GREEN

Αθήνα: Η πρώτη πόλη στην Ευρώπη που ταξινομεί τους καύσωνες βάση επικινδυνότητας


JTeam

22 Ιουνίου 2022

Γυναίκα δροσίζεται σε συντριβάνι
EUROKINISSI
Από σήμερα ο Δήμος Αθηναίων παρέχει άμεση ενημέρωση μέσω του συστήματος «Heat Alert» για τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν κάθε φορά στην Αθήνα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς και για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι κάτοικοι για να προστατευθούν από τις ακραίες θερμοκρασίες

Η Αθήνα και η Σεβίλλη είναι οι πρώτες ευρωπαϊκές πόλεις που εφάρμοσαν συστήματα ταξινόμησης των καυσώνων που πλήττουν τη νότια Ευρώπη κάθε καλοκαίρι. Από σήμερα, μέσω του συστήματος «Heat Alert», οι καύσωνες στην Αθήνα θα ταξινομούνται σε τέσσερις κατηγορίες υψηλών θερμοκρασιών και οι Αθηναίοι θα ενημερώνονται ανάλογα με τα δεδομένα επικινδυνότητας, ώστε να προφυλάσσονται αποτελεσματικά από το ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Για την πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία, ο δήμος συνεργάστηκε με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, καθώς και με το METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), από το οποίο άντλησε τα απαραίτητα δεδομένα μέσω της ομάδας του μετεωρολόγου Κώστα Λαγουβάρδου. Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων της Αθήνας κατά τις ημέρες των υψηλών θερμοκρασιών. Ο αλγόριθμος πραγματοποιήθηκε ειδικά για την ελληνική πρωτεύουσα, μέσα από τη συσχέτιση ιστορικών δεδομένων καιρού σε διάστημα δύο δεκαετιών, και δεδομένων θνησιμότητας.

Το σύστημα «Heat Alert»

Το σύστημα κατηγοριοποίησης των υψηλών θερμοκρασιών, χωρίζεται ως εξής:

- Κατηγορία 0: Υψηλές θερμοκρασίες: Κίνδυνος για την υγεία ευάλωτων ατόμων.

- Κατηγορία 1: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες: Ακολουθήστε τις οδηγίες και αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη. Ενημερώστε τα ευάλωτα άτομα.

- Κατηγορία 2: Εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες: Κίνδυνος για την υγεία. Λάβετε προφυλάξεις. Προετοιμαστείτε να βοηθήσετε τα ευάλωτα άτομα.

- Κατηγορία 3: Ακραίες θερμοκρασίες: Σημαντικός κίνδυνος για την υγεία. Λάβετε τις μέγιστες προφυλάξεις.

Σημειώνεται ότι η κατηγοριοποίηση δεν παρέχει μόνο μετεωρολογικά δεδομένα, αλλά ο αλγόριθμος συνυπολογίζει και τον κίνδυνο τον οποίο μπορεί να διατρέχουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αθήνας από την ακραία ζέστη.

Πίνακας ταξινόμησης των καυσώνων του Δήμου Αθηναίων

Το «Heat Alert» δεν είναι η πρώτη πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων για τους καύσωνες και την κλιματική αλλαγή. Το προηγούμενο καλοκαίρι, η Αθήνα έγινε η πρώτη πόλη στην Ευρώπη που θέσπισε τη θέση του επικεφαλή για την Αντιμετώπιση της Αστικής Υπερθέρμανσης με στόχο τον σχεδιασμό δράσεων κατά της ακραίας ζέστης. Chief Heat Officer της Αθήνας είναι η καθηγήτρια Λενιώ Μυριβήλη.

«Στον Δήμο Αθηναίων, εστιάζουμε σε καινοτόμες λύσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες στην πόλη και να προστατεύσουμε τους κατοίκους και ειδικά τους πιο ευάλωτους από τις συνθήκες καύσωνα», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης και προσθέτει: «Παράλληλα με τις δράσεις που ενεργοποιούμε κατά της ακραίας ζέστης, έχουμε καταρτίσει και ένα πλήρες σχέδιο για την προσαρμογή της πόλης στην κλιματική αλλαγή και τη μείωση των θερμοκρασιών με τη χρήση ψυχρών υλικών, και κυρίως με τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, που προσφέρουν “ανάσες” δροσιάς».

Το σχέδιο δράσεων του Δήμου εν όψει καύσωνα

Ο Δήμος Αθηναίων έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πλήρες σχέδιο δράσεων κατά των υψηλών θερμοκρασιών. Τα μέτρα για την προστασία των πολιτών, περιλαμβάνουν:

- Heat Alert μέσω μηνυμάτων, με πληροφορίες για την έγκαιρη προειδοποίηση και προστασία των κατοίκων από τους καύσωνες.
- Λειτουργία Γραμμής Βοήθειας από τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου με πληροφορίες και υποστήριξη για τους κατοίκους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
- Αναλυτική ενημέρωση στη νέα σελίδα του Δήμου Αθηναίων με στόχο την προστασία και υποστήριξη των κατοίκων της πόλης κατά των υψηλών θερμοκρασιών.
- Εφαρμογή «EXTREMA Global» για κινητά με προσποποιημένες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο κατά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Η εφαρμογή περιλαμβάνει χάρτη με τα κοντινότερα σημεία για δροσιά, τις πιο δροσερές διαδρομές για κάθε προορισμό και πληροφορίες για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
-Σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, κατάλληλα εξοπλισμένα βαν θα κυκλοφορούν στις πιο ζεστές γειτονιές της Αθήνας τις περιόδους του καύσωνα, με δροσερό νερό και υποστήριξη σε περίπτωση θερμοπληξίας.
- Επέκταση του ωραρίου στις κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας κατά τις ημέρες του καύσωνα.
- Υποστήριξη για άτομα τρίτης ηλικίας μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο αναμένεται να επεκταθεί.
- Σεμινάρια επιμόρφωσης από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό προς όλους τους υπαλλήλους Υγείας του Δήμου Αθηναίων, όπως και τους υπαλλήλους των Λεσχών Φιλίας και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων των καυσώνων στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών.