GREEN

Θα σταματήσουν οι διαστημικές φούσκες την υπερθέρμανση του πλανήτη;


JTeam

1 Ιουλίου 2022

Η Γη από το διάστημ
Pexels.com
Μια ομάδα ερευνητών στο ΜΙΤ εξερευνά μια πρωτότυπη αλλά και φαινομενικά απλοϊκή ιδέα που μπορεί να βοηθήσει με την υπερθέρμανση του πλανήτη: να στείλει στο διάστημα μια ασπίδα από φούσκες που θα αντανακλούν το φως του Ήλιου μακριά από τη Γη

Οι ποσότητες των αερίων του θερμοκηπίου που καταλήγουν στην ατμόσφαιρα από την Βιομηχανική Επανάσταση και μετά έχουν δημιουργήσει ένα είδος κουβέρτας γύρω από τον πλανήτη, παγιδεύοντας το ζεστό αέρα και οδηγώντας στην αύξηση της θερμοκρασίας. Αν και η καλύτερη λύση θα ήταν να σταματήσουμε σε πρώτη φάση τη χρήση ορυκτών καυσίμων κι έπειτα να αφαιρέσουμε τις εκπομπές τους από την ατμόσφαιρα μέσω τεχνολογίας carbon capture, φαίνεται πως ο περισσότερος κόσμος δεν είναι ακόμα έτοιμος να αποχωριστεί το λιγνίτη και το πετρέλαιο.

Μια ομάδα ερευνητών στο ΜΙΤ προσπαθεί να δημιουργήσει μια εναλλακτική λύση χρησιμοποιώντας αρχές της ηλιακής γεωμηχανικής. Το πεδίο αυτό της μηχανικής βασίζεται στην ιδέα ότι μπορούμε να να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία της Γης αντανακλώντας μέρος της ηλιακής ενέργειας πίσω στο διάστημα.

Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα, η οποία αποτελείται από επιστήμονες με διαφορετικές ειδικεύσεις, είναι από τις πρώτες που προτείνουν η ηλιακή γεωμηχανική επέμβαση να γίνει έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, στο διάστημα. Η λύση την οποία σχεδιάζουν έχει τη μορφή ασπίδας από φούσκες, η οποία θα τοποθετηθεί στο Σημείο Λαγκράντζ, το σημείο όπου η βαρυτική δύναμη της Γης και η βαρυτική δύναμη του Ηλίου βρίσκονται σε ισορροπία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η ασπίδα να μπει σε τροχιά γύρω από τη Γη επ’ αόριστον. Η προσέγγιση φέρει χαμηλό ρίσκο, καθώς σκοπός είναι να λάβει χώρα στο διάστημα, σχεδόν ένα εκατομμύριο μίλια μακριά από την επιφάνεια της Γης.

Η ασπίδα θα έχει επιφάνεια περίπου ίση με την επιφάνεια της Βραζιλίας και οι φούσκες θα είναι μάλλον φτιαγμένες από σιλικόνη και θα μπορούν να κατασκευαστούν στο διάστημα. Στο δελτίο τύπου που δημοσίευσαν, οι ερευνητές δηλώνουν πως στα αρχικά τους πειράματα κατάφεραν να φουσκώσουν κάποιες φούσκες σε συνθήκες πίεσης 0,00028 atm και στους -50 βαθμούς Κελσίου, συνθήκες που προσεγγίζουν αυτές που επικρατούν στο διάστημα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος επιχειρεί να φτιάξει μια διαστημική ασπίδα, αλλά είναι πρώτη φορά που αυτή θα είναι φτιαγμένη από φούσκες, δίνοντας στους επιστήμονες μια δικλείδα ασφαλείας: αν κάτι πάει στραβά, μπορούν απλώς να τις σπάσουν. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, «αυτό θα έκανε την ηλιακή γεωμηχανική λύση απολύτως αναστρέψιμη και θα βοηθούσε να αποφευχθεί η δημιουργία παραπάνω διαστημικών σκουπιδιών».

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.