GREEN

Τι θα συμβεί αν φυτέψεις μπανανόφλουδες στον κήπο σου - Η zero waste πρακτική που θα σε εκπλήξει


JTeam

26 Ιουλίου 2023

Τι θα συμβεί αν φυτέψεις μπανανόφλουδες στον κήπο σου - Η zero waste πρακτική που θα σε εκπλήξει
3 λόγοι που θα σε πείσουν να μην πετάξεις την επόμενη μπανανόφλουδα στα σκουπίδια

Αν έχεις κήπo ή φυτά και σου αρέσουν οι μπανάνες, αυτή η ανάρτηση είναι για εσένα. Αγαπάμε τις zero waste πρακτικές και αυτές φροντίζουν να μας δίνουν ακόμη περισσότερoυς λόγους για να τις προτιμάμε.

Αυτή τη φορά λοιπόν, έχουμε μια νέα zero waste συνήθεια που αφορά τις μπανανόφλουδες και έχει να μας προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη, απ' όσα φανταζόμαστε. Ίσως πίστευες ότι η φλούδα της μπανάνας, είναι ό,τι πιο άχρηστο, αλλά ήρθε η ώρα να διαψευθείς. Για αρχή οι μπανανόφλουδες περιέχουν πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως:

  • ασβέστιο, το οποίο προάγει την ανάπτυξη των ριζών και βοηθά στην προσθήκη οξυγόνου στο χώμα.
  • μαγνήσιο, βοηθά στη φωτοσύνθεση.
  • θείο, βοηθά τα φυτά να αναπτύξουν ισχυρές ρίζες και να απωθούν τα παράσιτα.
  • φώσφορο, βελτιώνει την καρποφορία και την ανθοφορία και βοηθά στην επικονίαση και τη βλάστηση των σπόρων και τη βιωσιμότητα.
  • κάλιο, βελτιώνει τη γενική ευρωστία των φυτών, την ανθεκτικότητα σε παράσιτα και ασθένειες και βοηθά στην ανάπτυξη των καρπών.
Jenny.Gr

Γνωρίζοντας τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε πως οι μπανανόφλουδες αποτελούν «ένα εξαιρετικό τρόφιμο» για τα φυτά, τα οποία όχι μόνο θα ανθίσουν ταχύτερα χάρη σε αυτές αλλά θα διατηρήσουν την ανθοφορία τους για μεγαλύτερο διάστημα.

  • Φυσικό εντομοαπωθητικό

Η μυρωδιά της μπανάνας είναι ιδιαίτερα απωθητική στα ζωύφια που δεν θέλετε να έχετε στον κήπο σας, όπως η μελίγκρα που καταστρέφει τα λουλούδια, ενώ προσελκύει τα ωφέλιμα έντομα, όπως οι μέλισσες.

  • Φυσικό λίπασμα

Κόψτε μια μαυρισμένη μπανανόφλουδα σε μικρά κομμάτια, ώστε να διασπάται πολύ πιο γρήγορα και η δράση της να είναι πιο αποτελεσματική, και βάλτε την κάτω από το φυτό που θέλετε να φυτέψετε. Καλύψτε τη με το φυτό και το χώμα. Η συγκεκριμένη μέθοδος ενδείκνυται τον χειμώνα και απαιτεί η φλούδα να είναι αρκετά ώριμη.

  • Μπανανόφλουδες για κομποστοποίηση

Είτε έχετε κομποστοποιητή είτε κάνετε μόνοι σας κομποστοποίηση σε δικά σας δοχεία, οι φλούδες μπανάνας θα κάνουν τεράστια διαφορά στο κομπόστ που θα παράξετε. Χρησιμοποιώντας το κομπόστ αυτό στον κήπο, το έδαφος θα σκάβεται πιο εύκολα, ενώ τα φυτά θα στέλνουν από τις ρίζες στα κλαδιά και τα άνθη τους όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.