GREEN

Φωτιές στη Δυτική Ευρώπη: Μέτωπα σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία


JTeam

18 Ιουλίου 2022

Πυρόσβεση στην Ισπανία
Associated Press
Οι πυρκαγιές στην Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Γαλλία είναι άμεση συνέπεια του καύσωνα και της κλιματικής αλλαγής

Το πρωτοφανές κύμα καύσωνα που πλήττει τη Δυτική Ευρώπη ευθύνεται για τις πυρκαγιές που λεηλατούν τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Δεκάδες οικισμοί έχουν μέχρι στιγμής εκκενωθεί.

Στη Gironde της νοτιοδυτικής Γαλλίας, πάνω από 12.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, καθώς οι δυνατοί άνεμοι βοήθησαν τις φλόγες να διασχίσουν ένα δάσος με κωνοφόρα δέντρα. Το συγκεκριμένο μέτωπο, μαζί με ένα δεύτερο νότια του Bordeaux, έχουν ρημάξει περιοχή ίση με 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Έχουμε μια φωτιά που θα συνεχίσει να εξαπλώνεται αν δεν σταθεροποιηθεί» είπε ο Vincent Ferrier, αντινομάρχης του Langon στη Gironde.

Στη γειτονική Ισπανία, οι πυροσβέστες μάχονται πυρκαγιές που ξέσπασαν μετά από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, έως και 45,7 βαθμούς μέσα στη μέρα. Στα νότια της χώρας, στο Costa del Sol, πάνω από 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους λόγω πυρκαγιάς κοντά στην πόλη Mijas.

Η κατάσταση στην Πορτογαλία είναι ακόμα πιο ανησυχητική. Την προηγούμενη Παρασκευή, ένας πιλότος πυροσβεστικού αεροπλάνου έχασε τη ζωή του όταν το σκάφος του έπεσε κατά τη διάρκεια αποστολής στην περιοχή Foz Côa. Έκτοτε έχουν τραυματιστεί 160 πολίτες και εκατοντάδες έχουν εκκενώσει τις κατοικίες τους. Και στην Πορτογαλία οι θερμοκρασίες τις τελευταίες μέρες είχαν φτάσει τους 40 βαθμούς, προκαλώντας το θάνατο 238 ατόμων.

Οι πυρκαγιές δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο τα καλοκαίρια στην Ευρώπη. Φέτος όμως έχουν ξεκινήσει νωρίτερα από ποτέ, καθώς διανύσαμε μια σχετικά ξηρή και ζεστή άνοιξη που, σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες του Ιουνίου και του Ιουλίου, οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.