GREEN

Η ΕΕ θα υποχρεώσει τις εταιρείες καλλυντικών να πληρώνουν για τη μείωση της ρύπανσης από μικροπλαστικά


JTeam

30 Ιανουαρίου 2024

Η ΕΕ θα υποχρεώσει τις εταιρείες καλλυντικών να πληρώνουν για τη μείωση της ρύπανσης από μικροπλαστικά
Unsplash/ Naja Bertolt Jensen
Οι εταιρείες που πωλούν φάρμακα και καλλυντικά θα πρέπει να καλύψουν το 80% του επιπλέον κόστους που απαιτείται για την απαλλαγή από μικροσκοπικούς ρύπους

Μια νέα συμφωνία για την επεξεργασία λυμάτων σύναψε η ΕΕ, μέσω της οποίας υπογραμμίζεται ότι οι εταιρείες καλλυντικών θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να καθαρίσουν τη ρύπανση από τα μικροπλαστικά. Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο Guardian, σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», οι εταιρείες που πωλούν φάρμακα και καλλυντικά θα πρέπει να καλύψουν τουλάχιστον το 80% του επιπλέον κόστους που απαιτείται για την απαλλαγή από μικροσκοπικούς ρύπους που μολύνουν τα αστικά λύματα. Οι κυβερνήσεις θα πληρώσουν τα υπόλοιπα.

Αυτά τα μέτρα, σύμφωνα με τον επίτροπο περιβάλλοντος της ΕΕ, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, θα προστατεύσουν τους πολίτες από επικίνδυνα υπολείμματα φαρμακευτικών και καλλυντικών που καταλήγουν στο νερό. Ως αποτέλεσμα, «αυτό θα κάνει το νερό μας καθαρότερο και θα προστατεύσει την υγεία μας».

Οι νέοι κανόνες

Αυτοί οι κανόνες, οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά δεν έχουν ακόμη εγκριθεί επίσημα θέτουν νέα πρότυπα για τους μικρορύπους, ενώ διευρύνουν επίσης τις περιοχές που καλύπτονται από το νόμο.

Ενδεικτικά, μέχρι το 2035, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να απομακρύνουν την οργανική ύλη από τα αστικά λύματα προτού την απελευθερώσουν στο περιβάλλον σε όλες τις κοινότητες με πληθυσμό άνω των 1.000 ατόμων. Μέχρι το 2045, θα πρέπει να απομακρύνουν το άζωτο και τον φώσφορο σε όλες τις μονάδες επεξεργασίας που καλύπτουν περισσότερους από 10.000 κατοίκους.

Θα πρέπει επίσης να προσθέσουν ένα επιπλέον βήμα για να απομακρύνουν ένα ευρύ φάσμα μικρορυπαντών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει παράλληλα να παρακολουθούν τα λύματα για μικροπλαστικά, τα «παντοτινά χημικά» (PFAS) και βασικούς δείκτες υγείας, όπως η μικροβιακή αντοχή.

Όπως σημειώνει ο Guardian, τα κράτη μέλη έχουν καθυστερήσει να επιβάλουν τους υφιστάμενους κανόνες για την επεξεργασία των λυμάτων. Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ισπανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν συμμορφώθηκε με τους υφιστάμενους κανόνες για τα λύματα σε 225 κοινότητες.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.