HOME SWEET HOME

6 έξυπνοι τρόποι να αυξήσεις το φυσικό φως στο σπίτι σου


JTeam

30 Σεπτεμβρίου 2024

6 έξυπνοι τρόποι να αυξήσεις το φυσικό φως στο σπίτι σου
Unsplash
Δεν χρειάζεται κόπο, αλλά τρόπο και το σπίτι σου θα μεταμορφωθεί

Αν κατοικείς σε ένα διαμπερές σπίτι, τότε γνωρίζεις πόσο σημαντικό είναι να εισέρχεται το φως του ήλιου και να «ντύνει» κάθε γωνιά του. Τα φωτεινά σπίτια αποπνέουν μία οικειότητα, μια ζεστασιά, μια θαλπωρή, που όλοι επιθυμούμε να έχουμε στον χώρο μας. Αν, πάλι, οι ακτίνες του ήλιου δεν καταφέρνουν να φτάσουν το σπίτι σου, υπάρχει τρόπος αυτό να το αλλάξεις.

Ζώντας σε μια πόλη με αμέτρητες πολυκατοικίες, είναι δύσκολο κανείς να σου εγγυηθεί ότι θα βρεις το πιο φωτεινό διαμέρισμα που υπάρχει. Στη χώρα μας, οι περισσότερες ημέρες του χρόνου είναι ηλιόλουστες, αυτό όμως από μόνο του δεν σημαίνει κάτι. Το αν ένα σπίτι θα είναι ή όχι φωτεινό, εξαρτάται από την τοποθεσία, τον όροφο και τα «εμπόδια» που υπάρχουν τριγύρω.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που το σπίτι σου δεν είναι φωτεινό, υπάρχουν έξι έξυπνοι τρόποι να φέρεις το φως στο εσωτερικό του και να αλλάξεις την ενέργεια που επικρατεί. Πέρα από τη μεγάλη αλλαγή που θα δεις στη διακόσμηση, θα ωφεληθεί και η ψυχική υγεία σου, καθώς η επαφή με τον ήλιο ανεβάζει τη διάθεση, γεμίζοντάς μας με χαρά και αισιοδοξία.

6 tips για να αυξήσεις το φυσικό φως στο σπίτι σου

#1 Βάψε τους τοίχους σου ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις

Όσο κι αν σου αρέσουν οι σκούροι συνδυασμοί, οι interior designers όλου του πλανήτη συμφωνούν πως, αν θέλεις το σπίτι σου να δείχνει πιο φωτεινό, είναι επιτακτική ανάγκη να επιλέξεις ανοιχτά χρώματα. Όσο πιο απαλά και ζεστά, τόσο περισσότερο θα είναι το φως που θα εισέρχεται.

#2 Κράτησε το ταβάνι λευκό

Όποιο χρωματικό συνδυασμό κι αν επιλέξεις για τους τοίχους του σπιτιού σου, φρόντισε το ταβάνι να παραμείνει λευκό. Έχει μεγαλύτερη σημασία από αυτή που πιστεύεις. Το φως από το φωτιστικό αντανακλά στον λευκό τοίχο και διαχέεται σε ολόκληρο τον χώρο, μετατρέποντας το δωμάτιο σε ένα φωτεινό μέρος.

#3 Πρόσθεσε διακοσμητικούς καθρέπτες

Αυτή η τεχνική έχει ενθουσιάσει χιλιάδες ανθρώπους που ασχολούνται έντονα με τη διακόσμηση του σπιτιού τους. Οι καθρέφτες έχουν την τάση να μεγαλώνουν έναν χώρο, δίνοντάς του μια άλλη διάσταση. Επιπλέον, αντανακλούν το φως - αν τοποθετηθούν απέναντι από ένα παράθυρο ή στο τέλος ενός διαδρόμου, κάνοντας πιο φωτεινό το σπίτι μας.

#4 Επέλεξε πόρτες με παράθυρα

Οι πόρτες που περιέχουν σημεία με τζάμι, λειτουργούν σαν μία επί πρόσθετη δίαυλος για την είσοδο του φωτός στο σπίτι. Όσα παράθυρα κι αν υπάρχουν, το τζάμι στο σημείο της πόρτας πρόκειται να αυξήσει το φυσικό φως στο σπίτι σας, δημιουργώντας ένα ζεστό περιβάλλον. Αυτό το μικρό παράθυρο έχει μεγάλη χρησιμότητα και οι ειδικοί σε θέματα διακόσμησης το συστήνουν ανεπιφύλακτα.

#5 Κλάδεψε τα φυτά έξω από τα παράθυρά σου

Όπως περιποιούμαστε το εσωτερικό του σπιτιού μας, έτσι ακριβώς πρέπει να προσέχουμε και το εξωτερικό. Τα δέντρα που ενδεχομένως βρίσκονται έξω από τα παράθυρά μας, χρειάζονται κλάδεμα συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου, αφενός για να παραμείνουν υγιή και αφετέρου για να μην εμποδίζουν την είσοδο του φωτός στο σπίτι μας.

#6 Προτίμησε τις λευκές κουρτίνες

Η λευκή κουρτίνα αποτελεί την ιδανική λύση για ένα φωτεινό σπίτι χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Ακόμα και τις πιο μουντές ημέρες, αυτή η επιλογή θα επιτρέψει στις ακτίνες του ήλιου να εισέλθουν στο σπίτι σου και να το «ζεστάνουν». Σε συνδυασμό με άλλα διακοσμητικά - επίσης σε απαλές αποχρώσεις - όπως μαξιλάρια και ριχτάρια - η λευκή κουρτίνα θα φέρει άπλετο φυσικό φως στο σαλόνι σου.