HOME SWEET HOME

5 tricks για να κρατήσεις τα μικρόβια μακριά από το σπίτι αυτόν τον χειμώνα


JTeam

5 Ιανουαρίου 2024

5 tricks για να κρατήσεις τα μικρόβια μακριά από το σπίτι αυτόν τον χειμώνα
Pexels/ Catherine Augustin
Ακολούθησε αυτές τις συμβουλές και θα δεις διαφορά 

Ο χειμώνας συνεπάγεται για πολλούς ιώσεις και κρυολογήματα. Κι όχι άδικα. Κάποιο άλλοι όμως, δεν αντιλαμβάνονται το γεγονός ότι πολλοί ιοί επιβιώνουν καλύτερα σε δροσερές, ξηρές συνθήκες που είναι κοινές το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Όσο δύσκολο κι αν μοιράζει να διατηρήσεις καθαρό το εσωτερικό του σπιτιού, ειδικά όταν έχεις άλλες τόσες υποχρεώσεις, πρέπει να θυμάσαι ότι η σωστή καθαριότητα και απολύμανση είναι το πιο σημαντικό βήμα για να κρατήσεις μακριά τα μικρόβια. Πώς θα το κάνεις αυτό; Ακολουθώντας τις παρακάτω 5 συμβουλές.

Δημιούργησε μια ρουτίνα απολύμανσης του σπιτιού

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του καθαρισμού και της απολύμανσης του σπιτιού. Ουσιαστικά, καθαρισμός είναι αυτή η διαδικασία που περιλαμβάνει το τρίψιμο μιας επιφάνειας με νερό και σαπούνι και μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των περισσότερων, αλλά όχι όλων των μικροβίων. Αντιθέτως, η απολύμανση είναι αυτή η διαδικασία που περιλαμβάνει τη χρήση απολυμαντικών σπρέι για τη μείωση των μικροβίων σε μια επιφάνεια, την οποία είναι σημαντικό να καθαρίσεις, πριν την απολυμάνεις. Γενικότερα, τον χειμώνα – κι όχι μόνο, πρέπει να απολυμάνεις και τις επιφάνειες όπως πόμολα, διακόπτες φώτων, πάγκους και λαβές, διότι εκεί συγκεντρώνονται πολλά μικρόβια.

Διαχειρίσου τα επίπεδα υγρασίας

Ήξερες ότι το επίπεδο υγρασίας στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο να αρρωστήσεις πιο εύκολα; Μια μελέτη του 2021 πρότεινε ότι τα μέτρια επίπεδα υγρασίας μεταξύ 40% και 60% μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης ενός ιού και να κάνουν ορισμένους ιούς λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν στον αέρα. Εάν η υγρασία στο σπίτι σου πέφτει ή ανεβαίνει πάνω από τα επιθυμητά όρια, σκέψου να επενδύσεις σε έναν αφυγραντήρα.

Πλύνε πιο συχνά τα σεντόνια

Η βρωμιά που μπορεί να συσσωρευτεί στα σκεπάσματα του κρεβατιού, τα σεντόνια ή τα μαξιλάρια, είναι περισσότερη από ό,τι νομίζεις. Γενικά, στόχος είναι να αλλάξεις και να πλένεις τα σεντόνια σου εβδομαδιαία για να αποτρέψεις τη συσσώρευση βρωμιάς. Το τακτικό πλύσιμο των σκεπασμάτων μπορεί να μειώσει και τα ποσοστά εμφάνισης αλλεργίας.

Συγύρισε λίγο το σπίτι πριν κοιμηθείς

Για μερικούς ανθρώπους, το να πάνε για ύπνο σε ένα ακατάστατο σπίτι μπορεί να προκαλέσει άγχος και υψηλά επίπεδα στρες. Το να ξυπνάς με μια τακτοποιημένη κουζίνα, σαλόνι ή μπάνιο μπορεί να σε βοηθήσει να απαλλαγείς από το στρες. Δεν χρειάζεται να κουραστείς ιδιαίτερα. Ακόμη και ένα ελάχιστος καθαρισμός μπορεί να σε βοηθήσει να αφαιρέσεις την περιττή βρωμιά από τις επιφάνειες του σπιτιού.

Δώσε έμφαση στην είσοδο του σπιτιού

Στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι είναι να καθαρίσεις την είσοδο του σπιτιού. Όμως, μια τακτοποιημένη, οργανωμένη είσοδος με ελάχιστη ακαταστασία μπορεί να αποτρέψει την είσοδο μικροβίων στο σπίτι. Το ιδανικό, είναι να βγάζεις τα παπούτσια σου μόλις μπεις στο σπίτι και να χρησιμοποιείς ένα καλάθι για να συλλέγει αντικείμενα που δεν ανήκουν στην είσοδο.