GREEN

Ζέστες και κλιματιστικά: 5 συμβουλές για χαμηλούς λογαριασμούς ρεύματος


JTeam

8 Αυγούστου 2023

Ζέστες και κλιματιστικά: 5 συμβουλές για χαμηλούς λογαριασμούς ρεύματος
Ενίσχυση κλιματιστικού ναι, αύξηση λογαριασμού ρεύματος όχι

Και ποιος δεν λατρεύει την δροσιά του κλιματιστικού, ειδικά τις ζεστές και κυριολεκτικά καυτές ημέρες του καλοκαιριού. Τις περισσότερες φορές, δεν θες καν να πατήσεις το «off» στο κλιματιστικό σου, αλλά μετά σκέφτεσαι τις ώρες που το έχεις αφήσει ανοιχτό, μαζί με τον λογαριασμό ρεύματος που σε περιμένει -και παίρνεις τελικά την απόφαση να το σβήσεις.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως, προκειμένου να έχουμε περισσότερη δροσιά από το κλιματιστικό μας, και λιγότερη αύξηση στον λογαριασμό ρεύματος;

  • Αλλαγή στα φίλτρα

Mετά από 50 με 60 ώρες λειτουργίας, οι ειδικοί συνιστούν την αλλαγή φίλτρων, και έχουν λόγο γι' αυτό. Πέρα από το γεγονός, πως τα βρώμικα φίλτρα μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές στο άσθμα, τις αλλεργίες, και την αναπνοή, μειώνουν και την απόδοση του κλιματιστικού σου. Καθαρότερα φίλτρα, σημαίνει καθαρότερος αέρας, περισσότερη δροσιά και λιγότερος χρόνος λειτουργίας. Επομένως και λιγότερη αύξηση λογαριασμού.

  • Μην ξεχνάς το καθάρισμα της εξωτερικής μονάδας

Ο καθαρισμός της εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικού είναι εξίσου σημαντικός για να αποδίδει τα μέγιστα. Αποφύγετε την τοποθέτηση αντικειμένων, επίπλων ή ακόμα και γλάστρας, πάνω ή και γύρω από την εξωτερική μονάδα, καθώς μπορεί να μειώσει την απόδοσή του.

  • Η σωστή ρύθμιση θερμοκρασίας, είναι το «σημείο-κλειδί»

Έχουμε την τάση να ρυθμίζουμε την θερμοκρασία του κλιματιστικού γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι απαραιτήτως σωστό. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά ανάμεσα στην θερμοκρασία που ρυθμίζετε και την εξωτερική θερμοκρασία, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνεται, ενώ μειώνεται και η απόδοση της συσκευής. Σύμφωνα μάλιστα, με τους ειδικούς η ιδανική θερμοκρασία για το κλιματιστικό σας το καλοκαίρι είναι γύρω στους 25 με 28 βαθμούς Κελσίου.

  • Η θέση του κλιματιστικού είναι σημαντική

Προτιμούμε μια θέση που θα βοηθήσει να κυκλοφορεί ο αέρας σε ολόκληρο τον χώρο και όχι απέναντι μας. Συνήθως επιλέγονται γωνίες στο δωμάτιο, που δεν εμποδίζονται από έπιπλα, κουρτίνες, ή τοίχους.

  • Προτίμησε κλιματιστικά νέας τεχνολογίας

Δυστυχώς τα παλιά κλιματιστικά δεν έχουν τεχνολογίες inverter και δεν είναι ενεργειακής κλάσης Α. Κάτι τέτοιο φέρνει και περισσότερα έξοδα, καθώς χρειάζεται τα παλιά air conditioners καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια και χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Άρα και μεγαλύτερη δαπάνη ρεύματος. Είναι προτιμότερο να επενδύσετε σε ένα σύγχρονο κλιματιστικό, καθώς έτσι θα εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.