HOME SWEET HOME HOME TIPS

5 φυτά εσωτερικού χώρου που θα διώξουν τη μούχλα από το σπίτι σας


JTeam

16 Ιανουαρίου 2023

5 φυτά εσωτερικού χώρου που θα διώξουν τη μούχλα από το σπίτι σας
pexels
Ξέρετε ποια φυτά λειτουργούν ως φυσικοί αφυγραντήρες;

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό στο σπίτι από την υγρασία και τη μούχλα. Ρούχα που δεν στεγνώνουν με τίποτα και ένα αίσθημα ότι όλα κολλούν και κάνει περισσότερο κρύο.

Η μούχλα προκαλείται από την έντονη υγρασία, προκαλώντας παράλληλα δυσάρεστες οσμές. Οι ειδικοί δίνουν λύση στο πρόβλημα και εξηγούν πως υπάρχουν πέντε φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούν να καταπολεμήσουν την ενοχλητική παρουσία της μούχλας, λειτουργώντας ως φυσικοί αφυγραντήρες. Αν έχετε το συγκεκριμένο πρόβλημα, μπορείτε να φιλοξενήσετε κάποιο από αυτά στο προσωπικό σας καταφύγιο:

1. Ορχιδέα

Οι ορχιδέες είναι από τα πιο κοινά και αγαπημένα φυτά εσωτερικού χώρου, προσθέτοντας extra πόντους στη διακόσμηση του σπιτιού μας. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι τα συγκεκριμένα φυτά απορροφούν την υγρασία και τη διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα. Μεγαλώνουν με το ηλιακό φως και καλό είναι να τις τοποθετείς κοντά σε παράθυρο ενώ απαιτούν ελάχιστο νερό.

2. Σπαθίφυλλο

Το σπαθίφυλλο δεν χρειάζεται άμεσο φως για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί σωστά. Μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και κάτω από λάμπες φθορίου ενώ θα λειτουργήσει 100% σαν φυσικός αφυγραντήρας στα δωμάτια που έχουν την περισσότερη υγρασία. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο πότισμα, μία φορά την εβδομάδα το χειμώνα και 2-3 φορές το καλοκαίρι.

3. Σανσεβιέρια

Είναι από τα καλύτερα φυτά για αρχάριους και προσαρμόζονται πολύ εύκολα στον χώρο. Η σανσεβιέρια, γνωστή και ως «φυτό- φίδι», σύμφωνα με έρευνες, φιλτράρει τις οικιακές τοξίνες, που σημαίνει ότι διατηρεί τον αέρα καθαρό, πέρα από το ότι εμποδίζει σημαντικά τη μούχλα να αναπτυχθεί. Αναφορικά με την περιποίησή του, δεν είναι καθόλου απαιτητικό. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να τοποθετηθεί σε ένα σημείο με πολύ φώς κι ελάχιστο πότισμα.

4. Φοίνικας

Ο φοίνικας απορροφά την υγρασία μέσω των φύλλων του. Ποικιλίες όπως οι φοίνικες ρομπελίνι, οι φοίνικες μπαμπού και ο αρέκα είναι ιδανικά για την αποτροπή της δημιουργίας μούχλας και ευδοκιμούν σε εσωτερικούς χώρους.

5. Λεμονιά

Μια γλάστρα με λεμονιά είναι η καλύτερη επιλογή. Εκτός από τα φρέσκα λεμόνια, θα χαρίσει άρωμα φρεσκάδας και καθαριότητας, αλλά παράλληλα θα καθαρίσει την ατμόσφαιρα από την υγρασία. Δεν πρέπει να παραμελείς να την ποτίζεις τακτικά, διαφορετικά θα μαραθεί γρήγορα. Αξίζει την ιδιαίτερη και τακτική σου φροντίδα!