HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Paphiopedilum... το γοβάκι της Αφροδίτης


Αναστασία Τσαγκάρη

18 Νοεμβρίου 2018

thumbnail_1.jpg

Παφιοπέδιλο (Paphiopedilum), όνομα και αυτό! Η όψη του μπορεί να θεωρηθεί από γοητευτική μέχρι και τρομακτική. Είναι πως το βλέπει κανείς. Αν βέβαια δείτε ένα παφιοπέδιλο από κοντά θα διαμορφώσετε άλλη άποψη για την ορχιδέα αυτή. Η πολυπλοκότητα του μοναδικού άνθους του θα σας εντυπωσιάσει. Κάθε στέλεχος έχει διαφορετικά χρώματα, σχήμα και υφή. Αλλού είναι σαν γυαλισμένο λουστρίνι, αλλού χνουδωτό σαν βελούδο και αλλού απαλό, όπως αρμόζει σε κάθε άνθος.

Το όνομα του τώρα έχει τις ρίζες του στην Πάφο, γενέτειρα της θεάς Αφροδίτης κατά την μυθολογία μας. Αλλά μην φανταστείτε ότι το φυτό αυτό προέρχεται από το νησί της Κύπρου. Οι ρίζες των προπροπαππούδων του ίσως. Το έψαξα τόσο που ζαλίστηκα. Ασιατική η καταγωγή του. Η ουσία για εμάς είναι ότι πρόκειται για πολύ εύκολη στην φροντίδα ορχιδέα. Έχει μέτριες απαιτήσεις σε φως αγαπά όμως το νερό. Άρα αν έχετε την τάση να ποτίζετε πολύ τα φυτά σας, το παφιοπέδιλο είναι η ορχιδέα που σας ταιριάζει.

Το χειμώνα απαιτεί πότισμα μια με δύο φορές την εβδομάδα, ενώ το καλοκαίρι που το θερμόμετρο ανεβαίνει μπορεί να χρειάζεται να το ποτίζετε κάθε τρεις ημέρες. Τα καλά νέα είναι ότι ακόμη και αν το ξεχάσετε απότιστο με μια δύο θεραπείες ενυδάτωσης συνέρχεται αμέσως. Να θυμάστε το Παφιοπέδιλο δεν είναι επίφυτη ορχιδέα όπως η Φαλαίνοψις άρα δεν του αρέσει να στεγνώνει εντελώς. Μην ψάχνετε εδώ για πράσινες ρίζες, αλλά για καφέ χνουδωτές που δυστυχώς δεν μαρτυράνε πότε το φυτό μας διψάει. Το Παφιοπέδιλο αναπτύσσει ροζέτες. Η κάθε μια ανθίζει μόνο μια φορά αλλά το άνθος της κράτα μέχρι και δύο μήνες.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στοyoutube.