GREEN

Άνθρωποι κατηγορούν το ChatGPT για τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες. Τι συμβαίνει;


Ερασμία Αρβανιτά

14 Ιανουαρίου 2025

ChatGPT
Getty Images/Kevin Carter
Σε μια ανησυχητική υπενθύμιση της πραγματικότητας, φαίνεται πως όσο εμείς «διψάμε» για γνώση τόσο το ChatGPT «διψάει» για τα αποθέματα νερού στον πλανήτη

Τι σχέση θα μπορούσε να έχει το ChatGPT και άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης με τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες και την έλλειψη νερού; Φαινομενικά καμία, θα σκεφτόταν κάποιος. Αλλά σε μια ανησυχητική υπενθύμιση της πραγματικότητας, αναλυτικό ρεπορτάζ των Times αποδεικνύει πως όσο εμείς «διψάμε» για γνώση, τόσο το ChatGPT «διψάει» για τα αποθέματα νερού στον πλανήτη.

«Κάπου, οι άνθρωποι που κατασκευάζουν τα AI chatbots επιλέγουν τους εσωτερικούς χώρους τους για τα πυραυλοφόρα σκάφη που θα χρησιμοποιήσουν για να αφήσουν τη γη και όλους εμάς να καούμε μαζί της», έγραψε ο καλλιτέχνης και ακτιβιστής, Ματ Μπερνστάιν σε ανάρτησή του στο IG. «Για μια αναζήτηση στο ChatGPT, χρησιμοποιείται 10 φορές περισσότερη ενέργεια από μια αναζήτηση στο Google. Η εκπαίδευση ενός μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης παράγει την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα με 300 πτήσεις μετ' επιστροφής μεταξύ Νέας Υόρκης και Σαν Φρανσίσκο και πενταπλάσιες εκπομπές κατά τη διάρκεια της ζωής ενός αυτοκινήτου», τόνισε.

Στο ρεπορτάζ των Times, διαβάζουμε ότι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Riverside, μετά την έρευνά τους, κατέληξαν στο ότι η χρήση του chatbot για δέκα έως 50 ερωτήματα καταναλώνει περίπου δύο λίτρα νερού. Οι εταιρείες τεχνολογίας που αναπτύσσουν εργαλεία ΑΙ, χρησιμοποιούν νερό για ψύξη, παραγωγή ενέργειας και για την κατασκευή τσιπ.

@moviegoodormoviebad I hope everyone in the LA-area is able to find some safety #la #losangeles #fire #climateaction #climatecrisis #climatechange #generativeai #ai ♬ original sound - Movie Good Or Movie Bad?

Η μελέτη, με τίτλο «Making AI Less Thirsty», εξέτασε μια παλαιότερη έκδοση του ChatGPT (GPT-3) και θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Communications of the ACM. Εκεί, ο Σάολει Ρεν, καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Riverside, είπε ότι ο αρχικός υπολογισμός του αποτυπώματος νερού βασίστηκε σε έναν αριθμό από την OpenAI, που ανέπτυξε το ChatGPT, το 2020. Το πρόβλημα είναι ότι καθώς η χρήση ΑΙ συνεχίζει να επεκτείνεται, η ήδη μεγάλη χρήση ενέργειας και νερού θα αυξηθεί.

Άρα, πόσο νερό χρησιμοποιεί η τεχνητή νοημοσύνη;

Οι διακομιστές που τροφοδοτούν τα AI chatbots στεγάζονται σε κέντρα δεδομένων και παράγουν πολλή θερμότητα. Ορισμένα κέντρα δεδομένων, όπως εκείνο της Microsoft στην Αϊόβα, το οποίο τροφοδοτεί το ChatGPT, βασίζονται σε τεράστιες ποσότητες νερού για να ψύξουν τον εξοπλισμό τους, ενώ άλλα καταναλώνουν πολλή ηλεκτρική ενέργεια με τη δημιουργία μεγάλων μονάδων που μοιάζουν με κλιματιστικά για να διατηρούν το σύστημα αρκετά κρύο. Ουσιαστικά, οι υπολογιστές είναι σαν καλοριφέρ, με το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους να μετατρέπεται σε θερμότητα. Ωστόσο, οι διακομιστές που είναι κατασκευασμένοι για τεχνητή νοημοσύνη επεξεργάζονται τεράστιες ποσότητες δεδομένων και έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα ισχύος και μεγαλύτερες απαιτήσεις ψύξης.

Παρά το γεγονός πως τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google, η Microsoft και η OpenAI είναι επιφυλακτικές σχετικά με τη χρήση ενέργειας, μια έρευνα του 2023 από το Associated Press ανακάλυψε ότι τα κέντρα δεδομένων της Microsoft στην Αϊόβα, που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση του GPT-4 της OpenAI, χρειάστηκαν 11,5 εκατομμύρια γαλόνια νερού για την ψύξη των διακομιστών, δηλαδή το 6% της συνολικής παροχής νερού της περιοχής.

Μια άλλη έρευνα, που διεξήχθη από την Washington Post, διαπίστωσε ότι ένα email 100 λέξεων που παράγεται από το ChatGPT, απαιτεί περίπου το ισοδύναμο ενός μπουκαλιού νερού. Η χρήση του ChatGPT μία φορά την εβδομάδα για ένα χρόνο, από 16 εκατομμύρια ανθρώπους, χρειάζεται 435.235.476 λίτρα νερού.

Βέβαια, και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πολύ καλύτερη, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η παραγωγή ενός email 100 λέξεων καταναλώνει 0,14 κιλοβατώρες (kWh) ηλεκτρικής ενέργειας, που ισοδυναμεί με την τροφοδοσία 14 λαμπτήρων LED για μία ώρα. Εάν το κάνεις αυτό μία φορά την εβδομάδα, για ένα χρόνο θα καταναλώνεις 7,5 kWh, δηλαδή περίπου την ίδια ενέργεια που καταναλώνουν περισσότερα από εννέα νοικοκυριά στην Ουάσινγκτον σε μία ώρα.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη σημερινή κατάσταση στο Λος Άντζελες;

Το ChatGPT και άλλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχουν τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα, το οποίο συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή (ή καλύτερα κλιματική κρίση). Η κλιματική κρίση ευθύνεται για τις ξηρότερες συνθήκες και την αύξηση της θερμοκρασίας, παράγοντες που με τη σειρά τους δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για την ανάφλεξη και την εξάπλωση των πυρκαγιών, όταν αυτές παραλαμβάνονται από ισχυρούς ανέμους.

Ο κόσμος μας θερμαίνεται όλο και περισσότερο κάθε χρόνο. Κι αυτό επιδεινώνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση της ποσότητας των αερίων του θερμοκηπίου που απελευθερώνουμε στην ατμόσφαιρα και η χρήση του νερού, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάσχεση αυτής της τάσης.

Πού καταλήγουμε, λοιπόν; Α) Στο ότι όχι, το ChatGPT δεν ξεκίνησε τη φωτιά στο Λος Άντζελες και δεν είναι ο λόγος που η πόλη έμεινε από νερό. Β) Κατά κάποιον τρόπο, το ChatGPT είναι μέρος της κλιματικής αλλαγής.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.