθαριστούν. Μπορούν να ανακυκλωθούν ξανά και ξανά χωρίς το υλικό να αλλοιωθεί και να χάσει τις ιδιότητές του, όπως συμβαίνει με το πλαστικό. Το ίδιο μπορεί θεωρητικά να γίνει και με άλλα αντικείμενα φτιαγμένα από αλουμίνιο, όπως το αλουμινόχαρτο ή τα αλουμινένια ταψάκια για το φούρνο.
Στην πράξη όμως, δεν έχουν όλες οι μονάδες ανακύκλωσης τη δυνατότητα να επεξεργαστούν το αλουμινόχαρτο ή άλλα αλουμινένια προϊόντα. Ένα από τα πρακτικά εμπόδια είναι ότι έρχονται σε επαφή με φαγητό και ακόμα κι αν ξεπλυθούν, μπορεί να συνεχίσουν να έχουν υπολείμματα από λάδι ή κομμάτια φαγητού. Το δεύτερο εμπόδιο είναι ότι αν το αλουμινόχαρτο είναι κομμένο σε μικρά κομμάτια και το κέντρο ανακύκλωσης δεν έχει τα κατάλληλα μηχανήματα για να το επεξεργαστεί, μπορεί να ξεφύγει κατά τη διαδικασία διαλογής και να καταλήξει με το γυαλί.
Ο μεγαλύτερος παράγοντας είναι όμως οικονομικός. «Το αλουμινόχαρτο είναι λιγότερο πολύτιμο από τα κουτάκια. Χαλάει πιο εύκολα, οπότε και η ζήτηση είναι μικρότερη» λέει η Kara Napolitano, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε κέντρο ανακύκλωσης στη Νέα Υόρκη. Τα κέντρα διαλογής πακετάρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά σε δεμάτια, τα οποία πουλάνε σε αγοραστές. Οι αγοραστές που είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν πακέτο που περιέχει αλουμινόχαρτο είναι λιγότεροι, άρα δεν συμφέρει και το κέντρο διαλογής να δέχεται το αλουμινόχαρτο μαζί με τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά.
Πώς μπορώ λοιπόν να ανακυκλώσω αλουμινόχαρτο;
Καταρχάς, μίλα με το δήμο σου για να μάθεις αν θεωρεί το αλουμινόχαρτο ανακυκλώσιμο υλικό. Δεύτερον, προσπάθησε να το τσαλακώσεις σε σφαίρες με διάμετρο τουλάχιστον 5 εκατοστά, για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα ξεφύγει κατά τη διαδικασία διαλογής. Σε κάποιες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, αυτό δεν είναι απαραίτητο, αλλά κάνει τη διαδικασία πιο εύκολη.
Στη Νέα Υόρκη, δεν είναι καν απαραίτητο να καθαρίσει κανείς το αλουμινόχαρτο πριν το βάλει στον κάδο ανακύκλωσης, γιατί οποιοσδήποτε ρύπος αυτού του είδους θα καεί στο χυτήριο. Άλλες περιοχές, πόλεις ή χώρες έχουν όμως πιο αυστηρούς κανόνες για την καθαριότητα των ανακυκλώσιμων υλικών.
Γιατί να ανακυκλώσω το αλουμινόχαρτο;
Μέχρι τώρα, η ανακύκλωση του αλουμινόχαρτου φαίνεται πως είναι περιττά σύνθετη. Γιατί να μπει λοιπόν κανείς σε αυτή τη διαδικασία; Πέρα από το γεγονός ότι ό,τι ανακυκλώνεται δεν καταλήγει στις χωματερές, ένας βασικός λόγος είναι ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε έλλειψη αλουμινίου στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι αγοραστές στα κέντρα διαλογής μπορεί να μην θέλουν άλλο πλαστικό αμφιβόλου ποιότητας, αλλά το αλουμίνιο είναι ένα σταθερό υλικό, η ζήτηση του οποίου αυξάνεται διαρκώς. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τη ζήτηση είναι ότι το αλουμίνιο είναι από τα βασικά υλικά κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων. Αν υπάρχει περισσότερο διαθέσιμο αλουμίνιο στην αλυσίδα παραγωγής, η μετάβαση από τα βενζινοκίνητα οχήματα θα είναι πιο ομαλή και τα οφέλη για το περιβάλλον περισσότερα.
Πόσο αλουμίνιο ανακυκλώνεται;
Το αλουμίνιο είναι από τα λίγα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά. Γι’αυτό το λόγο, το 75% των μετάλλων που έχουν παραχθεί στις ΗΠΑ βρίσκονται ακόμα σε κυκλοφορία. Το ποσοστό αυτό όμως σταδιακά μειώνεται, καθώς όλο και περισσότερο αλουμίνιο καταλήγει στα σκουπίδια. Σύμφωνα με το Environmental Protection Agency των ΗΠΑ, το 2018 ανακυκλώθηκε μόνο το 35% του αλουμινίου καταναλωτικής χρήσης. Στη Νέα Υόρκη το 2017 συγκεκριμένα, ανακυκλώθηκε τουλάχιστον το 30% των αλουμινένιων κουτιών, αλλά μόνο το 15% του αλουμινόχαρτου και άλλων αλουμινένιων δοχείων. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και στην αμερικάνικη πόλη με τις καλύτερες εγκαταστάσεις για την ανακύκλωση αλουμινίου, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό καταλήγει στα σκουπίδια.
Υπάρχει μία ακόμη εναλλακτική για όποιον δεν είναι σίγουρος ότι το αλουμινόχαρτο που χρησιμοποιεί θα ανακυκλωθεί: μπορεί να το επαναχρησιμοποιήσει όσο είναι ακόμα καθαρό. Ή, ακόμα καλύτερα, να επενδύσει σε επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία και καπάκια, ώστε να μην χρειάζεται καν αλουμινόχαρτο. Το γεγονός ότι υπάρχει ένα υλικό που θεωρητικά ανακυκλώνεται πιο εύκολα από το πλαστικό μιας χρήσης δε σημαίνει άλλωστε ότι πρέπει να αντικαταστήσουμε τα επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα που έχουμε με αυτό.