GREEN

Κλιματική κρίση: Η Γη υπερθερμαίνεται πιο γρήγορα από ποτέ – Για το 92% της ζέστης ευθύνονται οι άνθρωποι


JTeam

6 Ιουνίου 2024

Κλιματική κρίση: Η Γη υπερθερμαίνεται πιο γρήγορα από ποτέ – Για το 92% της ζέστης ευθύνονται οι άνθρωποι
Όσα αποκαλύπτει νέα έρευνα

Στο πιο υψηλό σημείο όλων των εποχών έφτασε ο ρυθμός θέρμανσης στη Γη το 2023, ενώ το 92% της ζέστης έχει προκληθεί από ανθρώπινο παράγοντα, τονίζουν ειδικοί σε νέα σχετική έρευνα. Πιο συγκεκριμένα, μια ομάδα 57 επιστημόνων από όλον τον κόσμο χρησιμοποίησε μεθόδους από τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να εξετάσει τι κρύβεται πίσω από τις αυξημένες θερμοκρασίες του περασμένου έτους. Πάντως, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Πιερς Φόστερ, επιστήμονας του κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, τόνισε ότι τα «δεδομένα για τη θερμοκρασία δείχνουν πως αυξάνεται και η κατάσταση χειροτερεύει με τον τρόπο ακριβώς που είχαμε προβλέψει».

Jenny.Gr
Unsplash/Markus Spiske

Η επιστημονική ομάδα, έκανε εκτιμήσεις και προσδιόρισε ότι η περσινή χρονιά ήταν κατά 1,43 βαθμούς Κελσίου θερμότερη από τον μέσο όρο στα έτη 1850-1900 με 1,31 βαθμούς από αυτόν να προέρχεται από ανθρώπινη δραστηριότητα. Παράλληλα, το άλλο 8% της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οφείλεται κυρίως στο φαινόμενο Ελ Νίνιο. Σε χρονικό διάστημα 10 χρόνων, ο κόσμος έχει θερμανθεί – σύμφωνα με τους επιστήμονες, κατά 1,19 βαθμούς Κελσίου. Πάντως, η έκθεση Earth System Science Data, αναφέρει πως εάν ο κόσμος συνεχίζει να χρησιμοποιεί άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η Γη ίσως φτάσει σε 4,5 χρόνια στο σημείο που δεν μπορεί πλέον να αποφύγει και να περάσει το διεθνώς αποδεκτό όριο για την υπερθέρμανση, δηλαδή τους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Με βάση τις πληροφορίες του AP, η συν-συγγραφέας της μελέτης, Σόνια Σενεβιράντε, επικεφαλής της δυναμικής της γης-κλίματος στο ETH Zurich τόνισε πως «τυχόν επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής, αν συνέβαινε, θα ήταν ακόμη χειρότερη, σαν να χτυπούσε ένα παγκόσμιο σημείο καμπής, θα ήταν πιθανώς το χειρότερο σενάριο. Αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ήδη εξαιρετικά κακό και έχει μεγάλες επιπτώσεις ήδη τώρα. Είμαστε στη μέση μιας κρίσης».

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.