HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Πώς να σώσεις τα φυτά σου που πεθαίνουν


JTeam

19 Ιουλίου 2023

Πώς να σώσεις τα φυτά σου που πεθαίνουν
Βάλε στο background το How to Save A Life και διάβασε πώς θα αναστήσεις τα φυτά σου

Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο, μάλλον έχεις σκοτώσει φυτά, κάποια στιγμή στη ζωή σου. Ίσως τα φυτά σου αργοπεθαίνουν τώρα κι εσύ ψάχνεις τρόπο να τα σώσεις – άσχετο που, όταν πήγες στο ανθοπωλείο, ζήτησες εκείνα που χρειάζονται τη λιγότερη φροντίδα. Το καλό νέο είναι πως, ακόμη κι αν μοιάζει νεκρός, ο πράσινος φίλος που ομορφαίνει το σαλόνι σου μάλλον έχει ίχνη ζωής μέσα του.

Παρακάτω, θα βρεις έναν οδηγό να αναστήσεις τα φυτά σου - από την αναγνώριση του προβλήματος μέχρι τη λύση του και τη διόρθωση λαθών που ενδεχομένως έκανες.

Βήμα 1: Αναζήτησε σημεία ζωής

Όταν πρόκειται για φυτά, η λέξη «νεκρό» είναι σχετική. Μπορεί εσύ να πιστεύεις ότι το έχασες για πάντα αλλά, αν το κοιτάξεις πιο προσεκτικά, ίσως και να κάνεις λάθος. Αν υπάρχει έστω και ένα πράσινο φυλλαράκι, ίσως και να μπορείς να το αναστήσεις.

Επίσης, έλεγξε τις ρίζες. Είναι το support system του φυτού και σου δίνουν πολλές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του. Αν το χρώμα τους είναι ανοιχτό καφέ και οι άκρες λευκές, όλα είναι καλά.

Βήμα 2: Δες αν το παράκανες με το πότισμα

Προφανώς και τα φυτά χρειάζονται νερό για να επιβιώσουν. Αν, όμως, εσύ το παρακάνεις με την αγάπη και τα ποτίζεις συχνότερα απ’ όσο χρειάζεται, ή τους βάζεις περισσότερο νερό, καταφέρνεις το ακριβώς αντίθετο. Ψάξε τη φροντίδα που χρειάζεται το φυτό σου και δες ποια είναι η ιδανική ρουτίνα ποτίσματος – επίσης, έλεγξε το χώμα. Αν αυτό είναι υγρό ή νωπό, δεν χρειάζεται να το πειράξεις. Σε περίπτωση που τα φύλλα είναι καφέ και το χώμα εντελώς στεγνό, δεν ποτίζεις αρκετά συχνά και το φυτό σου χρειάζεται ένα boost ενυδάτωσης.

Βήμα 3: Αφαίρεσε τα νεκρά φύλλα

Όπως στο skincare φροντίζεις να κάνεις απολέπιση για να αφαιρέσεις τα νεκρά κύτταρα του δέρματός σου, έτσι και στο plant-care χρειάζεται να βγάζεις τα νεκρά φύλλα από το φυτό. Πάρε ψαλίδι και προσπάθησε να τα κόψεις χωρίς δύναμη. Με αυτόν τον τρόπο, θα του δώσεις χώρο να αναπνεύσει και να ανθίσει ξανά.

Βήμα 4: Βεβαιώσου πως ο φωτισμός είναι σωστός

Δεν χρειάζονται όλα τα φυτά το ίδιο φως, και ο φωτισμός είναι παράγοντας-κλειδί για την ευεξία τους. Βεβαιώσου, λοιπόν, πως τα φυτά σου φωτίζονται επαρκώς, ενώ αν έχεις αγοράσει εκείνα που προτιμούν το σκοτάδι, φρόντισε να μην τα έχεις δίπλα στο παράθυρο, που η επαφή με το φως του ήλιου είναι άμεση.