6 χρυσοί κανόνες για να έχετε το σπίτι σας πάντα τακτοποιημένο

The Jennettes
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Εάν εύχεστε κάθε μέρα μετά τη δουλειά, να είχατε στο σπίτι σας τη Marie Kondo, να ξέρετε πως ταυτίζεται πολύς κόσμος μαζί σας και φυσικά κι εμείς. 

 Δεν είναι σίγουρα εύκολη υπόθεση να επιστρέφετε κουρασμένες από τη δουλειά και να σας περιμένουν στη γωνία ένα σωρό δουλειές, ούτε να αφιερώνετε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, καθαρίζοντας το σπίτι. Ξέρουμε πως το μόνο που θέλετε να κάνετε τις περισσότερες φορές που σας απομένει ελεύθερος χρόνος, είναι να οριζοντιωθείτε στον καναπέ και να μην κάνετε καμία κουραστική κίνηση. 

Εάν τελικά καταφέρετε να βρείτε τη λιγοστή δύναμη που σας απομένει για να βάλετε μια τάξη στα ασυμμάζευτα, τότε υπάρχουν 10 χρυσοί κανόνες που αν τους ακολουθήσετε, θα σας λύσουν κυριολεκτικά τα χέρια και το σπίτι σας θα είναι μονίμως τακτοποιημένο. 

1. Ξεκαθάρισμα πραγμάτων

Η αλήθεια είναι πως όσο κι αν τακτοποιήσετε το σπίτι σας, πάντα θα μοιάζει ακατάστατο εάν δεν κάνετε ουσιαστικό ξεκαθάρισμα των αντικειμένων που δεν χρειάζεστε πια. Βάλτε πραγματική τάξη στην ακαταστασία, μαζεύοντας τα πράγματα που πιάνουν περιττό χώρο στο σπίτι σας. Η αρχή μοιάζει δύσκολη αλλά είναι η πιο λυτρωτική διαδικασία. 

2. Βρείτε σε ποια θέση ανήκει κάθε αντικείμενο του σπιτιού σας

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε βρει μια συγκεκριμένη θέση για να φιλοξενείτε κάθε αντικείμενο μέσα στο σπίτι σας. Σε μια προκαθορισμένη θέση, κάθε πράγμα θα μοιάζει επιμελημένο και η εικόνα του σπιτιού σας θα είναι πάντα τακτοποιημένη. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως μετά από κάθε χρήση, πρέπει να βάζετε πάλι στη θέση του το αντικείμενο που μετακινήσατε. Μοιάζει βαρετό αλλά είναι σωτήριο. 

3. Αφαιρέστε μικροπράγματα από το τραπέζι και το κομοδίνο

Ένας άλλος τρόπος για να έχετε ένα τακτοποιημένο σπίτι, είναι να ελαχιστοποιήσετε τα μικροπράγματα που ενδεχομένως υπάρχουν στα τραπέζια και στο κομοδίνο. Μπορεί μερικά διακοσμητικά να έχουν συναισθηματική αξία για εσάς, αλλά πιάνουν πολύ χώρο χωρίς λόγο. Αν λοιπόν έχετε χιλιάδες κορνίζες, διακοσμητικά αντικείμενα, κεριά, είναι μια καλή ευκαιρία να τα κρύψετε ή να τα αποχαιρετήσετε μια για πάντα!

4. Βάλτε τον προγραμματισμό στη ζωή σας

Όχι, θεωρητικά αλλά πρακτικά. Ο προγραμματισμός και η οργάνωση διευκολύνουν τη ζωή σας. Γιατί αν τα πράγματα δεν έχουν μια θέση, καταλήγουν να βρίσκονται στον πάγκο της κουζίνας. Και αν τα αντικείμενα δεν κρύβονται κάπου συγκεκριμένα, τότε θα τα συναντάτε συνέχεια ανάμεσα στα πόδια σας. Αν όμως κάθε βράδυ τακτοποιείτε τα βασικά, τότε δεν θα επικρατεί χάος στο σπίτι.

5. Αφιερώστε 10 λεπτά τη μέρα στην τακτοποίηση

Μπορεί να σας φαίνεται λίγος ο χρόνος αλλά εάν τον αφιερώνετε ημερησίως στην τακτοποίηση του σπιτιού, τότε θα δείτε γύρω σας να συμβαίνουν μικρά θαύματα. Το δοκιμάσαμε και σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα. 

6. Εστιάστε στο μπάνιο και την κουζίνα

Τα δύο βασικά δωμάτια του σπιτιού, στα οποία επικρατεί σχεδόν πάντα ένας μικρός πανικός, είναι το μπάνιο και η κουζίνα γι' αυτό είναι καλό να επικεντρωθείτε στον τακτικό τους καθαρισμό προκειμένου να βρίσκετε χρόνο να ασχολείστε και με τα υπόλοιπα σημεία του σπιτιού όταν αδειάζετε. 

Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε γιατί κανένα σπίτι δεν είναι πάντα στην εντέλεια. Μερικές φορές θα μοιάζει τέλειο και άλλες φορές θα επικρατεί ένας μικρός πανικός και καλό είναι να συμφιλιωθείτε με την ιδέα!

Δείτε ακόμη: Τακτοποιήστε τα βιβλία σας