Το καλοκαίρι είναι δικαίως η αγαπημένη εποχή κυρίως μικρών αλλά και μεγάλων- τα σχολεία κλείνουν, η μέρες είναι μεγαλύτερες, πηγαίνουμε στη θάλασσα, τρώμε παγωτό, περνάμε περισσότερο χρόνο έξω. Δυστυχώς, ειδικά τα τελευταία χρόνια, το καλοκαίρι σημαίνει επίσης επικίνδυνοι καύσωνες, καπνός και στάχτες στον αέρα και πυρκαγιές σε δάση και κατοικημένες περιοχές. Η Γαλλία έχει ήδη διανύσει δύο καύσωνες, ενώ ο δικός μας πρώτος μόλις έφτασε στην Αθήνα - και είναι μόλις Ιούνιος.
Η τελευταία καμπάνια της Ένωσης Ανήσυχων Επιστημόνων, μιας ΜΚΟ που ιδρύθηκε από επιστήμονες που ήθελαν να ενημερώσουν το κοινό για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής χρησιμοποιώντας επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία, προτείνει να μετονομάσουμε το καλοκαίρι σε «επικίνδυνη εποχή», γιατί αυτό έχει γίνει πλέον. Στις ΗΠΑ, η ζέστη σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο από οποιοδήποτε άλλο ακραίο καιρικό φαινόμενο. Η Kristy Dahl, μέλος της Ένωσης και ερευνήτρια στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ελπίζει πως επαναπροσδιορίζοντας το τι σημαίνει καλοκαίρι, περισσότερος κόσμος θα ευαισθητοποιηθεί και θα λάβει μεγαλύτερες προφυλάξεις.
Στόχος της καμπάνιας δεν είναι να καταργήσει τις ξαπλώστρες και τα παγωτά, αλλά να προειδοποιήσει το κοινό για το πώς η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει το καλοκαίρι. Για τη Dahl, η οποία ζει στην Καλιφόρνια, το καλοκαίρι φέρνει μαζί του και μια γενικευμένη ανησυχία. «Είναι πολύ διαφορετικό από το πώς προσέγγιζα την αρχή του καλοκαιριού όταν ήμουν πιο νέα. Τότε σκεφτόμουν μόνο ότι έχει ζέστη, ας κάνουμε μπάρμπεκιου».
Το καλοκαίρι είναι φυσικά διαφορετικό, ανάλογα με το πού ζει ο καθένας. Στην Αυστραλία για παράδειγμα, ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι αυξημένος από το Δεκέμβριο ως το Φεβρουάριο. Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ότι, ανεξαρτήτως τοποθεσίας, η «επικίνδυνη περίοδος» ξεκινά πλέον νωρίτερα και τελειώνει αργότερα. Σχολεία στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ αναγκάστηκαν να κλείσουν το Μάιο, καθώς οι τάξεις δεν είχαν κλιματισμό και οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 38 βαθμούς Κελσίου.
Η κλιματική αλλαγή δε φέρνει μόνο πιο ζεστά καλοκαίρια, αλλά και περισσότερα ακραία φαινόμενα όλη τη χρονιά, όπως η κακοκαιρία Ελπίδα τον προηγούμενο Ιανουάριο. Αυτό που κάνει όμως το καλοκαίρι την πιο επικίνδυνη εποχή είναι ότι η μία καταστροφή μπορεί να επιδεινώσει την άλλη- ο καύσωνας για παράδειγμα δημιουργεί της κατάλληλες συνθήκες για να ξεκινήσει μια πυρκαγιά. Η χρήση του όρου «επικίνδυνη περίοδος» λειτουργεί σαν μια μόνιμη υπενθύμιση ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση.
Για τον Edward Maibach, διευθυντή του Κέντρου George Mason για την Κλιματική Αλλαγή, ο όρος «επικίνδυνη εποχή» είναι ένας επικοινωνιακά εξαιρετικός τρόπος να εξηγήσει κανείς ότι το καλοκαίρι έχει αλλάξει και πρέπει να αναμένουμε τις καταστροφές αντί να αντιδράμε σ’ αυτές. Η Dahl τονίζει με τη σειρά της την ανάγκη να δημιουργηθεί μια «εθνική στρατηγική ανθεκτικότητας», ώστε να συντονιστούν προσπάθειες πρόληψης των καταστροφών σε όλη τη χώρα. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά σε τοπικό επίπεδο, αλλά πρέπει όλα να γίνονται στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου σχεδίου», λέει.
Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.