HOME SWEET HOME

6 διακοσμητικά λάθη που κάνουν ένα σπίτι να φαίνεται παλιομοδίτικο


JTeam

23 Σεπτεμβρίου 2024

6 διακοσμητικά λάθη που κάνουν ένα σπίτι να φαίνεται παλιομοδίτικο
Unsplash/Collov Home Design
Οι interior designers συνηστούν να αποφεύγεις τα συγκεκριμένα λάθη όταν διακοσμείς το σπίτι σου

Μπαίνεις σε ένα καινούργιο σπίτι ή κάνεις ανακαίνιση; Πάντα, ένα από τα πράγματα που θα σκεφτείς είναι εάν πρέπει να ακολουθήσεις πίστα τα trends ώστε να μην καταλήξεις σε έναν χώρο που μοιάζει ξεπερασμένος και παλιομοδίτικος. Ναι, προφανώς σκέφτεσαι τη λειτουργικότητα του χώρου, αλλά δεν μπορείς να επιτρέψεις στον εαυτό σου να είναι εκτός των πραγμάτων. Και τελικά, καταλήγεις στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Σπαταλάς χρόνο και χρήματα για να αγοράσεις τα έπιπλα που διαβάζεις ότι αξίζουν το hype και μετά από λίγο καιρό, αντιλαμβάνεσαι πως οι επιλογές σου ήταν, το λιγότερο, λάθος. Καθόλου demure, καθόλου mindful. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν μερικά διακοσμητικά λάθη που μπορούν να αποφευχθούν. Και παρακάτω τα βρίσκεις όλα στη συνέχεια του άρθρου.

Τα ξεπερασμένα διακοσμητικά/πίνακες/αξεσουάρ

Για να δημιουργήσεις έναν επιμελημένο χώρο, πρέπει αρχικά να βρεις τι είναι αυτό που σε εκφράζει. Διαφορετικά, κινδυνεύεις να εγκλωβιστείς σε ένα «αποστειρωμένο» αποτέλεσμα, χωρίς προσωπικότητα. Το στοιχείο σε ένα σπίτι που πραγματικά λέει τη δική σου ιστορία, είναι αυτό που δεν πρέπει να λείπει. Μη σκέφτεσαι μόνο τις τάσεις, αλλά και το τι σε εκφράζει πραγματικά.

Ο κακός φωτισμός

Η Μπρίτανι Κούπερ, ιδιοκτήτρια και σχεδιάστρια της Rathell Designs, τονίζει πως κάθε ωραίο σπίτι, έχει και τον ιδανικό φωτισμό. «Ο καλός φωτισμός μεταμορφώνει έναν χώρο ενισχύοντας τη λειτουργικότητα και την αισθητική του», σημειώνει η ίδια. Εξάλλου, έχουμε πει πολλές φορές πως χωρίς τον κατάλληλο φωτισμό, ένα σπίτι μπορεί να φαίνεται φτηνό ή παλιομοδίτικο.

Jenny.Gr
Unsplash/R ARCHITECTURE

Το να ακολουθείς κάθε τάση

Άλλο πράγμα το να ερωτεύεσαι μια νέα τάση και να θέλεις να την ενσωματώσεις στον χώρο σου και τελείως διαφορετικό το να αγοράζεις αντικείμενα χαμηλής ποιότητας, μαζικής παραγωγής, απλώς και μόνο για να νιώθεις πως ακολουθείς τα trends. Γενικά, οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων συνιστούν να μένεις μακριά από τα μοντέρνα κομμάτια που φεύγουν γρήγορα από τη μόδα και μπορούν να κάνουν έναν χώρο να αισθάνεται λιγότερο συνεκτικός και πιο παροδικός.

Ο μαξιμαλισμός

Η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Νάνσι Πάρις, υποστηρίζει ότι το να το παρακάνεις με τον μαξιμαλισμό μπορεί να είναι ένα μεγάλο σφάλμα. «Τα αντικείμενα που επιλέγονται αποκλειστικά με βάση την τιμή και όχι την αισθητική συχνά αποτυγχάνουν να συμβάλουν θετικά στη συνολική αφήγηση του σχεδιασμού», σημειώνει η ίδια. Καλύτερα να εξετάσεις πρώτα το στιλ σου και μετά να επιλέξεις τον σχεδιασμό και τη διακόσμηση στο σπίτι.

Τα έπιπλα που «μπουκώνουν» τον χώρο

Τα έπιπλα μπορεί να είναι μια μεγάλη δαπάνη, αλλά το καλύτερο πράγμα στο οποίο μπορείς να επικεντρωθείς είναι να αγοράσεις κομμάτια που έχουν τις σωστές αναλογίες για το δωμάτιό σου. Είναι εύκολο να εστιάσεις στο στιλ και το χρώμα των επίπλων, αλλά η επιλογή κομματιών που έχουν το σωστό μέγεθος για ένα δωμάτιο είναι ζωτικής σημασίας.

Τα λάθος ντουλάπια

Ενώ η ποιοτική επίπλωση μπορεί να είναι ένα μεγάλο έξοδο, για τους σχεδιαστές εσωτερικών χώρων είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για να το αγνοήσεις. Τα λάθος ντουλάπια όχι μόνο μπορούν να κάνουν το σπίτι σου να φαίνεται φτηνό και παλιομοδίτικο, αλλά μπορεί επίσης να σε βάλει σε νέα έξοδο στο μέλλον, όταν θα θέλεις να τα διορθώσεις.