GREEN

Οι πολικές αρκούδες ζουν στη Γροιλανδία παρά την έλλειψη πάγου και φέρνουν ελπίδα


JTeam

20 Ιουνίου 2022

Πολική αρκούδα
Pexels.com
Η ανακάλυψη δίνει ελπίδα στους επιστήμονες για το μέλλον του είδους, καθώς το λιώσιμο των πάγων απειλεί τις πολικές αρκούδες που δεν θα προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες με αφανισμό

Οι πολικές αρκούδες και η επιβίωσή τους είναι ένα θέμα σχεδόν συνώνυμο με το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, καθώς μέχρι τώρα οι ειδικοί πίστευαν πως χωρίς πάγο οι αρκούδες δεν θα μπορούσαν να κυνηγήσουν και θα αφανίζονταν σε μερικές μόνο δεκαετίες.

Η ανακάλυψη μιας αγέλης που επιβιώνει παρά τις αντίξοες συνθήκες στη νοτιοανατολική Γροιλανδία έχει ανατρέψει όμως τα δεδομένα. Η συγκεκριμένη αγέλη φαίνεται πως απομονώθηκε από άλλες ομάδες του ίδιου είδους πριν εκατοντάδες χρόνια κι έχει μάθει να εκμεταλλεύεται τα παγόβουνα που καταλήγουν από τους παγετώνες στη θάλασσα.

Οι συνθήκες στην Αρκτική μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα αναμένεται να είναι σχεδόν ίδιες με τις συνθήκες στη Γροιλανδία τώρα. Συνεπώς, η ανακάλυψη της αγέλης στη Γροιλανδία δείχνει πως οι πολικές αρκούδες μπορούν υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις να προσαρμοστούν ακόμα και στο λιώσιμο των πάγων. Η Δρ. Kristin Laidre, επικεφαλής επιστήμονας της μελέτης που δημοσιεύτηκε από το University of Washington, δήλωσε πως η αγέλη «μπορεί να μας μάθει κάποια πράγματα σχετικά με το πού μπορούν να επιβιώσουν μικροί αριθμοί πολικών αρκούδων σε μια Αρκτική χωρίς πάγο».

Το κλίμα της Γροιλανδίας δεν είναι απαραίτητα φιλικό προς τις πολικές αρκούδες· ο θαλασσινός πάγος από τον οποίο συνήθως τα ζώα αυτά κυνηγάνε είναι παρόν για λιγότερο από τέσσερις μήνες το χρόνο. Παρόλα’ αυτά, καθώς οι παγετώνες στα φιορντ μετακινούνται προς τη θάλασσα, τα κομμάτια του πάγου που σπάνε δημιουργούν παγόβουνα που συνθέτουν ένα πλωτό παγωμένο περιβάλλον από το οποίο οι αρκούδες μπορούν να συνεχίσουν να κυνηγάνε όλο το χρόνο. Χωρίς αυτή την πλωτή πλατφόρμα, είναι πολύ πιθανό ότι ο πληθυσμός θα είχε ήδη εξαφανιστεί.

Αν και η ανακάλυψη είναι αισιόδοξη για το μέλλον του είδους, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αγέλη παρουσιάζει γενετική ομοιομορφία -δηλαδή δεν έχει έρθει εδώ και πολλά χρόνια σε επαφή με άλλες πολικές αρκούδες- σε συνδυασμό με το σχετικά μικρό αριθμό των μελών και το χαμηλό δείκτη γεννητικότητας δείχνει ότι μάλλον οι πολικές αρκούδες της νοτιοανατολικής Γροιλανδίας κρατιούνται ήδη με νύχια και με δόντια από τα κομμάτια των παγετώνων που πλέουν στην κατεύθυνσή τους.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.