HOME SWEET HOME

Οργάνωση σπιτιού: 7 απλά βήματα για βάλεις τάξη στα πάντα, χωρίς κόπο


JTeam

2 Απριλίου 2024

Οργάνωση σπιτιού: 7 απλά βήματα για βάλεις τάξη στα πάντα, χωρίς κόπο
Unsplash/Collov Home Design
Εκτός από το σπίτι, θα βάλεις σε τάξη και το μυαλό σου

Η ακαταστασία στο σπίτι, είναι κάτι που μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διάθεσή σου. Τη μια στιγμή, έχεις την τέλεια οργανωμένη ντουλάπα, την ανοίγεις και βρίσκεις σε χρόνο dt αυτό που ψάχνεις, και την άλλη στιγμή απλώς επικρατεί ένα «χάος». Κι αυτό, σε κάνει έξω φρενών. Σκέφτεσαι ότι πρέπει να βάλεις σε τάξη κάποια πράγματα στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά πλήττεις μόνο στην ιδέα.

Αρχικά, είναι λογικό. Όσο και να σου αρέσει να τακτοποιείς, κάποιες φορές απλώς βαριέσαι. Ωστόσο, ξέρεις πως εάν συνεχίσεις να αντικρίζεις έναν ακατάστατο χώρο, θα έχεις και περισσότερα νεύρα. Εξάλλου, όλοι επηρεαζόμαστε ψυχικά και πνευματικά από την ακαταστασία σε ένα σπίτι. Όταν ο χώρος διαβίωσή μας, δεν είναι όπως θέλουμε να είναι, αυτό μας προκαλεί άγχος και μειώνει τη λειτουργικότητά μας.

Εάν, λοιπόν, θέλεις να οργανώσεις/ τακτοποιήσεις τον χώρο σου, αλλά δεν ξέρεις τι να πρωτοκάνεις, συνέχισε να διαβάζεις το άρθρο. Παρακάτω, θα βρεις 7 απλά βήματα για βάλεις τάξη στα πάντα, χωρίς κόπο.

Σκέψου ποιος είναι ο στόχος σου

Είναι δύσκολο να παρακινήσεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι που δεν θέλει. Ειδικά, όταν αυτό το κάτι είναι να τακτοποιήσεις το σπίτι μια ηλιόλουστη μέρα της άνοιξης. Οπότε, εάν δυσκολεύεσαι με όλο αυτό, ρώτα τον εαυτό σου: «Ποιος είναι ο στόχος μου» και «πότε θέλω να έχω τελειώσει;». Έτσι, θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να παραμείνει προσηλωμένος.

Βάλε πρόγραμμα να τακτοποιήσεις κάτι κάθε μέρα, για 15 λεπτά

Αφιέρωσε μόλις 15 λεπτά την ημέρα για να ξεκαθαρίζεις οποίο δωμάτιο θέλεις. Αυτό θα σου δώσει αυτοπεποίθηση στην ικανότητά σου να τακτοποιείς τον χώρο και θα ενισχύσει το μυαλό σου να παίρνει αποφάσεις. Όσο πιο συχνά αποφασίζεις να το κάνεις, τόσο πιο εύκολο θα γίνει.

Τακτοποίησε 5 πράγματα την ημέρα

Κάθε μέρα, κοίταξε γύρω από το σπίτι και βάλε σε τάξη ό,τι σε ενοχλεί. Στο τέλος του μήνα, αυτό θα είναι πολλά-πολλά πράγματα. Μερικά βήματα την ημέρα, θα κάνουν τη διαφορά.

Εστίασε σε ένα μόνο σημείο

Στόχευσε σε μια μικρή περιοχή που μπορείς να βάλεις σε τάξη, σε ένα μικρό κομμάτι του χώρου. Μπορεί αυτό, να είναι ένα συρτάρι της κουζίνας. Μπορεί να είναι ένα σημείο της ντουλάπας. Όσο «μικρό» κι αν σου φαίνεται τώρα, αύριο θα ευχαριστείς τον εαυτό σου που το έκανε.

Jenny.Gr
Unsplash/ Brina Blum

Πάρε απόφαση να πετάξεις ό,τι δεν χρειάζεσαι

Πολλοί από εμάς δεν θέλουμε να πετάξουμε τίποτα από σπίτι, είτε γιατί «φοβόμαστε» ότι μπορεί να θέλουμε να αγοράσουμε κάτι ξανά αργότερα, είτε γιατί είμαστε συναισθηματικά δεμένοι μαζί με ένα αντικείμενο. Ωστόσο, αυτό πάντα έχει ένα τίμημα. Το να συσσωρεύσεις αντικείμενα στο σπίτι, σημαίνει ότι γεμίζεις πολύτιμο χώρο, χώρο που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά.

Κάνε πιο διασκεδαστικό αυτό το task

Όλα μπορούν να γίνουν πιο fun, ακόμα και το να τακτοποιείς το σπίτι. Γενικότερα, κάθε δουλειά που μοιάζει με αγγαρεία, μπορεί να γίνει πιο διασκεδαστική, όταν συνδυάζεται με κάτι λιγότερο κουραστικό. Οπότε, πάτα play στην αγαπημένη σου λίστα στο Spotify, βάλε στην τηλεόραση την αγαπημένη σου σειρά ώστε να τη βλέπεις με «κλεφτές» ματιές ή ακόμα φτιάξε το αγαπημένο σου ρόφημα.

Ξεκίνα να δωρίζεις πράγματα

Πάντα υπάρχει κάτι που μπορείς να το δώσεις σε ένα συγγενή, φίλο ή σε κάποιον που το έχει περισσότερη ανάγκη από εσένα. Οπότε, όταν σκέφτεσαι πως δεν θέλεις να πετάξεις κάτι, μην το πετάξεις. Απλώς, κάνε μια όμορφη πράξη και δώσε «δεύτερη ζωή» στα αντικείμενά σου. Αυτό, θα κάνει τη διαδικασία λιγότερο επώδυνη.