HOME SWEET HOME

To "Do it Yourself" έχει γίνει η νέα τάση


3 Ιουνίου 2014

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 92% των Ελλήνων ακολουθούν την τάση "φτιάξτο μόνος σου" για το σπίτι. Το εντυπωσιακό όπως θα δείτε παρακάτω είναι ότι τα σκήπτρα τα έχουν οι γυναίκες. 

Σήμερα, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι αυτό που, μέχρι πρόσφατα, ήταν χαρακτηριστικό χόμπι για όσους «πιάνουν τα χέρια τους», αξίζει  να γίνει πλέον μια ευχάριστη συνήθεια για όλους, κάτι που έχει άμεσα ορατό αποτέλεσμα και κέρδος.

Στην Ελλάδα λοιπόν οι γυναίκες που απασχολούνται με κατασκευές αποτελούν το 51% στον πληθυσμό των DIYers, ποσοστό παρόμοιο με αυτό στην Ευρώπη (52%). Η απήχηση των εργασιών έχει αυξηθεί στα νεανικά κοινά 18-34 ετών: σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013, το 43% του πληθυσμού των DIYers ανήκει στο συγκεκριμένο ηλικιακό group, ενώ το 2010 το ποσοστό ανερχόταν στο 35%.

Ιδιαίτερα σημαντικό έδαφος έχουν κερδίσει οι δημιουργικές και soft εργασίες DIY: Μέσα στο 2013, οι εργασίες που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση και βελτίωση του σπιτιού έχουν αυξηθεί με πρώτες στη λίστα την ανανέωση της διακόσμησης, που αγγίζει το 69% (σε αντίθεση με το 2010 που ανερχόταν στο 63%) και την κατασκευή επίπλων που αγγίζει το 45% (σε αντίθεση με το 41% που έφτασε το 2010). Σταθερά έχουν μείνει τα ποσοστά που αφορούν σε κάποια προσωπικά hobbies όπως η ενασχόληση με τον κήπο που ανέρχεται σε 59% έναντι 57% το 2010 και σε συγκεκριμένες τεχνικές εργασίες, όπως η τοποθέτηση πλακιδίων που ανέρχεται σε 7% έναντι 6% το 2010.

Οι λόγοι που έχει γίνει μόδα: 

Η άνοδος της τάσης DIY οφείλεται σε μια πλειάδα παραγόντων με πρώτο και σημαντικότερο το ότι αποτελεί οικονομική λύση (46%). Ακολουθεί η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ασχολίας ως αγαπημένο hobby (45%), η προσωπική ικανότητα (29%), η ικανοποίηση από το αποτέλεσμα (12%) και η δυνατότητα δημιουργίας με προσωπικό στοιχείο (6%).

Σημαντική είναι και η άνοδος της πρόθεσης αύξησης των εργασιών DIY, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013, το 39% των Ελλήνων έχει πρόθεση να αυξήσει την ενασχόληση του με τις εν λόγω εργασίες, ενώ το 2010 το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 34%. Αντίστοιχα, σημαντικό είναι και το ποσοστό των ανθρώπων που δεν ασχολούνται με τις εργασίες DIΥ αλλά έχουν την πρόθεση να το κάνουν στους επόμενους 12 μήνες, καθώς ανέρχεται στο 22% (έναντι 24% το 2010).

Την φιλοσοφία του "φτιάξτο μόνος σου" ακολουθούν πολλά καταστήματα στην αγορά. Έχει γίνει μια τάση που γνωρίζει συνεχή ανοδική πορεία. Όλο και πιο πολύ νέοι σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα τείνουν να αναζητούν καταστήματα όπου μπορούν να βρουν τα υλικά που χρειάζονται για τις κατασκευές τους σε μεγάλη ποικιλία, ποιότητα και καλές τιμές, όπως το Praktiker. Μια αλυσίδα καταστημάτων που προσφέρει υψηλές υπηρεσίες στους καταναλωτές της. Επιδείξεις προϊόντων διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στα καταστήματα Praktiker, υποστήριξη τηλεοπτικών προγραμμάτων DIY, είναι μερικές μόνο από τις ενέργειες της για την υποστήριξη της τάσης DIY και τη διευκόλυνση των καταναλωτών.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η τάση αυτή ήρθε για να μείνει καθώς μας κάνει ακόμα πιο δημιουργικούς και δραστήριους για το σπίτι μας.

Photo Credit: spoonfulofimagination.com

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.