HOME SWEET HOME HOME TIPS

5 tips να οργανώσεις την κουζίνα για να αποφύγεις το food waste


JTeam

9 Ιανουαρίου 2022

5 tips να οργανώσεις την κουζίνα για να αποφύγεις το food waste
Unsplash/Dane Deaner
Τα απλά tips για να μειώσουμε το food waste

Δεν ξέρω πώς νιώθετε εσείς όταν πετάτε φαγητό, αλλά εμένα μου προκαλεί τεράστια θλίψη. Το τραβάω όσο περισσότερο μπορώ για να μην το δω στα σκουπίδια, αλλά δυστυχώς συμβαίνει συχνά.

Ίσως είναι δύσκολο να αποτρέψουμε εντελώς το food waste, αλλά μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλαγές που θα μειώσουν το φαγητό που πετάμε. Όλα κρύβονται στη σωστή οργάνωση της κουζίνας. Τόσο στα ντουλάπια όσο και στο ψυγείο. Πάμε να δούμε τις κινήσεις ματ για να κάνουμε τη ζωή μας πιο φιλική στο περιβάλλον.

Τσέκαρε πριν ψωνίσεις

Πόσες φορές δεν σου έχει συμβεί να αγοράσεις μαγιά, αλεύρι ή μακαρόνια και να υπάρχουν ήδη στο ντουλάπι; Είναι σημαντικό να ελέγχουμε καθημερινά τα ντουλάπια και το ψυγείο μας ώστε να ξέρουμε τι λείπει.

Οργάνωση ραφιών

Ας βάζουμε στο χαμηλότερο ράφι τα τρόφιμα που χρησιμοποιούμε περισσότερο. Στο από πάνω μπαίνουν τα λιγότερα συχνά και πάνω πάνω βάζουμε τα προιόντα που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και δεν θα μας προβληματίσουν.

Μαζί τα μπαχαρικά

Αν λατρεύεις τα μπαχαρικά και τα βότανα, τοποθέτησέ τα δίπλα δίπλα για να τα βλέπεις και να τα παίρνεις αμέσως. Μία έξυπνη κίνηση είναι να συνδυάζεις το ζυμαρικό με τα μπαχαρικά του ώστε να έχεις έτοιμη τη συνταγή στο ντουλάπι σου.

Στάνταρ θέσεις στο ψυγείο

Αν βάζουμε τα τρόφιμα όπου να'ναι, δημιουργείται χάος και συνήθως μουχλιάζουν. Οργάνωσε και το ψυγείο σου, χωρίζοντας τα τρόφιμα σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, κρέατα, υγρά. Φύλαξε μία θέση για το φαγητό που περίσσεψε ώστε να ξέρεις πού είναι και να το καταναλώσεις άμεσα.

Αγόραζε μόνο ό,τι είναι στη λίστα

Το παλιό κόλπο που μας θέλει να ψωνίζουμε όταν έχουμε φάει, λειτουργεί. Έτσι αποφεύγεις έτοιμα γεύματα και γλυκά. Αγόρασε μόνο όσα είναι στη λίστα και μην παίρνεις έξτρα πράγματα επειδή υποθέτεις ότι δεν τα έχεις. Το πιθανότερο είναι ότι υπάρχουν ήδη στο σπίτι.

TAGS