GREEN

Γη: Η κλιματική αλλαγή φέρνει αλλαγές στον χρόνο - Τι θα συμβεί με την ώρα


JTeam

28 Μαρτίου 2024

Γη: Η κλιματική αλλαγή φέρνει αλλαγές στον χρόνο - Τι θα συμβεί με την ώρα
Unsplash/Agustín Lautaro
Η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από το λιώσιμο των πάγων πρόκειται να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στη ζωή μας

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει επιβραδύνει ελαφρώς την περιστροφή της Γης και θα μπορούσε να επηρεάσει τη μέτρηση του χρόνου. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, διαπιστώθηκε ότι το λιώσιμο των πολικών πάγων, που οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο - έχει ως συνέπεια η Γη να περιστρέφεται με χαμηλότερη ταχύτητα από ό, τι θα έκανε διαφορετικά.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Ντουκάν Άγκνεου, γεωφυσικός στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, υποστήριξε ότι, καθώς οι πάγοι στους πόλους λιώνουν, αλλάζει το μέρος όπου συγκεντρώνεται η γήινη μάζα. Αυτή η αλλαγή επηρεάζει άμεσα τη γωνιακή ταχύτητα του πλανήτη. Θέλοντας να εξηγήσει τη μελέτη του με απλά λόγια, χρησιμοποίησε το παράδειγμα ενός χορευτή του καλλιτεχνικού πατινάζ, ο οποίος κάνει συνεχόμενες στροφές. Αν κατεβάσει τα χέρια του ή αν τεντώσει τα πόδια του ο ρυθμός του θα μειωθεί, ενώ αν τα τραβήξει προς το σώμα του, θα κινηθεί γρηγορότερα.

Jenny.Gr
Unsplash/Agustín Lautaro

Η κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια την αλλαγή του χρόνου στη ΓΗ

Λιγότερος συμπαγής πάγος στους πόλους σημαίνει περισσότερη μάζα γύρω από τον ισημερινό, δηλαδή τη μέση της Γης. «Το νερό ρέει προς τον ισημερινό», λέει ο Τόμας Χέρινγκ, ένας καθηγητής γεωφυσικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

Η έρευνα αναφέρει με άλλα λόγια πως οι άνθρωποι έχουν αποκτήσει πλέον μια δύναμη που οι επιστήμονες και οι μελετητές των άστρων θεωρούσαν για αιώνες ότι δεν μπορεί να ελέγξει. «Είναι κάπως εντυπωσιακό, ακόμη και για μένα, έχουμε κάνει κάτι που αλλάζει το πόσο γρήγορα περιστρέφεται η Γη. Συμβαίνουν πράγματα που δεν έχουν προηγούμενο», τόνισε ο Άγκνεου.

Η μελέτη του υποδηλώνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικό ρόλο στην περιστροφή της Γης. Λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, η Γη έχει αρχίσει να περιστρέφεται πιο γρήγορα τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που ώθησε τους επιστήμονες για πρώτη φορά να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν ένα δευτερόλεπτο από τα ρολόγια το 2026 και το ονόμασαν, μάλιστα, «αρνητικό δευτερόλεπτο». Ωστόσο, το λιώσιμο των πάγων έχει καθυστερήσει αυτή την πιθανότητα για περίπου δύο χρόνια.

Παράλληλα, οι διακυμάνσεις στον πυρήνα της Γης είναι ένας βασικός λόγος που ο πλανήτης περιστρέφεται ταχύτερα από ό,τι θα περίμενε κανείς τα τελευταία χρόνια.

Jenny.Gr
Unsplash/Dominic Brügger

Να σημειωθεί πως ο χρόνος περιστροφής της Γης δεν ήταν πάντοτε ο ίδιος. Πριν από περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια, οι μέρες ήταν μικρότερες και διαρκούσαν περίπου 23,5 ώρες.

Αν ο ρυθμός της Γης εξακολουθήσει να είναι ο ίδιος η απόφαση να προστεθεί ένα «αρνητικό δευτερόλεπτο» στην ώρα δεν θα ληφθεί το 2026, αλλά το 2029. Όσο τα χρόνια περνούν και οι πάγιοι συνεχίζουν να λιώνουν, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως οι συνέπειες στον πλανήτη μας θα είναι όλο και μεγαλύτερες.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.