GREEN

Η κλιματική κρίση μεγαλώνει τη διάρκεια της ημέρας κι αυτό δεν είναι ένα καλό νέο


JTeam

16 Ιουλίου 2024

Η κλιματική κρίση μεγαλώνει τη διάρκεια της ημέρας κι αυτό δεν είναι ένα καλό νέο
Shutterstock
Οι συνέπειες από την κλιματική κρίση είναι πλέον εμφανείς

Η κλιματική κρίση μάς έχει χτυπήσει προ πολλού το καμπανάκι του κινδύνου. Διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια, που δικαιολογεί και την ανεξάντλητη κούραση που νιώθουμε, η οποία προκύπτει και από το ότι δεν κοιμόμαστε καλά. Όπως διόλου τυχαίο δεν είναι και το γεγονός πως τον Αύγουστο, αναμένεται να βιώσουμε το ίδιο σκηνικό. Τέλος πάντων, αυτά τα γνωρίζουμε, αυτό που όμως που δεν γνωρίζαμε, είναι πως η κλιματική κρίση ευθύνεται και για την μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας.

Αναφορικά με έρευνα που διαβάσαμε στον Guardian, η κλιματική κρίση φαίνεται πως μεγαλώνει την ημέρα, κι αυτό γιατί το λιώσιμο των πάγων αναδιαμορφώνει τον πλανήτη. Η αλλαγή αυτή αφορά τα χιλιοστά του δευτερολέπτου, αλλά είναι αρκετή για να προκαλέσει διαταραχές στην κίνηση των δεδομένων στο διαδίκτυο, τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και την πλοήγηση GPS.

Η διάρκεια της ημέρας στη Γη αυξάνεται σταθερά σε γεωλογικό χρόνο, εξαιτίας της βαρυτικής έλξης της Σελήνης στους ωκεανούς και τις στεριές του πλανήτη. Ωστόσο, το λιώσιμο των πάγων στην Γροιλανδία και την Ανταρκτική, αναδιανέμει το νερό που είναι αποθηκευμένο σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη στους ωκεανούς, οδηγώντας σε περισσότερο νερό στις θάλασσες που είναι πιο κοντά στον ισημερινό. Αυτό κάνει τη Γη παχύτερη, επιβραδύνοντας την περιστροφή του πλανήτη και επιμηκύνοντας ακόμη περισσότερο την ημέρα.

Ο πλανητικός αντίκτυπος της ανθρωπότητας αποδείχθηκε, πρόσφατα από έρευνα, ότι η αναδιανομή του νερού έχει προκαλέσει την μετακίνηση του άξονα περιστροφής της Γης. Επιπλέον έρευνες αποκάλυψαν ότι οι ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συρρικνώνουν τη στρατόσφαιρα.

Jenny.Gr
Unsplash / @ Alexandru Vicol

«Μπορούμε να δούμε τον αντίκτυπό μας ως άνθρωποι σε ολόκληρο το σύστημα της Γης, όχι μόνο τοπικά, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, αλλά πραγματικά θεμελιωδώς, αλλάζοντας τον τρόπο που κινείται στο διάστημα και περιστρέφεται», δήλωσε ο καθηγητής Benedikt Soja του ETH Zurich στην Ελβετία. «Λόγω των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, το καταφέραμε αυτό στα μόλις 100 ή 200 χρόνια. Ενώ προηγουμένως είχαν διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών, και αυτό είναι εντυπωσιακό».

Η ανθρώπινη μέτρηση του χρόνου βασίζεται σε ατομικά ρολόγια, τα οποία είναι εξαιρετικά ακριβή. Βέβαια, η ακριβής ώρα της ημέρας ποικίλει λόγω των παλιρροιών της Σελήνης, των κλιματικών επιπτώσεων και ορισμένων επιπλέον παραγόντων, όπως για παράδειγμα η αργή ανάκαμψη του φλοιού της Γης μετά την υποχώρηση των πάγων που σχηματίστηκαν στην τελευταία εποχή των παγετώνων.

Η εν λόγω έρευνα που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, χρησιμοποίησε παρατηρήσεις και υπολογιστικές ανακατασκευές, ούτως ώστε να αξιολογήσει την επίδραση που έχει το λιώσιμο των πάγων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο ρυθμός επιβράδυνσης κυμάνθηκε μεταξύ 0,3 και 1,0 χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά αιώνα (ms/cy), μεταξύ 1900 και 2000.

«Ο σημερινός ρυθμός είναι πιθανόν υψηλότερος από οποιαδήποτε στιγμή τα τελευταία χιλιάδες χρόνια», δήλωσαν οι ερευνητές και πρόσθεσαν πως «αναμένεται να παραμείνει περίπου στο επίπεδο των 1,0 ms/cy για τις επόμενες δεκαετίες, ακόμη και αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειωθούν σοβαρά. Αν οι εκπομπές δεν μειωθούν, ο ρυθμός επιβράδυνσης θα αυξηθεί σε 2,6 ms/cy μέχρι το 2100, ξεπερνώντας τις παλίρροιες της Σελήνης ως τον μεγαλύτερο παράγοντα μακροπρόθεσμων μεταβολών στη διάρκεια της ημέρας».

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.