HOME SWEET HOME

5 λάθη που κάνεις όταν στρώνεις το κρεβάτι και σου «κοστίζουν» έναν ποιοτικό ύπνο


JTeam

20 Αυγούστου 2024

5 λάθη που κάνεις όταν στρώνεις το κρεβάτι και σου «κοστίζουν» έναν ποιοτικό ύπνο
Unsplash/Roberto Nickson
Μπορεί να υπάρχουν μερικά πράγματα που κάνεις λάθος σε ό,τι σχετίζεται με το στρώσιμο του κρεβατιού

Το να στρώνουμε το κρεβάτι μας είναι βασικό μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας. Εξάλλου, οι έρευνες έχουν αποδείξει πως το στρώσιμο του κρεβατιού το πρωί, μπορεί να κάνει τη μέρα μας πιο παραγωγική. Η φροντίδα των μικρών πραγμάτων στη ζωή, είναι αυτή που έχει μεγάλη σημασία. Ωστόσο, αρκεί απλώς να στρώνουμε το κρεβάτι μας; Η απάντηση είναι «όχι».

Το να φτιάχνουμε το κρεβάτι με τον σωστό τρόπο δεν έχει να κάνει μόνο με την εμφάνιση/αισθητική, αλλά και με την υγιεινή και τη χαρά της καθαριότητας, καθώς είναι το μυστικό για να κοιμόμαστε καλύτερα. Ένα τακτοποιημένο κρεβάτι και ένα τακτοποιημένο υπνοδωμάτιο μπορούν να μειώσουν το άγχος και να βελτιώσουν τη διάθεσή μας.

Γι’ αυτό, εάν θέλεις κι εσύ ένα stress-free υπνοδωμάτιο, δες μερικά λάθη που ίσως κάνεις – χωρίς να το ξέρεις.

  • Στρώνεις το κρεβάτι μόλις σηκωθείς

Μπορεί να νομίζεις ότι ένα γρήγορα στρωμένο κρεβάτι κάνει το υπνοδωμάτιο χαλαρωτικό, αλλά θα πρέπει να περιμένεις λίγο πριν στρώσεις το κρεβάτι σου. Το στρώσιμο του κρεβατιού είναι απαραίτητο για μια παραγωγική μέρα, αλλά δεν πρέπει να το στρώνεις αμέσως μόλις ξυπνήσεις. Η εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να προκαλέσει μια ελαφρά υγρασία στα σεντόνια, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να γίνει πρόσφορο έδαφος για τα βακτήρια. Άφησε τα σεντόνια να αεριστούν 1-2 ώρες πριν στρώσεις το κρεβάτι.

  • Δεν αλλάζεις τα σεντόνια κάθε εβδομάδα

Είτε πρόκειται για λινά είτε για βαμβακερά σεντόνια, πρέπει να τα αλλάζεις κάθε εβδομάδα. Εάν αφήνεις τα ίδια πολύ καιρό, τότε τα βακτήρια και η βρωμιά θα επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο σου, καθώς τα σεντόνια σου μπορεί να μυρίζουν. Εάν έχεις κατοικίδια, ο καθαρισμός και η αλλαγή των σεντονιών δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή.

  • Δεν χρησιμοποιείς επιστρώματα

Άλλο λάθος που κάνουν συχνά οι άνθρωποι στο κρεβάτι είναι ότι δεν χρησιμοποιούν κάλυμμα στρώματος ή επιστρώματα. Η εύρεση του καλύτερου προστατευτικού στρώματος θα διατηρήσει ουσιαστικά το στρώμα σου φρέσκο και ολοκαίνουργιο. Ενώ πολλοί μπορεί να θεωρούν ότι ένα προστατευτικό στρώματος ακούγεται περιττό, είναι πολύ σημαντικό για να κρατήσεις μακριά δερματικά προβλήματα και αλλεργίες.

  • Ξεχνάς τα καθαρίσεις το στρώμα

Εάν θέλεις να έχεις μια καλή εμπειρία ύπνου, τότε πρέπει να καθαρίζεις συχνά το στρώμα σου. Αν και ο καθαρισμός του στρώματος δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις καθημερινά (κανείς δεν μπορεί), τουλάχιστον το να το φροντίζεις μπορεί να σε βοηθήσει με τα συμπτώματα αλλεργίας, την εξάλειψη των κοριών και μια πιο καθαρή εμπειρία ύπνου. Για τους λεκέδες, μπορείς να χρησιμοποιείς μαγειρική σόδα.

  • Κάνεις κακό layering

Η εκμάθηση του τρόπου τοποθέτησης των κλινοσκεπασμάτων αποτελεί σημαντικό μέρος της καλύτερης δυνατής εμφάνισης και αισθητικής του υπνοδωματίου. Ένα λάθος που κάνουν συχνά οι άνθρωποι είναι ότι μπορεί να έχουν πάρα πολλά ή πολύ λίγα σεντόνια στο στρώμα τους. Ακόμα και η λανθασμένη τοποθέτηση της κουβέρτας μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο, καθώς και σε ένα ανοργάνωτο κρεβάτι.