HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Το φυτό που θα διώξει μακρυά από τις γλάστρες μας γάτες ή πτηνά


Αναστασία Τσαγκάρη

27 Ιανουαρίου 2019

sedum-palmeri1.jpg

Αν έχετε κήπο ή αυλή αλλά και φυτά σε γλάστρες στο μπαλκόνι σας, σίγουρα θα έχετε ένα θέμα με τις γάτες ή με τα πτηνά που τους αρέσει να σκαλίζουν το χώμα και όχι μόνο. Οι περισσότερες από εμάς είτε χώνουμε στο χώμα ξυλάκια για να εμποδίσουμε την πρόσβασή τους στις γλάστρες ή στα παρτέρια μας, είτε βάζουμε βότσαλα στην επιφάνεια του χώματος. Δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές είναι οι λύσεις αυτές αλλά η πρώτη σίγουρα είναι αντιαισθητική και η δεύτερη μπορεί να δημιουργήσει μακροχρόνια προβλήματα στα φυτά μας λόγω του κακού αερισμού του χώματος. Λοιπόν υπάρχει λύση στο πρόβλημα καλαίσθητη και οικολογική! Λέγεται sedum palmeri και κατάγεται από το Μεξικό.

Μπορεί το όνομά του να μην σας λέει τίποτα όμως σίγουρα κάπου θα το έχει πάρει στο μάτι σας. Πρόκειται για ένα από τα πιο ανθεκτικά παχύφυτα. Αντέχει μια χαρά τόσο στον παγετό όσο και στον καύσωνα. Επειδή είναι φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό και στη σκιά μπορεί να μπει περιμετρικά στις γλάστρες σας ή να καλύψει τα κενά σε παρτέρια που θα γίνουν πλέον απροσπέλαστα στα ζώα ή στα πτηνά.

Φυσικά μπορεί να φυτευτεί και μόνο του σε γλάστρα και να δώσει χρώμα στο χώρο σας με τα υπέροχα κίτρινα άνθη του που ανθίζουν μέσα στο χειμώνα αλλά και τις κοκκινωπές άκρες των φύλλων του. Ιδανικό και για βραχόκηπους. Η μόνη του απαίτηση, χώμα με πολύ καλή αποστράγγιση.

Δεν χρειάζεται απαραίτητα να μπείτε στα έξοδα να το αγοράσετε. Σίγουρα κάποια φίλη ή φίλος θα το έχει στο σπίτι του και μπορεί να σας δώσει ένα μικρό μέρος του την ερχόμενη άνοιξη για να το φυτέψετε. Διαφορετικά θα πρέπει να το αναζητήσετε με το όνομά του σε μεγάλα φυτώρια και να είστε έτοιμες ν' αντιμετωπίσετε το ύφος του πωλητή στο άκουσμά του. Όμως όποιος ψάχνει βρίσκει.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στο youtube.