HOME SWEET HOME

Πώς να μεταμορφώσετε το σπίτι σας σε καταφύγιο χαλάρωσης


18 Φεβρουαρίου 2017

hygee-g.jpg

Σε μια χώρα με βαρύ χειμώνα, όπου μετά τις 3 το μεσημέρι είναι βράδυ, οι Δανοί έχουν βρει τον τρόπο να είναι χαρούμενοι. Σκεφτείτε μόνο πόσοι από εσάς έχετε πεσμένη διάθεση όταν ο καιρός είναι σκοτεινός και δεν υπάρχει καθόλου ήλιος. Για να αντεπεξέλθουν σε αυτή την κατάσταση, οι Δανοί έχουν υιοθετήσει την φιλοσοφία που ονομάζεται Hygee. Προφέρεται «χιού-γκε» και κατά μία γενική έννοια θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε ως «άνεση και ζεστασιά».

Για να καταλάβετε καλύτερα τη φιλοσοφία, σας δίνουμε μερικά παραδείγματα: τα κεριά είναι hygee, οι ζεστοί φούρνοι είναι hygee, το φαγητό με φίλους είναι hygee. Ουσιαστικά, hygee σημαίνει να δημιουργεί κάποιος μια ζεστή ατμόσφαιρα και να απολαμβάνει τα όμορφα πράγματα της ζωής με καλούς φίλους.

Και, φυσικά, hygee είναι μια από τις πιο ισχυρές τάσεις στη διακόσμηση. Πώς θα μπορούσε άλλωστε κάποιος να απολαύσει μια τόσο ζεστή ατμόσφαιρα αν δεν δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον; Δείτε, λοιπόν, πώς μπορείτε να φέρετε στον χώρο σας την hygee φιλοσοφία και να τον μετατρέψετε σε μια ζεστή φωλιά που θα απολαμβάνετε καλές στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Επενδύστε στα κεριά

Η Δανία είναι η χώρα που καίει τα περισσότερα κατά κεφαλήν κεριά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Αρωματικά ή όχι, το φως των κεριών μετατρέπει το καθαρό, κλασικό Σκανδιναβικό στιλ διακόσμησης σε ένα ζωντανό και ταυτόχρονα ζεστό περιβάλλον, στο οποίο μπορείτε να δραπετεύσετε από το κρύο του χειμώνα. Τα κεριά είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά της φιλοσοφίας και είναι απαραίτητα για μια ολοκληρωμένη hygee εμπερία.

Προσθέστε υφές 

Όταν σκεφτόμαστε άνετους και ζεστούς εσωτερικούς χώρους που είναι ιδανικοί για χαλάρωση, αυτόματα σκεφτόμαστε απαλές υφές που δίνουν στον χώρο άλλη διάσταση. Τα γούνινα ριχτάρια και τα μάλλινα απαλά χαλιά είναι απαραίτητα. Όλα τα αντικείμενα που είναι φτιαγμένα από τα πιο απαλά υλικά είναι πολύ σημαντικά σε αυτή τη φιλοσοφία. Η τάση τα θέλει να υπάρχουν σε διάφορα επίπεδα μέσα στο σπίτι και να συνδυάζονται ιδανικά με τα κεριά και πολύ συχνά με ένα τζάκι.

Εστιάστε σε απλά πράγματα 

Δεν χρειάζεται να φέρετε τα πάνω κάτω στη διακόσμηση για να ακολουθήσετε τη φιλοσοφία hygee. Μερικές απλές λεπτομέρειες μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ένας ζεστός καφές, μια μπανιέρα με αιθέρια έλαια και κεριά, μερικά γούνινα μαξιλάρια ή το να βάλετε τις αγαπημένες σας φωτογραφίες στον τοίχο λειτουργούν άμεσα ως θετική επίδραση στη διάθεση.

Μην το παρακάνετε 

Η φιλοσοφία δεν έχει σχέση με τον εντυπωσιασμό, ούτε με την υπερβολή, αλλά με το πόσο ζεστή και φιλόξενη είναι η ατμόσφαιρα του σπιτιού. Μην αναζητείτε την τελειότητα, αλλά την ουσία. Χρησιμοποιείστε χρώματα, υφάσματα, υφές και φωτισμούς με στόχο να δημιουργήσετε ένα πολύ χαλαρωτικό περιβάλλον που θα σας κάνει να νιώθετε όμορφα και θα σας απαλλάξει από το συναίσθημα της «βιασύνης».

Απολαύστε το χώρο γύρω σας

Αυτός είναι ο μοναδικός στόχος. Να νιώθετε καλά στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζείτε. Η φιλοσοφία hygee υποστηρίζει πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μικρές καθημερινές αλλαγές και χωρίς την αίσθηση του επείγοντος. Σε αντίθεση με τους αγχωτικούς ρυθμούς της εποχής μας, μην βιάζεστε να κάνετε υπερβολικές και γρήγορες αλλαγές. Ο στόχος είναι να αποδεσμευτείτε από την επιθυμία να «δραπετεύσετε» και να αρχίσετε να νιώθετε όμορφα, χαλαρά και ζεστά. Πάρτε, λοιπόν, όσο χρόνο χρειάζεστε για να απολαύσετε τις μικρές αλλαγές που θα σας κάνουν να χαμογελάτε κάθε φορά που βρίσκετε στο περιβάλλον του σπιτιού σας.

Αν σας άρεσε το άρθρο που διαβάσατε, δείτε περισσότερα στο www.spirossoulis.com -the home issue.

[gallery-716298]

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.