GREEN

Οι σκιέρ αφήνουν «παντοτινά χημικά» στις πίστες ski, σύμφωνα με νέα μελέτη


JTeam

25 Ιανουαρίου 2024

Οι σκιέρ αφήνουν «παντοτινά χημικά» στις πίστες ski, σύμφωνα με νέα μελέτη
Unsplash/ nicolaiberntsen
Οι συγκεκριμένες ουσίες μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά προβλημάτων υγείας

Ουσίες γνωστές και ως «παντοτινά χημικά» (PFAS), αφήνουν οι σκιέρ στο χιόνι, στις πίστες του ski, σύμφωνα με νέα έρευνα. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, το κερί το οποίο χρησιμοποιούν οι σκιέρ στις σανίδες του ski και του snowboard προκειμένου να κατεβαίνουν τις πίστες γρηγορότερα, περιέχει αυτές τις χημικές ουσίες, οι οποίες παραμένουν και συσσωρεύονται στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) - μια ομάδα 10.000 περίπου χημικών ουσιών που παράγονται από τον άνθρωπο και χρησιμοποιούνται ευρέως σε βιομηχανικές διεργασίες και καταναλωτικά προϊόντα - είναι γνωστές ως «παντοτινά χημικά» καθώς δεν διασπώνται εύκολα. Οι συγκεκριμένες ουσίες, μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως βλάβη στο ήπαρ, παθήσεις του θυρεοειδούς, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας ακόμα και καρκίνο.

Τώρα, μία νέα έρευνα του Ινστιτούτου James Hutton στο Αμπερντίν και του Πανεπιστημίου του Γκρατς στην Αυστρία, διαπίστωσε ότι 14 διαφορετικοί τύποι χημικών ουσιών PFAS, οι οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως στο κερί του ski, βρέθηκαν στο έδαφος στις αυστριακές Άλπεις σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από ό,τι σε περιοχές που δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για ski.

Έντονες οι ανησυχίες για τα «παντοτινά χημικά»

Η επικεφαλής της έρευνας, Βικτώρια Μούλερ, σημείωσε σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian ότι «αυτές οι χημικές ουσίες (PFAS) χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να διασπαστούν. Εξαιτίας αυτού, θα μπορούσαν να συσσωρευτούν ή να εξαπλωθούν στο ευρύτερο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων υπόγειων υδάτων, το οποίο αποτελεί την κύρια ανησυχία».

Η ανησυχία σχετικά με τη χρήση PFAS στο κερί του ski υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο αυτή η νέα μελέτη στις συγκεκριμένες πίστες απέδειξε ότι οι σκιέρ αφήνουν πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις PFAS σε οποιοδήποτε σημείο γίνεται ski, όπου χρησιμοποιούνται αυτοί οι τύποι κεριών. Ωστόσο, το χειρότερο – σύμφωνα με τη Βικτώρια Μούλερ, είναι ότι «ακόμη και εκεί όπου δεν γίνεται ski, εξακολουθούν να υπάρχουν μικρές ανιχνεύσεις λόγω του πόσο έχει εξαπλωθεί αυτή η χημική ουσία στο περιβάλλον».

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.